Kokoontumisrajoitukset päättyvät ja viikon päästä koittaa "Freedom Day" – vai koittaako sittenkään? Nämä rajoitukset pysynevät voimassa

Esimerkiksi Iso-Britaniassa ja Tanskassa koronarajoitusten päättymistä on juhlittu ainakin epävirallisesti ”Freedom Day” -nimellä eli vapauden päivänä.

Tänään perjantaina (24.9.) Etelä-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti, etteivät Uudenmaan kokoontumisrajoitukset enää jatku lokakuussa.

Helposti voisi ajatella, että nyt se pitkään odotettu "Freedom Day" saapuu Suomeenkin. 

Vapauden päivää on jonkin aikaa uskallettu odotellakin, sillä pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla hallitus on lupaillut, että rajoitukset poistuvat, kun rokotuskattavuus ylittää 80 prosentin rajapyykin. 

12-vuotta täyttäneistä suomalaisista kaksi koronarokoteannosta on saanut 67,7 prosenttia. Yhden annoksen kohdalla luku on 83,5.

Sosiaali- ja terveysministeriö STM:kin painotti eilisessä tiedotustilaisuudessaan, että tulevaisuudessa "yhteiskunta pidetään auki". Jos rajoituksia kohdennettaisiin esimerkiksi johonkin tapahtumaan, niin niistäkin voitaisiin STM:n johtajan Pasi Pohjolan mukaan poiketa tulevan koronapassin avulla.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

6:12
Katso myös: Keihin long covid iskee pahiten? MTV vieraili pitkän koronan oireita hoitavalla klinikalla.

Nämä rajoitukset pysyvät

Vaikka Suomen viimeisetkin kokoontumisrajoitukset poistuvat viikon kuluttua, niin täysin Suomi ei vielä koronarajoituksista luovu.

Tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset velvoittavat edelleen erilaisten tilojen käytöstä vastaavia toimijoita varmistamaan asiakkaiden ja osallistujien terveysturvallisuuden.

Hygieniavaatimukset ovat voimassa esimerkiksi kaupoissa, liikuntatiloissa, museoissa ja kirjastoissa. Tämänhetkisen tiedon mukaan nämä pykälät ovat voimassa vuoden loppuun saakka. Nähtäväksi jää, luovutaanko hygieniavaatimuksista rokotuskattavuuden kasvaessa.

Lisäksi ravintolatoimintaa rajoitetaan alueellisesti valtioneuvoston asetuksella. Esimerkiksi eilen ravintolarajoitukset vielä kiristyivät Satakunnassa. Toisaalta Kymenlaaksossa ja Pirkanmaalla ne keventyivät ja Pohjois-Pohjanmaalla poistuivat.

Kovin tutuiksi tulleet ravintolarajoitukset koskevat niin aukiolo- ja anniskeluaikoja kuin asiakasmääriäkin.

Uudenmaan kokoontumisrajoitusten poistumisesta kertoessaan aluehallintovirasto myös muistutti, että epidemiatilannetta seurataan edelleen.

– Kunnat ja aluehallintovirasto voivat edelleen tarvittaessa määrätä kokoontumisrajoituksia omalle alueelleen, jos epidemiatilanne heikentyy paikallisesti, AVI toteaa.

Näillä näkymin todellista "Freedom Dayta" odoteltaneen siis vielä jonkin aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja