Kolmiloikkaaja kärähti vaarallisesta dopingaineesta – hävisi Kristiina Mäkelälle arvokisoissa

Dominikaanisen tasavallan kolmiloikkaaja Ana José Tima on saanut kolmen vuoden kilpailukiellon dopingista, yleisurheilun dopingvalvontaelin Athletics Integrity Unit kertoo.

José Tima, 33, antoi viime marraskuussa kotimaassaan positiivisen dopingnäytteen ostariinista ja erityisen vaarallisesta metabolisesta modulaattorista GW501516:stä. Ostariini edistää lihaskasvua, kun taas GW501516 vaikuttaa rasva- ja valkuaisainevaihduntaan samoin kuin pitkäkestoinen kestävyysharjoittelu. 

Maailman antidopingtoimisto Wada varoitti vuosikymmen sitten GW501516:n vakavista terveysriskeistä. Ainetta kehiteltiin lääketieteessä sokeritaudin, rasva-aineenvaihdunnan ja metabolisen oireyhtymän hoitoon, mutta sen kehitystyö keskeytettiin syöpää aiheuttavien ja maksaan kohdistuvien haittojen vuoksi. 

Suomalaisilta takkiin

José Timan kilpailukielto ulottuu tammikuuhun 2025 saakka. Hän sai neljän vuoden sijaan vuotta lyhyemmän pannan myönnettyään dopingin käytön.

José Timalta myös mitätöitiin kaikki tulokset tammikuusta 2022 eteenpäin, mukaan lukien viimevuotisten Eugenen MM-kisojen 10. sija. Kyseessä oli hänen paras sijoituksensa MM- tai olympiatasolla.

José Tima loikki Eugenen MM-kolmiloikkafinaalissa tuloksen 14,13, jolla hän jäi viisi senttiä yhdeksänneksi sijoittuneesta Suomen Kristiina Mäkelästä.

Olympialaisissa José Tima on kilpaillut kahdesti, mutta hän jäi kummallakin kertaa karsintaan. Hän hävisi Tokiossa 2021 karsinnassa sekä finaaliin yltäneelle Kristiina Mäkelälle että loppukilpailun ulkopuolelle täpärästi jääneelle Senni Salmiselle, ja Dominikaanisen tasavallan urheilija otti Mäkelältä takkiin myös Rio de Janeirossa 2016 suomalaisen edettyä tuolloinkin finaaliin.

José Tima kohenteli nimissään ollutta maansa ennätystä sekä 2021 että 2022. Viime vuonna hän siivutti parhaimmillaan 14,52, mutta kun tulos mitätöidään, ennätykseksi palaa vuoden 2021 paras tulos 14,49.

Lue myös:

    Uusimmat