Kommentti: Batmanin ja Supermanin kaksintaistelu on näyttävä – mutta ei naurata yhtään

Kahden supersankarin teiden ei olisi tarvinnut kohdata valkokankaalla.

Sarjakuvafaneille, erityisesti Batman-intoilijoille, vuosi 2016 tuo mukanaan kaksi suurta hetkeä. Sarjisintoilijoille tänään keskiviikkona ensi-iltansa Suomessa saava Batman v Superman: Dawn of Justice on unelmien täyttymys: siinä saadaan käyntiin ensi kertaa 1960-luvulla DC Comicsin sarjakuvissa nähdyn Oikeuden puolustajat -supersankariryhmän tarina valkokankaalla.

Lisäherkkua on luvassa tulevana kesänä, tarkemmin 5. elokuuta 2016, jolloin antisankarijoukosta kertova Suicide Squad saapuu elokuvateattereihin.

Supersankarien kaksintaistelu tarjoaa syvemmän sarjakuvamaailmaan uppoamisen väliin jättäneille lähinnä visuaalista näyttävyyttä sekä ryppyotsaista vakavuutta. Batman v Superman: Dawn of Justice on todella vakava elokuva ja siinä tuntuu olevan turboahdetusti kaikkea liikaa.

Valkokangasmuotoon muuntauduttuaan Batmanin asun on vetänyt ylleen viisi eri miestä: Michael Keaton, Val Kilmer, George Clooney, Christian Bale, sekä nyt uusin Batman eli Ben Affleck.

Bale nähtiin Yön ritarina kolmesti, Keaton kahdesti sekä Kilmer ja Clooney molemmat kerran. Affleck tullaan näkemään Batmanina Superman-kaksintaisteluelokuvan lisäksi myös Suicide Squadissa.

Affleckin erottaa muista valkokangas-Batmaneista yksi olennainen seikka: hänen Batmanistaan puuttuu huumori täysin. Ei Balen Batmankaan mikään huumoriveikko ollut, mutta Christopher Nolanin ohjaamassa trilogiassa sankari sentään välillä väläytti hymyään ja pääsi sutkauttamaan jotain orastavasti hauskaa.

Clooneyn Batmanin muistelemiseen ei kannata yhtään mistään syystä lähteä, Kilmerin Batman vitsaili paikoin liikaakin, mutta Keatonin Batman oli kuivan humoristinen. Juuri siihen tapaan, mihin minä olen Batmaneissani tottunut. Juuri siihen tapaan, mihin minä olen Batmaneissani vuosien saatossa koukuttunut.

Tarpeettoman pitkän ja raskaan, kaksi- ja puolituntisen Batman v Supermanin läpi tuntuu siltä, että ohjaaja Zack Snyder on kieltänyt päähahmoilta hymyilemisen kokonaan. Edes pienesti huumoria muistuttavien asioiden puuttuminen tekee elokuvasta raskaan.

Sekä Batman että Henry Cavillin jumalan hahmoon nouseva Teräsmies jäävät hahmoina kankeiksi, kun tuntuu siltä, ettei kukaan oikein tiedä, kenen pitäisi ottaa elokuvassa ohjat haltuunsa. Affleck jää roolissaan vaisuksi, yrittäen jopa liikaa olla kylmä, kova, elämän kolhima ja vakava Batman.

Myös pääpahiksen roolissa Lex Luthorina nähtävä Jesse Eisenberg yrittää liikaa.

Batman v Superman: Dawn of Justice on aloitus uudelle elokuvasarjalle. Tämä korostuu ennen kaikkea Gal Gadot'n esittämän Wonder Womanin mukanaolossa: hahmo on mukana lähinnä vain esiteltävänä ja Wonder Woman -elokuva saapuu elokuvateattereihin vuoden 2017 aikana.

Yön ritarin synkkään hahmoon Batman v Superman ei kuitenkaan tuo mitään uutta.

---

Batman v Superman: Dawn of Justice elokuvateattereissa nyt.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja