Kommentti: Apple valloittaa kotimme – nyt meni olohuone

Applen pitkän tähtäimen suunnitelmana on valloittaa kotimme. Eiliset julkistukset tuovat tavoitteen entistä lähemmäksi.

Applen uusien tuotteiden julkistustilaisuudet ovat totutusti rakentuneet tietyn laitteen ympärille. Esimerkiksi iPhonelle ja iPadille on ollut omat erilliset tilaisuutensa. Eilen cupertinolaisyritys poikkesi linjastaan julkistamalla yhdessä ja samassa tapahtumassa uudet iPhonet, iPad Pro -tabletin sekä pitkään odotetun uuden sukupolven Apple TV -mediaboksin. Myös Apple Watch sai osansa parrasvaloissa.

Mutta mitä merkittävää eilen oikeasti nähtiin? On helppo ajatella, että ei mitään. Täysin uusia tuotteita ei esitelty. Suurin osa julkistuksista oli kaiken lisäksi jo alaa enemmän seuraavien tiedossa.

Ensimmäisen sukupolven Apple TV julkaistiin jo vuonna 2006. Sovelluskauppaa on odotettu siitä lähtien kieli pitkällä. Eilen, yhdeksän vuotta alkuperäisen laitteen julkaisun jälkeen, Apple ilmoitti avaavansa laitteen rajapinnan kehittäjille ja tuovansa App Store -sovelluskaupan myös ruuduista suurimmalle.

Samalla Apple TV sai oman tvOS-käyttöjärjestelmänsä, joka on ulkonäöllisesti paljon velkaa Applen mobiililaitteiden iOS-käyttöjärjestelmälle. Käyttöliittymä nojaa vahvasti ääniohjaukseen, mutta suomea Applen Siri-apuri ei vieläkään osaa. Laitteen menestys meidän markkinoillamme riippuukin hyvin paljon siitä oppiiko Siri puhumaan härmää.

Mutta ne sovellukset. Apple TV:n oma sovelluskauppa tulee varmasti muuttamaan myös televisiovalmistajien suunnitelmia. Internet ja omat sovellukset elokuva- ja musiikkipalveluille eivät ole uusia ominaisuuksia televisioissakaan, mutta niiden toteutus on enimmäkseen kaikkea muuta kuin käyttäjäystävällinen. Nyt jos koskaan alan dinosaurukset saavat varteenotettavan haastajan.

Laitteen avaaminen kehittäjille mahdollistaa sovellukset, joiden tuomista televisioon ei kukaan ole koskaan edes ajatellut, mutta jotka ovat kohta arkipäivää. Pelistudiot odottavat malttamattomina, että saavat tuoda suositut iOS-pelinsä televisioruuduille. Laitteella tullaan lisäksi näkemään aiemmin vain pelikonsoleille saatavissa olleita nimikkeitä, kuten Guitar Hero. Onkin mielenkiintoista seurata, miten konsolivalmistajat Sony, Microsoft ja Nintendo reagoivat tulokkaaseen, joka kieltämättä hyppii niiden varpaille ainakin kasuaalimpien pelien osalta.

Tähän asti Apple TV on ollut Applelle lähinnä harrastus. Sen kehittämiseen ei ole käytetty resursseja samaan tapaan kuin muiden laitteiden kohdalla. Saatavilla on ollut vain Applen yhteistyökumppaneiden tarjoamaa sisältöä. Eilinen julkistustilaisuus kuitenkin näytti, että Apple suhtautuu mediaboksiinsa vakavasti ja on tosissaan valtaamassa myös olohuoneitamme.

Kun iPhone julkaistiin vuonna 2007, ei kukaan osannut aavistaa, minkälaisia asioita sillä tehtäisiin vajaa vuosikymmen myöhemmin. Sama mullistus tulee pian tapahtumaan olohuoneemme keskipisteessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja