Koira lomaksi hoitolaan? Kennelliitto neuvoo

Raaskiiko koiran viedä loman ajaksi hoitolaan? Kennelliiton viestintäpäällikkö vakuuttaa suomalaisten koirahoitoloiden olevan yleensä asiallisia. Koirakin elää hetkessä: kun omistaja palaa lomalta, se toivottaa tervetulleeksi takaisin häntä heiluen.

– Koirahoitoloiden määrä on lisääntynyt Suomessa sitä mukaa kuin koirien määräkin. Hoitoloita käyttävät enimmäkseen ulkomaille matkustavat ihmiset, jotka eivät saa lemmikkiään hoitoon sukulaisten tai tuttavien luokse loman ajaksi, Suomen Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unhola kertoo.

Hoitolan voi laittaa pystyyn kuka tahansa ilman mitään tutkintoa.

– Hoitoloita onkin aiemmin perustettu vain harrastustaustalla sekä kenties koirankasvattajan peruskurssin käyneenä. Parasta kuitenkin olisi, että työhön on jokin koulutus. Nykyään ammattiopistoissa pystyy opiskelemaan eläintenhoitolanpitäjäksi. Se on aivan virallinen ammatti.

Eläinten pitoa säätelee eläinsuojelulaki. Säädösten yleistä noudattamista valvoo maa- ja metsätalousministeriö. Paikallistasolla valvontaa hoitavat kunnaneläinlääkäri, kunnan terveystarkastajat sekä poliisi.

Ammattimaisesta lemmikkieläinten pidosta on tehtävä kirjallinen ilmoitus oman alueen lääninhallitukselle. Ilmoituksessa selvitetään muun muassa eläinten hoidosta vastaavan henkilön koulutus, muu tarvittava kokemus sekä toimintaan käytettävät tilat ja laitteet.

– Koira on laumaeläin. Hyvissä hoitoloissa sille on tarjolla sopivaa virikettä ja toisten koirien seuraa. Hoitolan pitäjän on huolehdittava, että kaikki yksilöt tulevat toimeen keskenään. Muunkinlainen aktivointi on tärkeää erityisesti vilkkaille roduille, mutta on muistettava, että koirat myös nukkuvat suuren osan päivästä, Unhola sanoo.

Enimmäkseen häkkihoitoloita

Hoitopaikkaa kannattaa käydä katsomassa ennen kuin tekee lopullisen päätöksen koiran viemisestä sinne.

– Kaikkein tärkeintä on ensivaikutelma ja puhtaus. Ovatko lattiapinnat helposti pestäviä? Onko ne pesty? Pystyykö koira liikkumaan lattialla liukastumatta?

Useimmissa suomalaisissa hoitoloissa koiria pidetään häkeissä.

– Tarhaolosuhteissa koiralla pitää olla oma makuutila ja joko vapaasti käytettävissä oleva ulkotarha tai säännölliset lenkit hoitajien kanssa.

Hoitajankin olemukseen kannattaa kiinnittää huomiota: kuinka hän esittelee paikan toiminnan, millaisia aktiviteetteja tarjoaa ja miten toimii mahdollisen oman koiransa kanssa?

– Suomalaiset hoitolat ovat suurimmaksi osaksi asiallisia. Niiden omistajat ovat koulutuksen saaneita, eläinrakkaita ihmisiä, jotka tykkäävät tehdä sitä hommaa.

Käyttäytyminen voi muuttua hetkeksi

Jos asiat eivät ole aivan kunnossa, tieto kiirii yleensä nopeasti sosiaalisen median kautta. Koiria ei viedä uudestaan paikkoihin, joista on epämiellyttäviä kokemuksia.

– Hälytyskellojen kannattaa soida, jos tilat ovat epäsiistit, haisevat pahalta ja niissä näkyy runsaasti keräämättömiä ulosteita, Unhola sanoo.

– Mikäli koirassaan huomaa jotakin outoa loman jälkeen, asia on selvitettävä ottamalla yhteyttä hoitolan omistajaan. Ylipäätään loman jälkeen olisi hyvä saada pieni raportti siitä, miten kaikki sujui. Jos koiralla on ollut esimerkiksi ripulia, omistajan on hyvä saada tietää siitä.

Unhola huomauttaa, että koira saattaa käyttäytyä hoitojakson jälkeen normaalista poikkeavalla tavalla, vaikkei mitään pahaa olisi sattunutkaan.

– Jotkut ovat vähän aikaa tavallista hiljaisempia. Asiallisessa paikassa vietetty loma ei kuitenkaan traumatisoi koiraa. Omistaja voi itse helpottaa lemmikin oloa viemällä sen turvaksi vaikka tutun pedin, leluja tai makupaloja.

– Eron hetkeä ei kannata korostaa tai pitkitellä vaan jättää koira reippaasti taakse. Koira elää tässä hetkessä: jos sillä on hyvä olla, se toivottaa omistajat iloisesti takaisin lomalta.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran toukokuussa 2013.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Katso, miten Tuulikki-koira reagoi taikuuteen. Video on kuvattu Huomenta Suomessa maaliskuussa 2014.

Lue myös:

    Uusimmat