Mainos

Kokeilussa näppäimistö, jonka saa välkehtimään musiikin ja pelin tahdissa – ominaisuuksilla on hintansa

1:20

MTV Digin kokeiltavana kävi Logitechin kovan luokan pelinäppäimistö, G513 Carbon. Kyseessä on RGB-taustavalaistuksella varustettu mekaaninen näppäimistö. Paketin mukana toimitetaan rannetuki, sekä ylimääräisiä muotoiltuja näppäimiä pelikäyttöä ajatellen.

Jo pelkän tuotepakkauksen nostaminen osoittaa, että nyt ei ole kyse mistään tavanomaisesta näppäimistöstä. Pakkaus on huomattavan painava, sillä jo pelkkä näppäimistö painaa reilun kilon. Ensivaikutelma G513-näppiksestä on, että se on todella jämäkästi toteutettu. Näppäimistöalusta on toteutettu tyylikkäästä lentokonetasoisesta harjatusta alumiiniseoksesta. Pohjan suurehkot kumitassut pitävät huolen siitä, että näppäimistö pysyy pöydällä paikoillaan kovemmissakin pelitilanteissa.

Tekniset tiedot:

Järjestelmävaatimukset: Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7

Näppäimistön koko: 132 x 455 x 34 mm

Paino (ilman johtoa): 1020 g

Rannetuen koko: 88 x 445 x 21,5 mm

Romer-G-näppäinkytkimet:

Kestävyys: 70 miljoonaa näppäinpainallusta

Painallusten mitta: 1,5 mm

Painallusvoima: 45 g

Näppäinpainallusten mitta yhteensä: 3,2 mm

Näppäimistön tekniset tiedot:

Yhteystyyppi: USB 2.0

USB-protokolla: USB 2.0

USB-portit (sisäänrakennettu): 2.0

Taustavalaistus: näppäinkohtainen RGB-valaistus

Erikoisnäppäimet:

Taustavalaistuksen halliNnta: FN+F5/F6/F7

Pelitila: FN + F8

Median hallinta: FN + F9/F10/F11/F12

Äänenvoimakkuuden hallinta: FN+ PRTSC/SCRLK/PAUSE

Logitech Gaming Softwarella ohjelmoitavat FN-näppäimet 

Mukana toimitettava rannetuki on tehty muodon muistavasta vaahtomuovista ja se on päällystetty sileällä, hikeä hylkivällä mustalla keinonahalla. Myös rannetuki pysyy pöydällä vakaasti paikoillaan kumitassujensa ansiosta, mutta on silti erikoista, että Logitech ei ole kehittänyt rannetukeen kiinnitysmekanismia, jollatuen saisi napsaistua kiinteästi kiinni näppäimistöön.

Joka tapauksessa rannetuki tarjoaa pelaajalle erittäin ergonomisen ja miellyttävän asennon niin pelaamista kuin kirjoittamistakin ajatellen ja tästä ropisee plussaa.

Kaksi erilaista näppäimistövaihtoehtoa

G513-näppäimistön saa kahdella erilaisella Romer-G-tyyppisellä näppäinkytkinvaihtoehdolla. Valittavana on joko Tactile tai Linear -tyyppinen toteutus.

Linear-tyypin näppäimistössä painallus on täysin tasainen koko matkalla kun taas Tactile-tyypin toteutuksessa tuntuu erillinen kytkinpainallus. MTV Digin kokeilussa oli Linear-versio.

Loppupeleissä näppäimistötyypin valinta on makukysymys, mutta allekirjoittanut pitää mieluummin perinteisemmästä Tactile-toteutuksesta, jossa painallus on selkeämmin havaittavissa.

Logitech mainostaa, että sen Romer-G-näppäimistöt ovat hiljaisempia ja 25% nopeampia kuin tavalliset mekaaniset kytkimet, mutta ei G513 kuitenkaan sieltä hiljaisimmasta päästä ole, mikäli verrataan kaikentyyppisiä näppäimistöjä.  Ja jos pohtii vaikkapa pitempien tekstien kirjoittamista, niin tarjolla on tähän tarkoitukseen parempia vaihtoehtoja peligenren ulkopuolelta.

Kätevänä ominaisuutena G513 sisältää USB-läpiviennin, jonka kautta tietokoneelta saa johdettua lisäjohdon avulla USB-liittimen suoraan näppäimistön reunaan. Lisälaitteiden kytkeminen tietokoneeseen näppäimistön kautta onkin erittäin käyttökelpoinen ominaisuus.

Miljoonien värien loistoa

G513:n räikeimmin näkyvä ominaisuus on sen RGB-taustavalaisu. Näppäimistö tarjoaa 16,8 miljoonaa väriä, säädettävät valaisutehosteet, animoidut tehosteet, sekä musiikin, näytön tai pelitilanteiden mukaan vaihtuvat tehosteet.

Valaistusprofiilit voi tallentaa näppäimistön sisäiseen muistiin, joten asetukset säilyvät vaikka pelikone vaihtuisikin. Asetuksia säädellään Logitechin Gaming Softwaren avulla. Erilaisia säätömahdollisuuksia on valtavat määrät. Pelaaja voi myös ohjelmoida Funktionäppäinen alle erilaisia näppäinyhdistelmiä, joista on hyötyä pelatessa.

Mediapainikkeet on asemoitu funktiopainikkeiden yhteyteen. Niitä siis käytetään Fn-painikkeen kanssa. Käytön kannalta olisi ollut helpompaa mikäli medianäppäimet olisi lisätty näppäimistöön tyystin omina painikkeinaan.

Kokonaisuutena Logitech G513 on erittäin monipuolinen ja hyvin toteutettu pelinäppäimistö. Näppäimistön valaistusta pystyy säätämään niin tehokkaasti, että eri mahdollisuuksien hyödyntäminen vaatii jo hieman syvällisempää perehtymistä asetusvalikoihin.

Totuuden nimessä on kuitenkin todettava että monissa tapauksissa näppäimistön valaistuksen muutoksilla ei ole suurta käytännön tarvetta. Esimerkiksi musiikin tai pelin tahdisa sävyään muuttava valo onkin hieman kikkailun tuntuista, joskin saahan sillä näyttävyyttä pelikokoonpanoonsa. Mutta käytännön hyötyä näppäinvaloista saa esimerkiksi silloin kun niillä merkitsee pelissä tarvittavat näppäimet.

G513:n tapauksessa monipuoliset ominaisuudet maksavat 170 euroa. Hinta on kieltämättä melko kova, toisaalta kyseessä on korkealaatuinen ja monipuolinen näppäimistö.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja