Komarov ei ole tulossa KHL:ään – miten käy Filppulan ja Jokisen? MTV Sport selvitti suomalaisten NHL-pelaajien sopimustilanteet

NHL:ssä alkaa pian tapahtua. Pelaajamarkkinat avautuvat 1. heinäkuuta, jolloin myös monen suomalaispelaajan tilanne rupeaa elämään toden teolla. Yhteensä 11 suomalaisen NHL-sopimus on katkolla – MTV Sport selvitti kaikkien tilanteen.

Videolla Tulosruudun juttu neljännestä NHL-finaalista.

Ennen heinäkuun alkua pelaajat eivät saa käydä minkäänlaisia neuvotteluja muiden kuin nykyisen seuransa kanssa. Sitä ennen Dallasissa pidetään myös kesän NHL-varaustilaisuus, jolloin pelaajakaupat ovat mahdollisia. Hulluus alkaa siis vasta viikkojen kuluttua, mutta suomalaisilla riittää jännitettävää. Isoimmistä nimistä muun muassa Valtteri Filppula, Leo Komarov, Jussi Jokinen ja Kari Lehtonen ovat ilman sopimusta.

Selvitys tehtiin MTV Sportin eri lähteiden avulla.

Joel Armia – Winnipeg Jets
79 ottelua, 12+17=29, +3

Eräänlainen läpimurtovuosi takana: Armia pelasi täyden kauden ja rikkoi ennätyksensä maali-, syöttö- ja pistetilastoissa. Vielä SM-liigassa Armia oli hyökkäyksen kärki, mutta on sopeutunut rooliinsa alivoiman erikoismiehenä ja alaketjujen raatajana. Hän kuitenkin väläyttelee tehohyökkääjän vaistojaan, mistä osoituksena upeat tehot. Armia jatkanee Winnipegissä ja on saamassa korotuksen viime kauden 925 000 dollarin palkkaansa.

Valtteri Filppula – Philadelphia Flyers
81, 11+22=33, -7

Seura vaihtuu, mutta uusi osoite ratkeaa siirtomarkkinoiden avattua. NHL on edelleen 34-vuotiaalle hyökkääjälle ainoa vaihtoehto. Kiinnostusta riittää, vaikka Filppulan peli on hieman hiipunut viime vuosina.

Markus Granlund – Vancouver Canucks
53, 8+4=12, -10

Neuvottelut Vancouverin kanssa käynnissä. Granlund on rajoitettu vapaa agentti, joten Vancouverilla on etuajo-oikeus. Toissa kaudella Granlund tykitti 69 ottelussa 19+13=32 pistettä, mutta hänen tehonsa romahtivat seuraavaksi vuodeksi. Lopulta nilkkavamma ja leikkaus päättivät 25-vuotiaan nuorukaisen kauden. Sanonut haluavansa jatkaa Vancouverissa, mutta Granlund saattaa joutua vaihtamaan maisemaa.

Christopher Gibson – New York Islanders
8 ottelua, 2 voittoa - 3 tappiota - 2 jatkoaikatappiota, torjuntaprosentti 90,8%, päästettyjen maalien keskiarvo 3,65

"NHL:n tuntemattomin suomalainen" sai viime kaudella tililleen kahdeksan ottelua loukkaantumisten avattua tien Islandersin maalille. Hän pelasi hyvin ja vähemmän hyvin. 25-vuotiaasta Gibsonista tulee rajoittamaton vapaa agentti. Islandersin ykkösvahti Jaroslav Halakin sopimus on niin ikään katkolla, joten Gibsonilla olisi sauma murtautua NHL-miehistöön, mutta näytöt eivät ehkä vielä riitä sinne. Voi halutessaan jatkaa uraansa Pohjois-Amerikassa, mutta tilanne on auki. 

Jussi Jokinen – Vancouver Canucks
60, 5+12=17, +2

Kokeneella hyökkääjällä on vähintään erikoinen kausi takanaan hänen pelattuaan Edmontonin, Los Angelesin, Columbuksen ja viimeisimpänä Vancouverin riveissä. Vasta Vancouverissa Jokinen löysi paikkansa ja hän iski 14 otteluun 4+6=10 pistettä, mutta muuten kausi oli yhtä tervanjuontia. Ei ole jatkamassa Vancouverissa, mutta NHL edelleen ainoa vaihtoehto.

Leo Komarov – Toronto Maple Leafs
74, 7+12=19, +0

Neuvotteluja on käyty Toronton kanssa, mutta nykyisellään hän on kallis pelaaja vaahterapaidoille. Heinäkuun alussa Komarovista kuitenkin tulee rajoittamaton vapaa agentti, jolloin hän voi tehdä sopimuksen minkä tahansa seuran kanssa. Tehot putosivat roimasti viime kaudella, sillä kolmena edellisenä vuonna hän oli ollut noin 30 pisteen pelaaja. Venäläismedia on ollut tuomassa Komarovia takaisin Eurooppaan ja KHL:ään, mutta ne huhut kannattaa jättää omaan arvoonsa; 31-vuotias hyökkääjä on jatkamassa uraansa NHL:ssä.

Kari Lehtonen – Dallas Stars
37, 15-14-3, 91,2%, 2,56

Konkarivahden ura Dallasissa on näillä näkymin tullut päätökseen yhdeksän vuoden jälkeen, vaikka hän kirjasi viime kaudella parhaat tilastonsa pitkään aikaan. Lehtonen on vasta 34-vuotias eli torjuntavuosia on vielä paljon jäljellä. Hän haluaa jatkaa NHL-maalivahtina ja todennäköisesti saakin uuden sopimuksen, mutta mahtuuko hän enää ykkösvahdiksi taalaliigaan? Joka tapauksessa Lehtosen palkka laskee nykyisestä viidestä miljoonasta dollarista.

Iiro Pakarinen – Edmonton Oilers
40, 2+1=3, +1

NHL-ura on toistaiseksi paketissa, sillä 26-vuotias voimahyökkääjä suuntaa KHL:ään huippuseura Metallurg Magnitogorskiin. Sopimusta ei ole vielä julkistettu, mutta Iltalehti uutisoi siitä keväällä, minkä lisäksi Pakarisen agenttitoimiston listoilla hänen seurakseen on ilmoitettu Magnitogorsk. Pakarinen ehti pelata neljässä kaudessa kunnioitettavat 134 NHL-ottelua, joissa hän viimeisteli 10+13=23 pistettä.

Miikka Salomäki – Nashville Predators
58, 2+6=8, -8

Salomäki on rajoitettu vapaa agentti, joten Nashville voi vastata minkä tahansa muun seuran tarjoukseen säilyttääkseen hyökkääjän oikeudet. Alustavia keskusteluja Nashvillen kanssa on käyty, mutta hän saattaa suunnata muuallekin. 25-vuotias Salomäki on halpa ja melko luotettava nelosketjun pelaaja, joten jatkosopimus on hyvinkin mahdollinen.

Juuse Saros – Nashville Predators
26, 11-5-7, 92,5, 2,44

Ellei ihmeitä tapahdu, Saros jatkaa uraansa Nashvillessä. Pekka Rinne on edelleen joukkueen ykkösvahti, mutta Saroksen aikakausi lähestyy päivä päivältä. Viime kaudella 23-vuotias vahti antoi seuraikonille tukea 26 ottelun verran ja se lukema on kasvamassa ensi kaudella. Saros pelasi pudotuspeleissä vain neljässä ottelussa, mutta kirjasi koko liigan parhaat tilastot 95,2 torjuntaprosentillaan ja 1,05 päästettyjen maalien keskiarvollaan. Tulokassopimus päättyy, mutta vielä ei liene pitkän ja rahakkaan jättisopimuksen aika. Todennäköisempää on niin kutsuttu siltasopimus eli parin vuoden pahvi maltillisella palkankorotuksella. Saroksen palkka noussee reiluun kahteen miljoonaan dollariin.

Harri Säteri – Florida Panthers
9, 4-4-0, 91,1%, 2,92

Pelaajamarkkinoiden mielenkiintoisimpia suomalaisnimiä. Vihdoin ja viimein NHL:ssä debyyttinsä tehnyt Säteri on antanut erinomaiset näytöt. Hän pelasi vain yhdeksän ottelua, mutta väläytteli taitojaan ja hänet valittiin helmikuussa jopa NHL:n viikon kakkostähdeksi. Kevään MM-kisoissa rooli Leijonien ykkösvahtina ja loistavat tilastot eivät ainakaan vähentäneet kiinnostusta 28-vuotiasta Säteriä kohtaan. Florida ei ole ainakaan toistaiseksi esittänyt mitään vakavaa jatkosopimuksen suhteen. Säteristä tulee rajoittamaton vapaa agentti.

Lue myös:

    Uusimmat