Mainos

Kokoomusedustajilta tylyä tekstiä hallituksen suurhankkeesta HS:ssä

Kokoomuksen kansanedustajat Elina Lepomäki ja Juhana Vartiainen kritisoivat puolueen ajamaa kilpailukykysopimusta Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa.

Edustajien mukaan hallitus on jäämässä jälkeen itse asettamistaan säästötavoitteistaan.

– Kuntien velvoitteiden miljardisäästöistä yli puolet on sulanut pois. Sote-uudistus on jäämässä maakuntauudistuksen jalkoihin, mikä voi lisätä hallintomenoja ja laskea tuottavuutta. Tavoite oli päinvastainen, he kirjoittavat.

Erityisen ongelmallisina Lepomäki ja Vartiainen pitävät kilpailukykysopimusta, jonka vakavin ongelmakohta on heistä kyvyttömyys edistää työehdoista sopimista työpaikoilla.

Valtiovarainministeriö ennakoi aluksi kilpailukykysopimuksen tuovan 35 000 hengen työllisyyskasvun, mutta hallitusohjelmassa tavoite on kirjattu 100 000 hengen suuruiseksi.

– Kilpailukykysopimuksen korporatiivisena hintana oli paikallisen sopimisen uudistamisen nöyryyttävä vesittyminen. Tavoiteltu työllisyyden kasvu on mahdoton ilman merkittäviä sopimisvapautta edistäviä lisätoimia. Hallitusohjelmaa laadittaessa tavoitteena ollut työmarkkinoiden rakenneuudistus on jäämässä alkumetreille, Vartiainen ja Lepomäki kirjoittavat.

Kokoomusedustajien mukaan tällä hallituskaudella tulisikin tarttua toimialojen sisäiseen dynamiikkaan ja yksilöiden kannustimiin, sillä muuten työllisyyskasvusta saadaan jäädä vain haaveilemaan.

Lepomäen ja Vartiaisen hallitukseen kohdistuva kova kritiikki voidaan tulkita myös epäsuorana kritiikkinä kokoomuksen puheenjohtajaa, valtiovarainministeri Alexander Stubbia kohtaan, sillä hän on ajanut kilpailukykypakettia näyttävästi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.