Koko päivän myynti vain yhden euron – korona vei kauppahalliyrittäjien elannon äärimmäisen tiukille: "Tästä ehkä selvitään"

Tämän kauppahallin piti nyt pullistella, mutta käytävät humisevat tyhjinä – kauppiaiden arkea eivät helpota nyt edes turistit 5:53
Kurkista, miltä kauppahallissa näyttää, kun korona on tyhjentänyt käytävät asiakkaista.

Kesän pitäisi olla vuoden vilkkainta aikaa Helsingin Vanhassa kauppahallissa. Myyntiluvut kuitenkin laahaavat vuoden hiljaisimmilla tasoilla. Pelastusta eivät tuo edes kesämyyntiä normaalisti kannatteleva turismi.

– Hetkittäin oli haasteita. Täällä ei itse mahtunut liikkumaan käytävillä, kertoo kauppias Anna Härö viime vuoden kesäkuun hulinasta Helsingin Vanhassa kauppahallissa.

Tänä kesänä tilanne on toinen. Kello neljältä lauantai-iltapäivänä liikkeiden edessä mahtuu tekemään haastattelua turhankin hyvin.

Koronatilanne on hankala kaikille Vanhan kauppahallin yrittäjille, mutta jonkinlaista kohtalon ivaa se on Juustoansan kauppiaalle Laura Saloselle. Hän perusti yrityksensä vuodenvaihteessa, jolloin myyntipuolella on muutenkin hiljaista.

Kun kalenterin lehdet lepattavat kohti kesää, vauhti myymälöiden tiskillä yleensä vilkastuu. Tänä vuonna kävi toisin. Salosen mukaan ensimmäinen kauppiaskevät on ollut pettymys.

– Olen toiveikas, että tästä ehkä selvitään, mutta ei sitä kukaan voi tällä hetkellä luvata, Salonen sanoo.

Vanhan kauppahallin tärkeimpiä asiakkaita ovat vakituiset asiakkaat, eli ne, jotka käyttävät kauppiaiden palveluja ympäri vuoden. Kesällä vakiasiakkaat lähtevät viettämään kesää muualle Suomeen.

Normaaliaikana turistit paikkaisivat kanta-asiakkaiden jättämää aukkoa, mutta tällä hetkellä Suomi ei ota vastaan matkailijoita kuin muutamasta Euroopan maasta. Vielä ei tiedetä, milloin tärkeimmistä kohdemaista, eli Etelä- ja Keski-Euroopasta pääsee matkustamaan Suomeen.

– Nyt olemme kesässä, jonka pitäisi olla vuoden ykkössesonki. Myyntiluvut ovat kuitenkin alkuvuoden tasolla, joka on vuoden hiljaisin aika, sanoo Anna Härö.

Toistaiseksi konkursseilta vältytty

Yksi esimerkki korona-ajan heikosta myynnistä on kuva, jonka Laura Salonen jakoi erään kauppiaskollegansa koko päivän myynnistä. Eräänä päivänä myyntiä oli vain yhden euron edestä.

Vanhan kauppahallin kauppisayhdistyksen puheenjohtaja Anna Härö sanoo, että toistaiseksi suurilta konkurssiaalloilta on vältytty.

– Siitä voidaan kiittää kaupunkiakin. Helsingin kaupunki on tullut vuokrissa vastaan ja todella monelle meistä on ollut tärkeää saada joustoja vuokriin.

Lue myös:

    Uusimmat