Kokkola jäi ensimmäisenä ulos Vapaavuoren suurten kaupunkien kokouksesta – "Totta kai se harmittaa!"

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren ideoima C21-kokous kokoaa täksi illaksi Helsinkiin 21 suurimman kaupungin edustajat. Tarkoitus on käydä keskustelua ja luoda kaupunkien yhteistä strategiaa tulevaisuutta varten. Kaupungit on valittu asukasluvun perusteella, jolloin osa maakuntakeskuksista jäi pois.

– Totta kai se harmittaa! Me olisimme sijalla 22, joten emme mahtuneet joukkoon, sanoo Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila.

Mukana yli 50 000 asukkaan kaupungit

–  Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on kutsunut johtajat Suomen 21 suurimmasta kaupungista keskustelemaan yhteisten etujen ajamisesta.

–  Johtajat tapaavat ensimmäisen kerran yhdessä tänään illalla Helsingin Vanhalla raatihuoneella.

–  Mukaan kutsutuista kaupungeista Helsinki on selvästi suurin. Pienin on Porvoo, jossa on noin 50  000 asukasta. 

–  Vapaavuoren tavoite on, että kaupungit aloittaisivat säännölliset tapaamiset.

–  Vapaavuori on toistuvasti kritisoinut hallitusta, joka ei pormestarin mukaan ymmärrä kaupunkien kasvavaa roolia.

–  Hän on toistuvasti arvostellut keskustan ajamaa maakuntauudistusta. Vapaavuori vaati Tampereen pormestarin Lauri Lylyn kanssa Helsingin Sanomien kirjoituksessa jopa koko maakuntauudistuksesta luopumista. 

Lähde: STT

”Hallitus ei ymmärrä, mihin tämä maailma on menossa” otsikoi Helsingin Sanomat taannoin Vapaavuoren manifestin, jossa hän halusi nostaa esiin kaupungistumiskehityksen, joka on jäänyt Vapaavuoren mielestä hallituksen nenänvarjoon.

Kaupunkien huolet, rooli ja vastuut ovat jääneet taka-alalle maakunnallisia uudistuksia sorvatessa, kuitenkin laajempi kansainvälinen näkemys nojaa nimenomaan kaupunkivetoiseen politiikkaan.

– Kyllä tunnistan tuon näkemyksen, ja sen takia olisimme istuneet mielellämme samaan pöytään, sanoo Mattila.

Kaikkiaan 18 maakuntakeskuksesta kutsun ulkopuolelle jäivät myös Kajaani ja Maarianhamina. Näiden tilalle nousi suuria kaupunkeja Helsingin kupeesta – mukana ovat niin Espoo, Vantaa kuin Porvookin.

– Outoahan se on, että etelän kaupunkeja mahtui mukaan näin monta ja kartalle jäi valkoisia länttejä täällä keskisestä Suomesta, sanoo Mattila.

Sinänsä hän pitää hyvänä sitä, että kaupungit kokoavat voimansa ja ryhtyvät omin voimin kamppailemaan tulevissa muutoksissa etujensa puolesta.

– Siellä on paljon isoja asioita, kuten kaupunkien omaisuusmassat – mitä niille tapahtuu? Ylipäätään työnjako ja rajanveto maakuntien ja kaupunkien kesken on epäselvä. Totta kai kaupunkien pitää ajaa etujaan, sanoo Mattila.

Eikö Kuntaliitto sitten kykene kaupunkien etujen ajamiseen? Sielläkin toimii suurten kaupunkien ja maakuntakeskusten työryhmä, joka kokoaa väkeä samojen kysymysten alle aika ajoin?

– Ongelma on se, että Kuntaliitto ajaa myös maakuntien asioita, joten intressiristiriitoja tulee helposti kuntien ja maakuntien välille, arvioi Mattila. 

Lue myös:

    Uusimmat