Kommentti: Aaro Niinistöstä uusia kuvia julki, mutta ei julkisuuteen – Jenni Haukion uutuuskirjan linjaus hämmentää

Jenni Haukio kertoo kokemuksistaan ja roolistaan presidentin puolisona 7:13
Jenni Haukio kertoi MTV:n erikoishaastattelussa kokemuksistaan ja roolistaan presidentin puolisona

Tohtori Jenni Haukio on pitänyt tiukasti kiinni yksityisyydestään aikanaan presidentin puolisona. Sinun tähtesi täällä -kirjassa hän päästää lukijat kiinni ajatuksiinsa sekä myös perheensä arkeen. Kirjassa julkaistut, ennennäkemättömät kuvat presidenttiparin nyt 5-vuotiaasta Aaro-pojasta saivat minut kuitenkin hämmennyksen valtaan, kirjoittaa MTV Uutisten uutispäällikkö Jukka Auramies.

Jenni Haukion kotialbumista kirjassa julkaissut kuvat ovat sympaattisia, kuin kenen tahansa lomakuvia: Aaro silittää lampaita Kultarannassa, leikkii perheen Osku-koiran kanssa tai poseeraa äitinsä sylissä  sekä vieressä omenankukkien alla. Osassa kuvista lapsen kasvot eivät näy, osassa näkyvät.

Nämä kuvat on julkaistu kirjassa, mutta media ei saa niitä julkaista – tämän kustantaja WSOY kielsi ehdottomasti kirjan julkaisua edeltävällä viikolla.

Perheenisänä ymmärrän hyvin WSOY:n (ja Haukion) päätöstä: En itsekään julkaise lapsestani tunnistettavia kuvia. Mutta median edustajana en aivan saa kiinni ajatuksesta, miksi kuvat, vaikkakin viattomat, on sitten ylipäätään julkaistu kirjassa.

Halutessaan kuka tahansa kirjan käsiinsä saanut voi ottaa kirjan kuvista kännykkäkuvan ja julkaista sen anonyymisti internetissä. Yritetäänkö tässä boostata kirjan myyntiä, vai eikö tätä asiaa yksinkertaisesti ole ajateltu loppuun asti?

Synttärikuva ja julkinen esiintyminen

Haukio ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö ovat pitäneet poikansa pois julkisuudesta muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Suomen kansa haltioitui, kun presidentinkanslia julkaisi Niinistön 70-vuotissyntymäpäivänä, elokuussa 2018 kuvan presidentistä noin puolivuotias Aaro sylissään.

Sauli Niinistö julkaisi ensimmäisen kuvan Aaro-vauvasta 1:04

Aaron syntymä oli poikkeuksellinen uutistapahtuma, sillä aiemmin tasavallan presidentti ei ole saanut perheenlisäystä virkakautensa aikana. Kun presidenttipari poistui vauvan kanssa Naistenklinikalta, paikalla oli kosolti mediaa. Kirjassaan Haukio avasi, kuinka epämieluisa tilanne oli hänelle.

...median oli saatava valokuvansa siitäkin huolimatta, että toiveemme oli poistua paikalta yksityisesti. Saulista Aaroa turvakaukalossa kantavana otetuista kuvista voi aistia ne presidenttiyden puolet, jotka siviilielämän näkökulmasta ovat kaikkein haastavimpia. Presidentillä ei ole yksinoikeutta edes siihen hetkeen, kun hän poistuu synnytyssairaalasta vastasyntynyttä poikaansa kantaen. Tätä sairaalasta poistumisen hetkeä olenkin usein muistellut yhtenä koko elämäni epätodellisimmista kokemuksista, Haukio kirjoittaa.

Lasta ei voi kuitenkaan kasvattaa vain Mäntyniemen muurien sisällä. Kesäkuussa 2022 perhe seurasi Turussa katsomossa yleisurheilun huippukilpailua Paavo Nurmi Gamesia. Paikalla oli myös Lehtikuvan kuvaaja, joka ikuisti kolmikon valokuviin.

Useat Lehtikuvan asiakkaat, myös MTV Uutiset, julkaisivat kuvat, joissa Aaro selvästi innostuneena seuraa yleisurheilukisoja. Kuvien julkaisusta tehtiin kuitenkin kantelu Julkisen sanan neuvostoon. Kantelua eivät tehneet lapsen huoltajat, mutta asian yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi JSN otti kantelut käsittelyyn ilman presidenttiparin suostumusta.

JSN antoi kuvien julkaisusta vapauttavan päätöksen äänin 10-3, sillä neuvoston mielestä presidentin perheestä urheilutapahtumassa otettujen kuvien julkaiseminen ei loukannut lapsen yksityisyyttä, eikä siihen tarvittu huoltajan lupaa.

Iltalehden vastaava päätoimittaja Perttu Kauppinen totesi vastauksessaan kanteluun, että tapahtuman uutisarvo oli merkittävä, koska kyseessä oli perheen ensimmäinen yhteinen esiintyminen julkisuudessa.

– Kun presidenttiperhe esiintyy julkisella paikalla, ei kuvien ottamiseen ja julkaisemiseen ole minkäänlaista laillista estettä. Päätoimittaja toteaa, että olisi sananvapauden ja avoimen demokraattisen yhteiskunnan kannalta katastrofaalista, jos presidenttiperhe voisi esiintyä yli 10 000 ihmiselle ilman että media saisi raportoida tapahtuneesta, Kauppinen jatkoi.

Hän muistutti, ettei media kuvannut Jenni Haukiota ja Aaroa Kultaranta-keskusteluiden aikana kesällä 2022. Äiti ja poika kulkivat kuvaajien näkyvillä, mutta kuvia ei otettu, "koska presidentin kesäasunnon pihaa ei voi pitää julkisena paikkana eikä yksityistä kävelyretkeä itsetarkoituksellisena esiintymisenä".

Aaro Niinistöstä uusia kuvia julki, mutta ei julkisuuteen – Jenni Haukion uutuuskirjan linjaus hämmentää 2:20
Jenni Haukion kirjassa oli Aaro-pojasta kuvia, joita ei muualla saa julkaista.

Miksi kuvat Aarosta julkaistiin kirjassa?

Voittopuolisesti media on siis kunnioittanut Haukion ja hänen perheensä päätöstä pitää kiinni yksityisyydestään. Kirjassaan Haukio toteaa, että on useasti "siviilielämän eri tilanteissa lähes anteeksipyydellen joutunut selittämään omaa varauksellisuuttani, jonka taustalla on ollut halu esimerkiksi varjella lapseni yksityisyyttä".

– Pitemmän päälle tämänkaltainen arkielämän kokemusmaailma johtaa tietynasteiseen eristäytymiseen eli haluun rajoittaa ylipäätään kaikenlaisia ihmiskontakteja, mitä toki olen pyrkinyt aktiivisesti torjumaan, Haukio jatkaa.

Nyt Haukio kuitenkin on avannut arkeaan lapsestaan ottamiaan sekä presidentinkanslian ottamia kuvia myöten – mutta vain kirjan kansiensa sisällä. Halusimme kysyä tämän valinnan taustoja tohtori Haukiolta erikoishaastattelussamme, mutta hän kieltäytyi.

Vastaus kiinnostaisi näin jälkikäteenkin.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat