Kokenut sukeltaja kuoli Indonesian turmakoneen etsinnöissä – löydettiin merestä tajuttomana

Sukeltajat löysivät Indonesiassa pudonneen lentokoneen mustan laaitkon 1:25

Indonesialainen sukeltaja on kuollut etsiessään taannoisen lentoturman uhrien ruumiita merestä. Kokenut 48-vuotias sukeltaja Syachrul Anto osallistui etsintöihin vapaaehtoisena.  

Videolla kerrotaan turmakoneen mustan laatikon löytymisestä.

Anton omaiset eivät halunneet tehdä hänelle ruumiinavausta ja kuolinsyystään ei ole varmaa tietoa. He pyysivät, että hänet haudattaisiin niin pian kuin mahdollista.

Löytyi tajuttomana merestä

Mediatiedoissa on kuitenkin arveltu, että Anto kuoli sukeltajan- eli dekompressiotautiin.

Indonesian pelastusviranomainen Basarnas ilmaisi osanottonsa Anton kuoleman johdosta.

– Syvimmät osanottoni Indonesian sukelluspelastajien humanitaarisen sankarin kuoleman johdosta, sanoi Basarnasin johtaja Muhammed Syaugi.

Syaugin mukaan etsintäpartio löysi Anton merestä tajuttumana. Hän sai maalla painekammionhoitoa, mutta ei selvinnyt.

Etsi lentoturman uhreja merestä ennenkin

Anto oli kokenut sukeltaja, joka oli osallistunut pelastussukelluksiin aiemmin. Hän osallistui muun muassa vuonna 2014 Indonesiassa kadonneen Air Asian lennon uhrien etsintään sekä tänä syksynä Sulawesin saarella, jossa maanajäristys ja tsunami tappoi yli 7000 ihmistä.

Indonesia presidentti Joko Widodo vieraili onnettomuuden etsintöjen johtokeskuksessa eilen. Hän kiitti pelastajia ja maan asevoimia näiden tekemästä työstä ja pyysi heitä ponnistelemaan vielä lisää, jotta onnemuuden syy selviäisi ja uhrit löytyisivät.

Tähän asti merestä on löytynyt yhteensä 73 ihmisen jäänteitä. Vain neljän uhrin henkilöllisyys on toistaiseksi pystytty selvittämään.

Kotimaanlennolla ollut indonesialaisen Lion Airin -yhtiön upouusi Boeing 737 MAX putosi mereen vain 13 minuuttia nousun jälkeen tappaen kaikki koneessa olleet 189 ihmistä.

Onnettomuuden syy on edelleen hämärän peitossa. Ennen putoamistaan kone pyysi lupaa palata lähtökentälleen Jakartaan.

Sukeltajat kuulivat toisen mustan laatikon signaalin

Sukeltajat löysivät koneen teknisiä tietoja tallentavan niin sanotun mustan laatikon mereen pohjasta eilen.

Onnettomuuden syyhyn saatetaan saada selvyyttä sen jälkeen, kun mustan laatikon tiedot on tutkittu.

Ohjaamon äänet tallentavaa mustaa laatikkoa ei ole vielä löytynyt, mutta viranomaiset kertovat sukeltajien kuulleen mustan laatikon signaalin.

Koneen osia ja uhrien jäänteitä makaa merenpohjassa 30 metrin syvyydessä. Etsintöjä vaikeuttavat turmapaikan voimakas merivirta ja mutainen pohja.

Lue myös:

    Uusimmat