Komissio ennustaa: Suomi jää edelleen jälkeen euroalueen kasvuvauhdista

EU-komissio ennustaa, että euroalueen talouskasvu piristyy prosentin kymmenesosalla tänä ja ensi vuonna verrattuna aiempaan ennusteeseen. Tänä vuonna euromaiden talouskasvun odotetaan olevan 1,7 prosenttia, ensi vuonna 1,8 prosenttia.

Suomeen komissio ennustaa maltillista 1,3 prosentin kasvua tänä vuonna ja 1,7 prosenttia ensi vuonna. Komissio ennakoi, että yksityinen kulutus ja yksityiset investoinnit toimivat kasvun vetureina. Myös viennin uskotaan lisääntyvän asteittain. Kilpailukykysopimuksen oletetaan parantavan Suomen kustannuskilpailukykyä, lisäävän vientiä ja parantavan työllisyyttä.

Suomen kasvutahti jää kuitenkin edelleen alle euroalueen keskiarvon.

Koko EU:n kasvuluvuksi komissio edustaa 1,9 prosenttia sekä tänä että ensi vuonna.

– Ennusteen mukaan kasvu voimistuu ja työttömyys jatkaa laskuaan EU:ssa. Jäsenvaltioiden tilanteet poikkeavat kuitenkin toisistaan hyvin paljon. Tulokset ovat parempia niissä jäsenvaltioissa, jotka ovat toteuttaneet perusteellisia rakenneuudistuksia, korosti eurosta ja työmarkkinavuoropuhelusta vastaava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis.

Komissio ennakoi, että maailmantalouden kasvu jatkaa kiihtymistään tänä vuonna ja nousevan 3,7 prosenttiin.

Näkymät ovat kuitenkin edelleen erittäin epävarmat. Riskit liittyvät muun muassa Yhdysvaltojen tulevaan talous- ja kauppapolitiikkaan sekä laajempiin kansainvälisiin jännitteisiin. Näkymiä heikentäviin riskeihin kuuluvat myös Kiinan talouden kehitys, Euroopan pankkisektorin tila sekä Britannian kanssa käytävät neuvottelut maan EU-erosta. 

Lue myös:

    Uusimmat