Kohutulle päätökselle vahvistus: fluorivoiteiden käyttö kielletään maastohiihdossa – "Myönnämme, että tämä vaikuttaa laajasti talviurheiluun"

Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa 6:29
Videolla Tulosruudun juttu fluorivoiteiden kieltämisestä maastohiihdossa.

Fluoriyhdisteiden käyttö suksivoiteiden valmistuksessa kielletään EU:n alueella vuoden 2020 alusta lähtien, kertoo Hiihtoliitto tiedotteessaan.

Kielto kattaa kaikki lajit, joissa suksia tai lautoja voidellaan. Kansainvälinen Hiihtoliitto FIS on tehnyt periaatepäätöksen fluorivoiteiden kieltämisestä kilpailutoiminnassa, mutta sen käytännön toteuttaminen, aikataulu ja valvonta ovat vielä selvityksen alla.

Fluorivoide sisältää synteettisiä yhdisteitä, jotka ovat ympäristölle ja terveydelle vaarallisia, jonka seurauksena THL on määritellyt ne ympäristömyrkyiksi.

– Kokonaisuudessaan tässä on hyvistä asioista kyse, mutta myönnämme, että tämä vaikuttaa laajasti talviurheiluun. Olemme 30 vuotta toimineet fluorivoiteiden kanssa ja toimenpiteiden aikataulu täytyy sovittaa tähän raamiin, Hiihtoliiton projektipäällikkö Teemu Lemmettylä kertoo liiton tiedotteessa.

– Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin ja jatkamme aktiivista yhteistyötä linjausten ja konkreettisten toimien suunnittelun eteen eri toimijoiden kanssa. Mukana ovat kilpailunjärjestäjät, huoltajat kuin myös voidevalmistajat, joiden kaupalliseen toimintaan tämä toki myös vaikuttaa, Lemmettylä jatkaa.


Lue myös:

    Uusimmat