Mainos

Kokoomuslaisia heti Orpon leiriin – "Johdossa tarvitaan jämäköitymistä"

2:10

Eduskunnan varapuhemies Paula Risikko ei lähde kokoomuksen puheenjohtajakisaan. Hän sanoo tukevansa puheenjohtajakisaan tänään ilmoittautunutta sisäministeri Petteri Orpoa.

Risikon mukaan valtiovarainministeri Alexander Stubbin johtaman kokoomuksen suuressa linjassa ei ole korjattavaa, mutta johdossa tarvitaan tiettyä jämäköitymistä.

– Petteri Orpo on pärjännyt hyvin ministerin tehtävässä. Lisäksi hänen vahvuutena on kentän ja järjestötoiminnan tuntemus, Risikko sanoo.

Kansanedustaja Harry Harkimo ei halunnut heti Orpon ilmoituksen jälkeen kommentoida kokoomuksen puheenjohtajakisan tilannetta. Harkimo sanoi maaliskuun lopussa harkitsevansa vakavasti puheenjohtajakisaan lähtemistä.

0:19

Orpon kampanjapäällikkönä toimii puolueen varapuheenjohtajistoon kuuluva kansanedustaja Anne-Mari Virolainen. Muista kansanedustajista välittömästi Orpon leiriin ilmoittautuivat esimerkiksi Jukka Kopra, Timo Heinonen ja Eero Lehti.

– Pidän Orpoa laajempialaisena. Hän on ehkä kiinnostuneempi myös muista asioista kuin Brysselistä, jossa Stubb on vahvoilla, Lehti arvioi.

Helsingin Sanomien mukaan kokoomuksen piirijohtajista kolme ilmoittaa tukevansa Orpoa seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Viisi piirijohtajaa sanoi tukevansa Stubbia ja neljä ei ottanut kantaa asiaan. Yksikään piirijohtajista ei asettunut Elina Lepomäen taakse. HS tavoitti kokoomuksen 13 piirijohtajasta 12 kommentoimaan asiaa.

"Sirkusmaisia temppuja"

Stubbin kriitikoihin pitkään kuuluneen Lehden mukaan nykyistä puheenjohtajaa rasittaa heikkoudet joissakin asiakysymyksissä, varomattomat lausunnot esimerkiksi hallintarekisteristä ja henkilövalinnat, esimerkiksi hänen kautensa ensimmäisen puoluesihteerin valinta, kun Minna Arve valittiin. 

– Julkinen esiintyminen voisi olla vakavampaa. Kovin sirkusmaisissa tempuissa mukanaolo ei luo sellaista kuvaa kuin ihmiset puolueen puheenjohtajalle ja varsinkin finanssiministerille asettavat, Lehti sanoo.

Lehti arvioi, että Orpon mahdollisen valinnan jälkeen kokoomuksen ministeriryhmässä tapahtuisi vaihdoksia.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen sanoi, että hän ei aio asettua kenenkään puheenjohtajaehdokkaan taakse. Kansanedustaja Ben Zyskowicz sanoi samoin.

– Stubb ja Orpo ovat keskeisellä tavalla Sipilän hallituksen aikana muotoilleet kokoomuksen linjaa, joten en näe heidän välillään merkittävää linjaeroa, Satonen sanoi.

3:45

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.