Kokoomus nimesi Stubbin presidenttiehdokkaaksi – Orpo: "Tulee ihan varmasti tiukka kisa"

Kokoomus sinetöi Alexander Stubbin presidenttiehdokkuuden 28:23
Kokoomus sinetöi Alexander Stubbin presidenttiehdokkuuden

Kokoomuksen puoluekokous nimesi tänään Alexander Stubbin presidenttiehdokkaaksi.

Entinen pää- ja ulkoministeri Alexander Stubb on aiemmin suostunut odotetusti kokoomuksen pyyntöön lähteä puolueen presidenttiehdokkaaksi. Valinta sinetöitiin ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Petteri Orpo kertoo, että puoluehallitus on esittänyt puoluekokoukselle Stubbin nimeämistä puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Filosofian tohtori Stubb on tällä hetkellä Firenzessä Italiassa toimivan EU-yliopiston professori. Virkavapaa odottaa ehdokkuuden varmistuttua.

Stubb sanoi puheessaan hänen tavoitteenaan olevan avoin, turvallinen ja kansainvälinen Suomi.

– Yksin emme saa enää koskaan jäädä. Mutta yksin tätä ei voi tehdä presidenttikään, Stubb sanoi.

"Petteri made me do this"

Puolueen sääntöjen mukaan presidenttiehdokkaan valitsee puoluekokous. Orpo kertoi, että paikalla on lähes 900 henkeä.

Stubb on toiminut viime vuodet professorina yliopistossa Firenzessä. Hän on aiemmin ollut muun muassa Suomen pääministeri, ulkoministeri sekä valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja.

Orpo vitsaili puheessaan, että Stubbin myöntymisen jälkeen hänet kuvattiin Helsingin Töölössä penkillä, johon oli raapustettu "Petteri made me do this".

– Me tiedämme, että tämä ei ole se syy, miksi Alex vastasi pyyntöön myöntävästi. Hän vastasi vastuullisesti ja harkiten.

Orpo myös muisteli myös aikoja, kun Stubb oli ehdolla europarlamenttiin 2000-luvun alkupuolella. Hän myös muisteli tämän uraa ja perusteli, miksi Stubb olisi hyvä presidentti Suomelle.

"Tiukka kisa tulossa"

– Tulee ihan varmasti tiukka kisa. Minulla on vahva luotto Alexander Stubbin osaamiseen, pääministeri Orpo kommentoi MTV Uutisille tulevia presidentinvaaleja.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko pitää Stubbia uuden ajan arvojohtajana. 

– Alex on monissa vesissä keitetty niin kova poliitikko ja tässä tehtävässä kokemuksesta on hyötyä. Puoluejohto on todella yhtenäisenä Stubbin takana, Kokko sanoo.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi kesällä vakavasti harkitsevansa presidenttiehdokkaaksi lähtemistä.

– Se on käsitelty jo ajat sitten ja joukot ovat yhtenäisinä Alexin takana. Kokoomuksen pitää pystyä tarjoamaan ehdokas, joka pystyy maksimoimaan Suomen turvallisuuden ja vahvistamaan seuraavan kuuden vuoden aikana. Alex on siihen paras ehdokkaista, Häkkänen toteaa.

– Voin ennakoida, että seuraavan kuuden vuoden aikana tulee erilaisia tilanteita eteen, joissa presidentillä pitää olla kylmät hermot, harkintakykyä ja kyky toimia, Häkkänen sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat