Mainos

Koivuallergikoille tulossa vaikea kevät

Lepän ja pähkinäpensaan siitepölykausi on jo alkanut. Ennusteen mukaan lepän siitepölymäärät pysyvät ilmassa maan eteläosissa kohtalaisina ja länsirannikolla vähäisinä. Pähkinäpensaan siitepölymäärät ovat maan lounaisosissa kohtalaisia.

Eniten siitepölyallergiaa aiheuttaa kuitenkin koivu, jonka siitepölykausi alkaa vapun tienoilla. Koivuallergikot ovat voineet saada oireita myös pienistä määristä lepän tai pähkinäpensaan siitepölyä.

– Nojaamme ennusteiden tekemisessä aika pitkälti Metlan tekemiin norkkolaskelmiin. Heidän mukaansa koivulle on tulossa voimakas kukintakevät koko maahan, Turun yliopiston aerobiologian laitoksen dosentti Auli Rantio-Lehtimäki kertoo MTV3 Uutisille.

Rantio-Lehtimäen mukaan koivuallergikon kannattaa välttää ulkoilua puolenpäivän aikaan ja iltapäivällä, jolloin ilmassa on eniten koivun siitepölyä.

– Ulkoilu kannattaa ajoittaa aamuun tai iltaan. Pujon siitepöly irtoaa puolestaan heti aamulla. Säätekijät vaikuttavat siitepölyn irtoamiseen. Yleensä päivemmällä ilma kuivahtaa ja tuulisuus lisääntyy. Siitepöly irtoaa mekaanisesti, kun kuivahtaneet norkot heiluvat puussa.

Siitepölypäiväkirjasta tarkempaa tietoa

Rantio-Lehtimäki mainitsee, että siitepölyallergikkojen kannattaa alkaa käyttää erityistä siitepölypäiväkirjaa, joka löytyy osoitteesta pollendiary.com.

– Kyseessä on yleiseurooppalainen apuväline, jonka kautta saa paljon tarkempaa siitepölytietoa. Palvelun kautta kerätään myös allergikoilta tietoja, joiden avulla pyritään parantamaan tiedotusta, tiedetään tarkemmin minkälaisissa pitoisuuksissa ihmiset saavat pahoja ja vähemmän pahoja oireita sekä ensimmäisiä oireita. Sen avulla voidaan kartoittaa tiettyjä kynnysarvoja.

Heinien ja pujon siitepölymäärissä ei ole kovin suuria vuosittaisia eroja, mutta niitä ei tässä vaiheessa pysty ennustamaan. Heinien siitepölykausi alkaa kesäkuussa ja pujon loppukesästä, elokuun vaihteessa.

Tuoreimmat siitepölytiedotteet löydät MTV3.fin Sää-sivuilta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.