Kuvat suomalaisten laiminlyömistä lemmikeistä järkyttävät: Eläinten tahatonkin laiminlyönti voi johtaa kuolemaan – "Hiljaista arkista kärsimystä"

3:20
VAROITUS! KUVAT VOIVAT JÄRKYTTÄÄ HERKIMPIÄ! Video: Kissan tai akvaariokalan jättäminen yksin viikonlopuksi on laitonta – lemmikkien tahaton laiminlyönti voi johtaa jopa kuolemaan

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valvontaeläinlääkäri Auli Koponen sanoo, että monet lemmikinomistajat sortuvat tietämättään eläinten hoidon laiminlyömiseen.

– Sellaista hiljaista arkista kärsimystä ja laiminlyöntejä varmasti tapahtuu monessakin perheessä ilman, että huomataan kyseessä olevan eläimen huono pitäminen, Koponen sanoo.

Suomalaisten suosikkilemmikkien eli kissojen ja koirien hoitoon on useita tapoja ja käytäntöjä, mutta myös paljon harhaluuloja. Yksi sinnikkäimmistä on se, että kissa voidaan jättää huoletta yksin viikonlopun yli.

– Se on laiton tilanne, sanoo Koponen.

Lemmikki voi loukkaantua erikoisissa paikoissa

Koponen kertoo tapauksesta, jossa perhe oli lähtenyt matkoille ja jättänyt kissat yksin kotiin. Vuokranantaja oli kuitenkin huolestunut ja soittanut valvontaeläinlääkärin paikalle.

– Toinen kissa oli jäänyt lämpöpatterin väliin jumiin. Se olisi varmasti kuollut siihen kuivumalla. Eli eläimelle voi tapahtua vaikka mitä siellä kotona, Koponen kertoo.

Kissat voivat myös jäädä jumiin sälekaihtimiin ja muihin erikoisiin paikkoihin. Eläinsuojelulain mukaan eläintä ei saa jättää tarkastamatta tai hoitamatta yli vuorokaudeksi. Lain nimissä siis kissaakin täytyy jonkun käydä katsomassa ainakin kerran päivässä.

– Ja tuo vuorokauden sääntö koskee myös akvaariokaloja ja matelijoita, Koponen muistuttaa.

Koiria täytyy lenkittää joka päivä

Muita yleisiä ongelmia niin kissoilla kuin koirillakin ovat hoitamaton turkki, kynnet, hampaat ja loiseläimet.

Koirien kohdalla eläinsuojelu joutuu puuttumaan usein myös liikkumattomuuteen. Hänen mukaansa varsinkin metsästyskoirien kohdalla niitä usein seisotetaan ulkotarhoissa tai niin kutsutun juoksulangan päässä, vaikka koirat tarvitsisivat päivittäistä lenkitystä.

– Kuulemma yleinen käsitys on, että metsästyskoiraa ei tarvitse ulkoiluttaa, se liikkuu itse siellä ulkona, Koponen kuvailee joidenkin ihmisten asenteita.

Se ei kuitenkaan riitä, sillä eläinsuojelulain mukaan koiran liikuntatarpeista tulee huolehtia päivittäin. Koira on vähintään kerran päivässä vietävä ulos, vaikka Koponen suositteleekin ulkoilua huomattavasti useammin, eli noin 6-8 tunnin välein. 

– Lenkkeily merkitsee koiralle samaa kuin mieleisen kirjan lukeminen tai elokuvan katsominen ihmiselle, Koponen kuvailee.

Syynä voi olla tiedon tai rahan puute

Hammassairaudet ovat yleisiä niin kissoilla kuin koirillakin, mutta ne jätetään usein hoitamatta. Kyse on usein tietämättömyydestä tai rahan ja muiden resurssien puutteesta. Asia huomataan vasta, kun lemmikin hengenhaju käy sietämättömäksi, tai lääkärintarkistuksessa.

– Eli pientä välinpitämättömyyttä ja huolimattomuutta, Koponen kertoo.

Koposen mielestä suomalaisten eläintenhoito on jakautunutta. Osa hellii, ellei suorastaan hemmottele lemmikkiään, kun taas toiset kohtelevat niitä todella huonosti.

– Osalla ei riitä resurssit tai tietotaito, tai halukaan välttämättä siihen, että eläimillä olisi edes eläinsuojelun minimivaatimukset täyttävät olosuhteet, Koponen sanoo.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.