Joukko brittiministereitä vaatii Boris Johnsonin eroa

Joukko brittiministereitä vaatii pääministeri Boris Johnsonin eroa. Ministerijoukko on odottamassa pääministerin virka-asunnolla. MTV Uutiset seuraa tilannetta.

  • Jo neljä brittiministeriä on ilmoittanut eroavansa tehtävistään. 
  • Eroamiset alkoivat eilen, kun valtiovarainministeri Rishi Sunak ja terveysministeri Sajid Javid erosivat tehtävistään. Molempien syynä oli epäluottamus pääministeri Johnsoniin.
  • BBC:n tietojen mukaan ministerivaltuuskunta oli lähtenyt puoli seitsemän aikaan vaatimaan Johnsonin eroa. 

Sky Newsin mukaan keskiviikkoiltana tehtävistään eronneita konservatiivi-kansanedustajia oli 38. 

Johnson kieltäytyy irtisanoutumasta, huolimatta useiden kollegoiden puheluista. Hän sanoo haluavansa edelleen keskittyä maan tärkeisiin kysymyksiin, kertoo BBC myöhään keskiviikkoiltana.

BBC:n tietojen mukaan ministerivaltuuskunta oli lähtenyt puoli seitsemän aikaan vaatimaan Johnsonin eroa. Lehden mukaan mukana ovat muun muassa liikenneministeri Grant Shapps, Walesin asioista vastaava ministeri Simon Hart, valtiosihteeri, entinen Eurooppa-ministeri Chris Heaton-Harris.

Brandon Lewisin odotetaan saapuvan myöhemmin.

BBC:n tietojen mukaan joukossa on myös vasta Johnsonin nimittämä valtiovarainministeri Nadhim Zahavi.

BBC kertoo, ettei Johnson kommentoi ministerien muodostamaa valtuuskuntaa ja heidän aikeitaan saada Johnson eroamaan.

Useita ministereitä eronnut

Jo neljä brittiministeriä on ilmoittanut eroavansa tehtävistään. Kouluista vastaavana ministerinä toiminut Robin Walker kertoo erostaan Twitterissä. Pääministeri Johnson aikoo silti jatkaa työssään.

Aikaisemmin tänään lapsi- ja perheministerinä toiminut Will Quince kertoi Twitterissä toimittaneensa erokirjeensä pääministeri Boris Johnsonille aamulla. Sekä Walker että Quince olivat niin sanottuja junioriministereitä eli eivät täysivaltaisia kabinetin jäseniä.

Katso video: Näin kansalaiset ajattelevat tilanteesta: "Kyse on enää tunneista"

Boris Johnsonin valta horjuu – brittien kärsivällisyys koetuksella:"Kyse on enää tunneista" 2:47

Ketkä kannattavat Johnsonia?

Johnsonille kannatuksena on antanut ainakin Britannian ulkoministeri Liz Truss sekä puolustuministeri Ben Wallace.

Varapääministeri Dominic Raab ei ole kommentoinut kantaansa suoraan, mutta hänen on kerrottu pysyvän uskollisena Johnsonille, kertoo BBC.

Johnsonin kohtalo voi olla 1922-komitean käsissä

BBC:N politiikan toimittaja Ione Wells kirjoittaa, että Johnsonilla on kaksi vaihtoehtoa.

Yksi vaihtoehto on, että Johnson eroaisi, jolloin alkaisi kamppailu konservatiivipuolueen uuden puheenjohtajan ja pääministerin paikasta.

Jos Johnson ei suostu eroamaan, osa ministereistä liittyisi jo aiemmin eronneiden konservatiivipoliitikkojen joukkoon.

Mikäli Johnson ei suostu eroamaan, hänen tulevaisuutensa olisi niin kutsutun 1922-komitean käsissä.

Wells kertoo, että enemmistö edustajistosta äänestäisi Johnsoin erottamisen puolesta. Olisi kuitenkin epävarmaa, saataisiinko äänestys järjestettyä.


Eroamiset alkoivat eilen, kun valtiovarainministeri Rishi Sunak ja terveysministeri Sajid Javid erosivat tehtävistään. Molempien syynä oli epäluottamus pääministeri Johnsoniin.

Kyselytunnin jälkeen Javid kehotti muitakin ministerejä eroamaan.

–  Ongelma on ylhäällä, ja uskon, ettei se muutu, Javid sanoi.

–  Ja tämä merkitsee sitä, että meidän, jotka olemme vastuullisessa asemassa, on tehtävä tämä muutos, hän jatkoi.

BBC:n mukaan myös esimerkiksi konservatiivikansanedustaja Laura Trott on ilmoittanut eroavansa pestistään liikenneministerin avustajana. Myös hän perustelee eroaan luottamuksen menetyksellä hallitukseen.


Epäluottamusta on aiheuttanut se, miten pääministeri Johnson on hoitanut puolueensa johtohahmona toimineen parlamenttiedustajan Chris Pincherin häirintäsyytökset.

Tänään erostaan ilmoittanut Quince kirjoitti eroilmoituksensa yhteydessä saaneensa tietää, että hän on toistanut medialle hänelle annettuja tietoja, jotka ovat sittemmin paljastuneet vääriksi. Quince oli vielä maanantaisessa haastattelussa puolustanut Johnsonia sanoen, ettei pääministeri ollut tietoinen mistään täsmällisistä Pincheriä vastaan esitetyistä syytöksistä, kertoo muun muassa BBC.

Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo jatkaa 

Pääministeri Johnson aikoo pitää asemastaan kiinni, vaikka useat hänen hallituksensa ministerit ovat eilen ja tänään ilmoittaneet erostaan. Johnson kommentoi asiaa tänään pääministerin kyselytunnilla.

–  Pääministerin tehtävä vaikeissa olosuhteissa, kun tälle on annettu valtava mandaatti, on jatkaa ja niin aionkin tehdä, Johnson sanoi.

Johnson on nimittänyt jo uusia ministereitä

Pääministeri Johnson nimitti myöhään tiistai-iltana uusia ministereitä hallituksestaan eronneiden valtiovarainministerin ja terveysministerin tilalle.

Uudeksi valtiovarainministeriksi nimitettiin opetusministerinä toiminut Nadhim Zahawi ja terveysministeriksi pääministerin kansliapäällikkönä toiminut Stephen Barclay.

Irakista Britanniaan lapsena muuttanut Zahawi perusti ennen parlamenttiuraansa mielipidemittauksia toteuttavan analytiikka- ja tutkimusyhtiö YouGovin. Ennen opetusministerin pestiään hän toimi Britannian koronarokotuksista vastaavana vastuuhenkilönä.

Barclay on toiminut aiemmin myös muun muassa Britannian brexit-ministerinä.

Uutena opetusministerinä aloittaa yliopistoasiain apulaisministerinä toiminut parlamenttiedustaja Michelle Donelan.

Johnson kertoi tienneensä konservatiivien johtohahmon käytöksestä tehdystä valituksesta

Pincheriä syytetään useammasta lähentelytapauksesta. Hän on sanonut aikovansa hakea ammattiapua, mutta kiistää häntä kohtaan esitettyjä vanhempia syytöksiä.

Johnson kertoi tiistai-iltana televisioidussa haastattelussa tienneensä vuonna 2019 Pincheristä ja tämän käytöksestä tehdystä valituksesta. Tapaus oli Johnsonin mukaan kuitenkin ratkaistu.

Johnson sanoi tehneensä "pahan virheen", kun hän ei tehnyt mitään kuulemansa suhteen. Samoin Johnson pahoitteli sitä, että hän kuulemastaan syytöksestä huolimatta nimitti Pincherin puolueensa johtotehtäviin.

Oppositiojohtaja Starmer: "On selvää, että tämä hallitus on kaatumassa"

Britannian entinen brexit-ministeri David Frost ilmoitti Twitterissä tukevansa molempien ministereiden eroja ja kirjoitti uskovansa, että Britannian sekä konservatiivipuolueen etu olisi uusi johtaja.

Sunakin, Javidin, Quincen ja Frostin vanavedessä useampi konservatiivipoliitikko on ilmaissut julkisesti epäluottamuksensa pääministeriä kohtaan. Muita hallituksen ministereitä ei kuitenkaan toistaiseksi ole eronnut.

Oppositiossa olevan työväenpuolueen puheenjohtajan Keir Starmerin mukaan ministerierojen myötä "on selvää, että tämä hallitus on nyt kaatumassa".

Parlamentin jäsenet Nadhim Zahawi ja Kwasi Kwarteng kannattavat Johnsonin eroamista, kertoo BBC.

– Konservatiivipuolue on korruptoitunut, eikä yhden miehen vaihtaminen korjaa mitään. Vain hallituksen todellinen vaihdos antaisi Britannialle tuoreen alun, jota se kaipaa, hän sanoi tiedotteessaan.

Conor McGinn sanoi BBC:lle että, hallitus on joutunut perumaan huomiset valiokuntien tapaamiset, koska ministereitä ei ole tarpeeksi

Uutista päivitetty 6.7. kello 23.40..

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja