Kuukausiennuste alkaa helteisenä, mutta silti ei ole vielä kesä: Kerromme miksi

Luvassa jopa hellettä! Tällä viikolla paistatellaan upeissa lämpötiloissa: "Viikosta tulee lämmin" 2:25
Sää lämpenee nyt toden teolla! Katso tämän viikon kesäiset lämpötilat.

Foreca kertoo sään tuoreimman kuukausiennusteen.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF kertoo 12. toukokuuta julkaisemassaan ennusteessa, että tämä viikko on Suomessa laajalti 2–6 astetta tavanomaista lämpimämpi. Sademäärä on ennusteen mukaan tavanomaista pienempi.

Päivittäisennusteiden perusteella näyttäisi siltä, että 20 asteen lukemia mitataan viikon mittaan paikoin Lapissa asti. Maan etelä- ja keskiosassa saatetaan yltää paikoin jopa yli 25 asteen.

Meteorologi: Helleraja voi ylittyä

Forecan meteorologi Anna Latvala kertoo, että tällä viikolla Suomessa vallitsee korkeapainesää. Sateiden määrä jää vähäiseksi.

– Täysin sateetonta ei kuitenkaan ole, paikalliset sateet painottuvat suurimmaksi osaksi maan itä- ja pohjoisosaan, hän kertoo Forecalle.

– On täysin mahdollista, että helleraja ylittyy Suomessa keskiviikon ja sunnuntain välillä. Pohjoisen lumet hupenevat vauhdilla tämän viikon aikana.

Koittaako pian terminen kesä?

Mahdollinen termisen kesän alku riippuu Latvalan mukaan siitä, millaista säätä on luvassa toukokuun lopulla. Jää nähtäväksi, koittaako terminen kesä maan etelä- ja keskiosassa tämän viikon lämpöaallon myötä.

Termisen kesän katsotaan alkavan silloin, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvämmin kymmenen asteen yläpuolelle. 

Säätilastojen mukaan se alkaa keskimäärin eteläisessä Suomessa laajalti ennen 20. toukokuuta. Pohjoisessa Lapissa se alkaa yleensä kesäkuun loppupuoliskolla.

Muut viikot

Ensi viikollakin keskimääräistä lämpimämpää säätä on luvassa etenkin etelään ja länteen. Maan itä- ja pohjoisosassa viikon keskilämpötila on paikoin ajankohtaan nähden tavanomainen. Sademäärä on ennusteen mukaan tavanomainen tai vähän sen alle.

27. toukokuuta alkavalla viikolla keskilämpötila ja sademäärä ovat lähellä keskimääräistä. Ennustettavuus tosin on tässä vaiheessa tuon viikon osalta heikko.

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla lämpötilassa tai sademäärässä ei ennusteen mukaan ole poikkeamaa suuntaan tai toiseen. Myös tämän viikon osalta sään ennustettavuus on vielä heikko.

Lue myös:

    Uusimmat