Mainos

Kolmasosa lääkäreistä suostuisi kuolinapuun

2:02

Noin joka kolmas suomalaisista lääkäreistä olisi valmis avustamaan vaikeasti sairasta potilasta itsemurhassa, jos laki sen sallisi, kertoo Duodecimin ja Lääkäriliiton kysely. Joka kolmas taas katsoo, että näin toimivaa lääkäriä tulisi rangaista.    

– Tulokset osoittavat, että kysymys kuolinavusta jakaa lääkärikuntaa, sanoo Lääkäriliiton tutkimuspäällikkö Jukka Vänskä.  

Tutkimus kertoo myös, että noin kaksi lääkäriä viidestä on joskus lievittänyt potilaan kärsimystä tietoisena siitä, että toiminta saattaa lyhentää potilaan elämää. Heistä lähes 90 prosenttia kokee toimineensa oikein.  

Kyselyyn vastasi yli 3000 lääkäriä. Yli 90 prosentilla vastaajista on kokemusta kuolevien hoidosta. Kysely julkistettiin torstaina Lääketieteen etiikan päivän Hyvä kuolema -seminaarissa.  

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve kertoo, että lääkärin avustaman itsemurhan hyväksyivät useammin ne, joilla oli enintään neljä vuotta kokemusta kuolevien potilaiden hoidosta. Vastustavalle kannalle asettuivat useammin yli 10 vuotta kuolevia hoitaneet.   

– Ero ei ole suuri, mutta se viittaisi siihen suuntaan, että enemmän kokemusta hankkineet suhtautuvat suuremmalla varovaisuudella, sanoo Pälve.  

Käsitteistö on epäselvää  

Kyselyssä tiedusteltiin mielipiteitä kuolinavusta. Eutanasiasta ei kuitenkaan tällä kertaa kysytty.   

Sekä Pälve että Vänskä toteavat, että kuolinapuun liittyvä käsitteistö ei ole kovinkaan selkeää.   
– Eri termejä on parikymmentä. Tähän määritelmien sekamelskaan pitää saada selvyyttä, sanoo Pälve.   

Kuolinapua voi olla esimerkiksi luopuminen kuolemaa lähestyvän potilaan nesteytys- tai ravitsemishoidosta.   
– Kuolinavussa lääkärin toiminnan tarkoituksena on kärsimyksen lieventäminen elämän loppuvaiheen hoidossa eli silloin, kun hoidetaan oireita eikä enää sairautta, sanoo Vänskä.  

Joka viides tekisi eutanasian  

Aiemman, vuonna 2013 tehdyn kyselyn mukaan noin puolet lääkäreistä olisi valmiita laillistamaan eutanasian Suomessa. Kuitenkin vain viidesosa lääkäreistä oli valmis toteuttamaan eutanasiaa käytännössä.  

Lääkäriliiton kanta eutanasiaan on Heikki Pälven mukaan selvä:  
– Lääkäriliitto vastustaa eutanasialain säätämistä Suomeen sekä sitä, että lääkäri velvoitettaisiin tekemään eutanasia, sanoo Pälve.  
Helsinkiläisen Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen taas on jo useita vuosia puhunut eutanasian sallimisen puolesta. Hän kohtaa työssään ihmisiä, jotka ovat tuskastuneita odottamaan lähestyvää kuolemaa ja kärsivät vaikeista oireista, joihin ei ole lievitystä.  

– Suurinta osaa potilaista kuitenkin pystytään auttamaan hyvin, painottaa Hänninen.  

11:15


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.