Britannian pääministeri Johnson nimitti uusia ministereitä eronneiden tilalle – "On selvää, että tämä hallitus on kaatumassa"

Boris Johnson joutui luottamusäänestykseen – tästä on kyse 5:20
Katso myös: Boris Johnson joutui luottamusäänestykseen – tästä on kyse

Britannian pääministeri Boris Johnson nimitti myöhään tiistai-iltana uusia ministereitä hallituksestaan eronneiden talousministerin ja terveysministerin tilalle.

Uudeksi talousministeriksi nimitettiin opetusministerinä toiminut Nadhim Zahawi ja terveysministeriksi pääministerin kansliapäällikkönä toiminut Stephen Barclay.

Irakista Britanniaan lapsena muuttanut Zahawi perusti mielipidemittauksia toteuttavan analytiikka- ja tutkimusyhtiö YouGovin ennen parlamenttiuraansa. Ennen opetusministerin pestiään hän toimi Britannian koronarokotuksista vastaavana vastuuhenkilönä.

Barclay on toiminut aiemmin myös muun muassa Britannian brexit-ministerinä.

Uutena opetusministerinä aloittaa yliopistoasiain apulaisministerinä toiminut parlamenttiedustaja Michelle Donelan.

Britannian talousministeri Rishi Sunak ja terveysministeri Sajid Javid ilmoittivat aiemmin eroavansa tehtävistään. Molempien eron syynä on epäluottamus pääministeri Boris Johnsoniin.

Epäluottamusta on aiheuttanut se, miten Johnson on hoitanut puolueensa johtohahmona toimineen parlamenttiedustajan Chris Pincherin häirintäsyytökset. Pincheriä syytetään useammasta lähentelytapauksesta. Johnsonin vastustajat uskovat pääministerin tienneen syytöksistä.

Johnson sanoi tehneensä virheen

Molemmat ministerit, Sunak ja Javid, jättivät eroilmoituksensa vain muutama minuutti sen jälkeen, kun pääministeri Boris Johnson oli kertonut televisioidussa haastattelupätkässä tienneensä vuonna 2019 Pincheristä ja tämän käytöksestä tehdystä valituksesta. Tapaus oli Johnsonin mukaan kuitenkin ratkaistu.

Johnson sanoi tehneensä "pahan virheen", kun hän ei tehnyt mitään kuulemansa suhteen. Samoin Johnson pahoitteli sitä, että hän kuulemastaan syytöksestä huolimatta nimitti Pincherin puolueensa johtotehtäviin.

Useamman miehen häirinnästä ja epätoivotusta lähentelystä vuosien mittaan syytetty Pincher sanoo aikovansa hakea ammattiapua, mutta on kiistänyt kaikki muut paitsi tuoreimmat häirintäsyytökset.

"On selvää, että tämä hallitus on kaatumassa"

Britannian entinen brexit-ministeri David Frost ilmoitti Twitterissä tukevansa molempien ministereiden eroja ja kirjoitti uskovansa, että Britannian sekä konservatiivipuolueen etu olisi uusi johtaja.

Sunakin, Javidin ja Frostin vanavedessä useampi konservatiivipoliitikko on ilmaissut julkisesti epäluottamuksensa pääministeriä kohtaan. Muita hallituksen ministereitä ei kuitenkaan toistaiseksi ole eronnut.

Oppositiossa olevan työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmerin mukaan ministerierojen myötä "on selvää, että tämä hallitus on nyt kaatumassa".

– Konservatiivipuolue on korruptoitunut, eikä yhden miehen vaihtaminen korjaa mitään. Vain hallituksen todellinen vaihdos antaisi Britannialle tuoreen alun, jota se kaipaa, hän sanoi tiedotteessaan.

Lue myös:

    Uusimmat