Kolmen poliisin murhaa Porissa yrittänyt nuorukainen oli syyntakeeton – hyökkäsi veitsen kanssa virkavallan kimppuun

Kolme poliisia joutui vaaralliseen tilanteeseen vuoden 2020 helmikuussa. Parikymppistä miestä syytettiin alkujaan kolmesta murhan yrityksestä.

Syytteen mukaan mies yritti tappaa virkatehtävissä ja poliisivaatteissa olleet poliisit hyökkäämällä veitsen kanssa heitä kohti. Mies yritti lyödä heitä useita kertoja veitsellä.

Kaksi hyökkäyksen kohteeksi joutuneista poliiseista oli miehiä ja yksi nainen.

Poliisit olivat menneet miehen asunnolle tehtävän takia. He olivat avanneet asunnon ovea ja käskyttäneet miestä ojentamaan kätensä ulos ovenraosta.

Syytteen mukaan mies puolestaan oli potkinut asunnon ovea ja siirtynyt sitten peremmälle asuntoon. Tässä vaiheessa poliisit olivat menneet sisälle asuntoon.

Mies oli pitänyt oikeaa kättään piilossa, vastoin poliisin käskytystä. Yksi poliiseista oli ampunut miestä etälamauttimella, ja kaksi muuta tarttui mieheen kiinni.

Kamppailu jatkui

Kun poliisit saivat miehen maahan, hän yritti lyödä poliiseja useita kertoja kädessään piilottelemalla veitsellä kaulan, selän ja niskan alueelle. Yksi terältään noin seitsemänsenttisen veitsen iskuista osui miespoliisia käteen. Lopulta poliisit saivat veitsen pois miehen kädestä.

Esitutkinnassa mies kiisti hyökänneensä poliiseja kohti, mutta myönsi pitäneensä oikeassa kädessään puukkoa. 

Murhan yrityksen vaihtoehtoisina syytekohtina olivat törkeän pahoinpitelyn yritys ja virkamiehen väkivaltainen vastustaminen. Murhan yrityksen sijaan mies katsottiinkin syylliseksi näihin rikoksiin.

Hänet jätettiin tuomitsematta rangaistukseen, koska mielentilatutkimuksen mukaan hän oli rikoksenteon aikaan syyntakeeton, eli ei ymmärtänyt tekonsa seurauksia. 

Mies joutuu kuitenkin korvaamaan naispoliisille 1 500 euroa, miespoliiseille 3 000 euroa ja 2 250 euroa loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä. Lisäksi hän joutuu maksamaan lähes 4 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Satakunnan käräjäoikeus antoi asiassa ratkaisunsa tänään. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat