Mainos

IL: Valtion viraston salainen selvitys moittii rajusti Berneriä

Valtiotalouden tarkastusviraston (VTV) raportti moittii liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriä (kesk) poikkeuksellisen kovin sanoin, kertoo Iltalehti.

Iltalehden tietojen mukaan ministerin todetaan muun muassa puuttuneen rajusti Finavian toimintaan vastoin lähes kaikkia omistajaohjauksen pelisääntöjä. Eräs raportin saaneen tarkastusvaliokunnan jäsen kertoo lehdelle, että VTV:n raportti onkin ”tosi rankkaa tekstiä”.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta on lehden mukaan saanut nähtäväkseen VTV:n alustavan raportin. VTV:n viestintäpäällikkö Päivi Suihkonen sanoo STT:lle, että tarkastusvaliokunta ei ole saanut vielä tarkastuskertomusluonnosta, mutta VTV:n ylijohtaja Marko Männikkö ja johtava lainsäädäntöasiantuntija Matti Vedenkannas ovat olleet tarkastusvaliokunnassa kuultavina.

– Tarkastuskertomusluonnos on lausunnoilla tarkastuskohteilla. Tarkastusvaliokunta ei ole sitä vielä saanut, koska se ei ole valmis, Suihkonen sanoo.

VTV saa lausunnot ensi viikon perjantaihin mennessä. Tarkastuskertomus julkistetaan ennen juhannusta.

Berner kertoo tiedotteessaan kertovansa johdannaisasian jatkokäsittelystä ensi tiistain yhtiökokouksen jälkeen. VTV:n lisäksi Finanssivalvonta ja poliisi selvittävät Finavian johdannaissopimusten vastuukysymyksiä. Finanssivalvonta ja poliisi tutkivat pankin ja yhtiön entisen johdon vastuita johdannaissopimusten tekemisessä.

Iltalehden tietojen mukaan tarkastusvaliokunnassa on jopa väläytelty kanteiden nostamista, eli asian oikeuteen viemistä. Tarkempaa tietoa ei ole siitä, mistä Berneriä voitaisiin syyttää. 

Iltalehti kertoi VTV:n raportin olevan salainen, eivätkä tarkastusvaliokunnan jäsenet poikkeuksellisesti saaneet pitää asiaan liittyviä papereita vaan ne kerättiin takaisin pidetyn kokouksen jälkeen.

VTV päätti oma-aloitteisesti käynnistää Finaviassa sekä liikenne- ja viestintäministeriössä suhteellisen harvinaisen laillisuustarkastuksen. Virasto haluasi muun muassa selvittää, onko Finavian tappiollisten johdannaiskauppojen selvittelyssä toimittu valtion edun mukaisesti.

Finavian sotkussa on kyse vuosien 2009-2011 johdannaiskaupoista, joista Suomen lentokenttiä operoivalle yhtiölle on tullut yhteensä 34 miljoonan euron tappiot. VTV:n laillisuustarkastuksessa on kyse Finavian ja ministeriön toiminnasta. Tarkastus koskee sitä, olisiko miljoonatappiot tuottaneiden sopimusten aikana toimineita toimitusjohtajaa, hallitusta ja tilintarkastajaa vastaan pitänyt käydä oikeusprosessi. Samalla selvitetään Bernerin omistajaohjaustoiminta.

MTV Uutiset puivat tapauksen keskiössä olevia Finavian johdannaistappioita viime joulukuussa:

2:16

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.