Kommentti: 50 Cent Seinäjoella ei ollutkaan niin kauhea ajatus kuin saattoi luulla

Peräseinäjoelta 50 Centin keikalle – näin Seeti, Masa ja Silver tunnelmoivat yhdysvaltalaisräppärin keikkajonossa 2:24
Peräseinäjoelta 50 Centin keikalle – näin Seeti, Masa ja Silver tunnelmoivat yhdysvaltalaisräppärin keikkajonossa.

Vaikkei Seinäjoki ehkä ole 50 Centin ensisijainen valinta keikkakaupungiksi, ei hän antanut sen näkyä esiintymisessään, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Alexia Tänav.

Palkittu yhdysvaltalaisräppäri 50 Cent ja Seinäjoki. Siinä on kaksi asiaa, joiden ei kuvittelisi liittyvän toisiinsa mitenkään.

Tiistaina 1. marraskuuta kyseinen kaupunki ja 50 Cent olivat kuitenkin hetken aikaa yhtä, kun räppäri starttasi neljä keikkaa kattavan Suomen-kiertueensa ja nousi Seinäjoki Areenan lavalle.

Yksi maailman suurimmista rap-artisteista melko pienessä suomalaiskaupungissa, tämä on pakko nähdä, ajattelin. Pohdin pitkin keikkapäivää, miten ihmeessä 50 Cent on päätynyt vetämään Suomen-kiertueen. Voiko se olla hänelle mistään kulmasta katsottuna taloudellisesti kannattavaa? Entä voidaanko seinäjokelaisareenalle saada samankaltaista ison maailman meininkiä kuin suurten yhdysvaltalaisräppäreiden keikoilla on totuttu näkemään?

Heti alkuun myönnettäköön, että minulla oli tietynlaisia ennakkoluuloja illan keikkaa kohtaan. Koska 50 Centin nousu maailmanmaineeseen sijoittuu vuoteen 2003, oletin keikkapaikalla olevan vastassa suuri joukko milleniaaleja, jotka ovat vetäneet hiphop-kuteet kaappien syövereistä ja saapuneet paikalle verestämään nuoruuden musiikkimuistojaan.

Voi kuinka väärässä olinkaan.

Yhdysvaltalaisräppärin Seinäjoen keikka veti puoleensa sankan joukon nuoria faneja. Paikoin niin nuoria, että 23-vuotias allekirjoittanut koki keikkapaikalla olonsa inasen vanhaksi. Ennen keikan alkua olo oli hetkellisesti kuin yläasteen diskossa.

Nuorisopainotteinen yleisö oli kuitenkin mielestäni ilahduttava ilmiö. Vaikka suurin osa 50 Centin tuotannosta on julkaistu ennen 2010-lukua, tavoittaa räppärin musiikki edelleen myös uudempia sukupolvia.

Pohdin etukäteen myös sitä, miten yleisö tulee heittäytymään ja eläytymään räppärin esiintyessä Seinäjoki Areenalla. Yksi kiusallisimmista asioista, joita tiedän, on nimittäin keikan aikana paikallaan pönöttävä ja täysin apaattinen yleisö.

Seinäjokelaisyleisö yllätti kuitenkin lopulta positiivisesti. Ihmisten kädet nousivat tasaisesti ylös heiluen kappaleiden rytmissä, ja rohkeimmat fanit näyttivät jopa tanssiliikkeitä. Erityismaininta vieressäni keikkaa kuunnelleelle mieshenkilölle, jonka pomppiminen ja biletys inspiroivat itseänikin tanssahtelemaan hieman kovempaa.

Pyroa ja vauhtia

50 Centin oli alun perin tarkoitus nousta Seinäjoki Areenan lavalle kello 21.30, mutta haastavista lentosääolosuhteista johtuen esiintymisaikaa jouduttiin lykkäämään tunnilla. Kun räppäri sitten vihdoin aloitti show’nsa, teki hän sen näyttävästi pyrotekniikan säestyksellä. Kappaleita rytmittivät milloin erilaiset tuli- ja ilotulitusefektit, milloin joka suuntaan vilkkuvat valot.

Se on todettava, ettei räppäri turhia puhellut. Keikka eteni paikoin niin vauhdikkaasti kappaleesta toiseen, että välillä tuli pohdittua, kerkeääkö 50 Cent edes hengittämään missään vaiheessa. Etenkin loppua kohden keikan tahti tuntui vain kiihtyvän. Vähäpuheisuudestaan huolimatta 50 Cent loi kontaktia yleisöön näytellen faneilleen käsillään sydämiä.

Illan koskettavin hetki oli, kun lavan takana oleville näytöille heijastettiin aikaisemmin samana päivänä menehtyneen rap-artisti Takeoffin, 28, kuva. Migos-rap-triosta tunnettu Takeoff menehtyi ampumavälikohtauksessa varhain aamulla 1. marraskuuta Houstonissa.

50 Cent osoitti esiintymisensä aikana kunnioitusta myös muille edesmenneille rap-kollegoilleen. Keikalla kuultiin muun muassa pätkä syyskuussa menehtyneen yhdysvaltalaisräppäri Coolion Gangsta's Paradise -kappaletta.

Landekeikka ei vienyt hymyä räppärin huulilta

Edellä mainittujen huomioiden lisäksi mieleeni piirtyi eräs yksityiskohta räppärin olemuksesta: hänen kasvoillaan oli iloinen hymy liki koko keikan ajan. Mikäli oletukseni osuivat oikeaan siitä, etteivät Suomessa vedetyt keikat tuo 50 Centille valtavia tienestejä, ei se ainakaan näkynyt räppärin kasvoilta.

Vaikkei Seinäjoki ehkä ole 50 Centin ensisijainen valinta keikkakaupungiksi, ei hän antanut sen näkyä esiintymisessään.

Jäin myös lopulta pohtimaan aikaisemmin mainitsemaani ison maailman meininkiä ja sitä, voidaanko sellaista saada 50 Centin avulla seinäjokelaisareenalle. Tätä tekstiä kirjoittaessani aloin miettiä, tarvitseeko Seinäjoelle, saati muihin 50 Centin kiertämiin suomalaiskaupunkeihin edes lopulta varsinaisesti saada mitään ison maailman meininkiä?

Eikö tämän koko 50 Centin Suomen-kiertueen taika oikeastaan piile siinä, ettei nyt olla keskellä ison maailman meininkiä?

Kirjoittaja on MTV Uutisten toimittaja.

Katso alla olevalta videolta, mitä seinäjokelaiset tuumasivat 50 Centin keikasta!

50 Cent esiintyy tänään Seinäjoella – tällaisissa tunnelmissa fanit suuntaavat keikalle 11:28

Otsikkoa muokattu ja tiivistetty kello 10.39.

Lue myös:

    Uusimmat