Alexander Stubb harkitsee presidenttiehdokkuutta vakavasti – IS: Kokoomus valitsee ehdokkaansa ensi viikolla, Orpo esittää Stubbia

Ilta-Sanomien mukaan kokoomus päättää ensi viikolla presidenttiehdokkaasta. 

IS:n tietojen perusteella Petteri Orpo olisi esittämässä ex-pääministeri Alexander Stubbia presidenttiehdokkaaksi. STT ei ole saanut vahvistusta tiedolle. Aiemmin myös puolustusministeri Antti Häkkänen on ilmoittanut kiinnostuksensa hakea puolueensa presidenttiehdokkaaksi. 

– Olen luvannut harkita asiaa vakavasti, jos puolue ehdokkaaksi pyytää, kertoi Stubb STT:lle lyhyesti sähköpostilla.

Stubb sanoo, että hänellä ei ole tässä vaiheessa lisättävää aiempiin kommentteihinsa ehdokkuudesta. Esimerkiksi Ylen haastattelussa kesäkuussa Stubb sanoi olevansa valmis harkitsemaan presidenttiehdokkuutta.

STT:n tietojen mukaan kokoomuksen puoluehallituksen on määrä kokoontua ensi viikon maanantaina. STT ei ole saanut vahvistusta, mitä asioita kokouksessa käsitellään.

Lisäksi kokoomus järjestää lauantaina 19. elokuuta puoluepäivän, jossa ovat koolla puolueen päättävät elimet eli puoluehallitus ja -valtuusto sekä eduskuntaryhmä. STT:n tietojen mukaan puoluepäivän on kutsunut koolle Orpo ja siellä on tarkoitus keskustella "ajankohtaisista asioista" sekä "päivänpolitiikasta".

Stubbin lisäksi puolustusministeri Antti Häkkänen on sanonut kokoomuksen presidenttiehdokkuuden olevan hänellä "vakavassa harkinnassa". Häkkänen kertoi STT:lle elokuun 3. päivä, että hän päättää ehdokkuudestaan elo–syyskuun vaihteessa. Häkkäsen mukaan "laaja joukko" kokoomuksen kansanedustajia ja kenttäväkeä on pyytänyt häntä asettumaan ehdolle.

HS: Stubb puoluehallituksen suosikki

Stubb toimi Suomen pääministerinä vuosina 2014–2015 kokoomuksen johtamassa hallituksessa. Hän on toiminut EU-yliopiston professorina Firenzessä Italiassa vuodesta 2020 lähtien.

Stubbin nimi on nostettu vuoden mittaan esiin keskusteluissa kokoomuksen presidenttiehdokkaasta. Hän oli esimerkiksi suosituin kokoomuslainen presidenttiehdokas Helsingin Sanomien kyselyssä toukokuussa.

Vielä tuolloin Stubb torjui ajatuksen paluusta kotimaan politiikkaan, mutta kesäkuussa mieli oli jo muuttunut. Stubb kertoi Ylelle 19. kesäkuuta olevansa valmis harkitsemaan ehdokkuutta.

Stubbin ehdokkuus saa kannatusta myös puolueen sisältä. Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, että lehden tekemän kyselyn mukaan Stubb on kokoomuksen puoluehallituksen suosikki puolueen presidenttiehdokkaaksi. Lähes puolet puoluehallituksen jäsenistä tosin jätti vastaamatta kyselyyn.

Häkkänen sen sijaan oli HS:n kyselyssä kokoomuksen kansanedustajien suosikki presidenttiehdokkaaksi. Häkkäsen ehdokkuutta kannatti 19 puolueen kansanedustajaa. Stubb oli toiseksi suosituin ehdokas: hän sai taakseen kymmenen kokoomuksen kansanedustajaa.

Ulkoministeri Elina Valtosen ehdokkuutta kannatti kolme kansanedustajaa. Lisäksi kansanedustajat Jarno Limnell, Ben Zyskowicz ja Paula Risikko saivat kukin yhden maininnan. Kyselyssä 13 kokoomuksen kansanedustajaa ei osannut tai halunnut kertoa kantaansa.

Valtonen kertoi aiemmin keskiviikkona STT:n haastattelun yhteydessä, että harkinta hänen asettumisestaan ehdolle ei ole ollut ajankohtaista. Valtonen sanoi tukevansa Orpon "pian julkistettavaa" valintaa kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi.

Lue myös:

    Uusimmat