Toimituspäällikön kommentti: Hamuaako Vapaavuori puolen Suomen pormestariksi?

Kokoomuksen Jan Vapaavuoren poliittiset ansiot viime vuosilta ovat kiistattomat. Kataisen hallituksen elinkeinoministerinä hän vaikutti keskeisellä tavalla Suomen telakkateollisuuden pelastusoperaatiossa, kun STX:n Turun-telakka saatiin eteläkorealaisten käsistä saksalaisomistukseen.

Viime keväänä, lyhyehkön Luxemburgin pankkivisiitin jälkeen, Vapaavuori teki komean paluun kotimaan politiikkaan. Kunnallisvaalien ylivoimainen ääniharava auttoi kokoomuksen vaalivoittoon ja valittiin Helsingin pormestariksi.

Näyttää siltä, ettei pääkaupungin pomon paikka riitä Vapaavuorelle. Hän aloitti syyskuussa pontevan julkisen kampanjan ja esiintyy nyt kaupunkien edusmiehenä laajemminkin. Ei tosin kaikkien kaupunkien. Hän kutsui kokoon johtajat vain niistä kaupungeista, joiden asukasluku ylittää 50000.

Konklaavi on ristitty C21:ksi. C tarkoittaa cityä, ja 21 on kaupunkien lukumäärä. Yhteensä niissä on asukkaita kolme miljoonaa.

Vapaavuoren mukaan Suomen menestys on kiinni kaupunkien menestyksestä ja niiden pitää nyt liittoutua, koska maan hallitus ei tätä ymmärrä.

”Hallitus ei oikein ymmärrä, mihin tämä maailma on menossa”, Vapaavuori sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa syyskuun puolivälissä.

Vapaavuoren kampanja ei suinkaan ole pahaista kuntapolitikointia, vaan sillä on vahva valtakunnallinen ulottuvuutensa. Kyseessä näyttäisi olevan taitava mutta myös härski poliittinen manööveri, jota kutsutaan kaksilla rattailla ajamiseksi.

Kun Helsingin kokoomuslainen pormestari sanoo, että ”hallitus ei ymmärrä”, hän ei tietenkään syytä kokoomusta, joka istuu hallituksessa. Maalitauluna on pääministeripuolue keskusta. Sangen kätevää kokoomuksen johdolle. Kokoomuslainen kritiikki vaikkapa hallituksen maakunta- ja soteuudistusta kohtaan voidaan kanavoida Vapaavuoren kautta julkisuuteen.

Nykyinen keskusta on tosin helppo maali, sillä puolueen sijasta se muistuttaa lähinnä insinööritoimistoa. Kun Vapaavuori ampuu tykillä, mikä on keskustan vastaus? Lappilaisen kansanedustajan ja twitter-maanikon Mikko Kärnän pari twiittiä ja ehkä tuohtunut pääkirjoitus Suomenmaassa.

Entisinä aikoina keskustan puoluetoimistossa olisi riemuittu vastaavanlaisista provokaatioista. Suomenruotsalaisen stadilaisen heittämä haaste oli suunnilleen parasta, mitä Apollonkadulla saatettiin toivoa: omat rivit suoriksi ja kannatus kasvuun.

Ylen tuoreessa puoluekannatusmittauksessa keskusta on sijalla neljä, suunta alaspäin. Edes umpisurkea gallupkannatus ei sytytä Juha Sipilän keskustaa maakuntien imperiumin vastaiskuun.

Vapaavuoren City21-ensitapaamisen perusteella hankkeesta ei voi tehdä suuria päätelmiä. Muutaman perustellun kysymyksen se kuitenkin kirvoittaa jo tässä vaiheessa. Mikä raja Suomessa on 50000 asukasta? Miksi Kokkola ei kelvannut mukaan, vaikka se on maakuntakeskus ja asukkaita 48000?

Kouvola on mukana, koska asukkaita on kuntaliitosten myötä yli 100000. Mutta ei se Kouvolasta cityä tee. Ja Porvoon, asukkaita 50000, keskieurooppalainen vanhakaupunkicharmi ja pöhinä Jokikadulla katoavat nopeasti, kun tuuli viimeistään lokakuussa muuttuu purevaksi.

Ja lopuksi se tärkein kysymys: millaiseen analyysiin perustuu käsitys, että vaikkapa Helsinki olisi erityisen kärsivä osapuoli suomalaisessa aluekehityksessä? Pääkaupungissa tai sen välittömässä läheisyydessä ovat politiikan ja talouden instituutiot, valtion suurimmat virastot, isot yritykset, parhaat opinahjot, koulutetuin työvoima ja suorimmat yhteydet maailmalle.

Näistä valtaisista eduista huolimatta helsinkiläisiä puhuttavat monenlaiset arjen ongelmat. Ehkä pormestari voisi myötävaikuttaa, jotta vanhempien ei tarvitsisi kuljettaa lapsiaan päiväkotiin toiselle puolelle kaupunkia, koska lähilaitoksessa eivät paikat riitä.

Pormestari voisi päättää, että kaupungin rannat ovat ihmisten eivätkä hanhien vapaa-ajanviettopaikkoja.

Tai pormestari voisi panna arvovaltansa peliin lopettaakseen ihmisten aikaa ja yritysten rahaa tuhlaavan järjettömyyden, joka sallii samanaikaiset liki kaikki kaupungin pääväylät tukkivat ja tuskastuttavan hitaasti etenevät katutyöt.

Kahdenkymmenenyhden lautasen kattaminen Helsingin kaupungintalolle on näyttävä ele, joka palkitaan valtakunnan julkisuudella. Se on myös paljon yksinkertaisempaa kuin tarttuminen ajankohtaisiin kaupungin asukkaiden arjen ongelmiin tässä ja nyt.

Ilkka Ahtiainen
Kirjoittaja on MTV Uutisten toimituspäällikkö.

Lue myös:

    Uusimmat