Kohuttu kokovisiiri ei pelastanut SaiPaa karanteenilta, pelaajat hämmentyivät – ylilääkäriltä selvä viesti: "Silloin se on turha"

Kolme joukkuetta on karanteenissa SM-liigan uusimman koronavirustapauksen jäljiltä. SaiPan joukkueen karanteenipäätöstä tekemässä ollut ylilääkäri kertoo, miten päätös syntyi. Kohutusta kokovisiiristä ei ollut estämään karanteenia.

Jääkiekon SM-liigan paletti meni uusiksi, kun HIFK:n joukkueessa todettu koronavirustartunta tuli julki. HIFK pelasi lauantaina Lappeenrannassa SaiPaa vastaan, mikä tarkoittaa sitä, että HIFK:n joukkueen lisäksi myös SaiPa asetettiin 14 vuorokauden karanteeniin.

HIFK:n perjantaina kohdanneesta KooKoosta puolestaan kerrottiin maanantaina, että joukkue jää omaehtoiseen karanteeniin odottamaan paikallisen tartuntatautiviranomaisen karanteenipäätöstä.

Ei muita mahdollisuuksia

SM-liigan uusin koronavyyhti alkoi selvitä sunnuntaina. Ylilääkäri Sami Raasakka Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä (Eksote) kertoo saaneensa SaiPan lääkäriltä tiedon HIFK:n pelaajan positiivisesta koronatestituloksesta. Raasakan mukaan päätös SaiPan joukkueen karanteenista eteni nopeasti.

– Hän kysyi ohjeistuksen, miten tapaus tulkitaan, joutuuko joukkue karanteeniin vai onko jotain muita mahdollisuuksia. Kun keskustelimme, eipä siinä juuri muita mahdollisuuksia jäänyt, Raasakka sanoo MTV Urheilun haastattelussa.

SaiPan joukkueesta asetettiin 14 päivän karanteeniin kaikki ottelussa jäällä olleet. Myös ottelun tuomaristo päätyi karanteeniin. Raasakan mukaan karanteenipäätös perustui pitkälti viimeaikaiseen kokemukseen siitä, miten tartunnat ovat otteluissa levinneet "aika herkästikin". Myös tieto koronaviruksen brittivariantin kasvaneesta osuudesta pääkaupunkiseudulla ja myös Lappeenrannassa vaikutti päätökseen.

Raasakka arvelee, ettei yhden henkilön tartunta jää myöskään HIFK:n joukkueen ainoaksi.

– Ottaen huomioon, että he ovat yhdessä harjoitelleet ja pelanneet, todennäköiseyys on, että muitakin positiivisia löytyy, ja se on sitten isopi riski myös vastustajajoukkueelle.

"Se on turha"

SM-liiga otti joulukuussa käyttöön pelaajien kokovisiirin, jolla oli tarkoitus suojata pelaajia koronatartunnoilta, mahdollisilta altistumisilta ja altistumista seuraavalta karanteenilta. Kokovisiiripakko sai paljon huomiota ja asiaa ihmeteltiin Ruotsia myöten.

– Pyrimme tällä estämään sitä, ettei tauti tarttuisi mahdollisesti vastustajaan, jos meillä olisi koronapelaaja, jolla on tauti päällä. Näin vastajoukkue ei joutuisi karanteeniin, kun kaikki käyttävät kokovisiiriä, SM-liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kertoi MTV Urheilulle joulukuussa.

Maanantaisen karanteeniuutisen tultua julki, sarjan kokovisiiripakko on herättänyt ihmettelyä. Myös pelaajat ovat kyseenalaistaneet kokovisiirin hyödyt.

– Nyt voidaan varmaan unohtaa kokovisiirit, Ilveksen Ville Meskanen tviittasi.

Sportin Jonne Virtanen oli vei kommentointinsa pidemmälle.

– Eikö tän kokopleksin ainut tarkotus ollu välttää karantteenit? Jos se ei sitä tee ni se on pelkkä terveyshaitta. No onneks se on helppo ruuvata irti?

Voit katsoa Virtasen tviitin alta tai tästä linkistä.

Eksoten Raasakka sanoo kokovisiirin olleen keskustelussa SM-liigan edustajan kanssa karanteenipäätöstä tehtäessä. Sen ei kuitenkaan katsottu suojaavan riittävästi mahdolliselta tartunnalta.

– Visiiri on erinomainen apuvaline, kun ollaan normaalissa sosiaalisessa kontaktissa, kun vaikka keskustellaan ja ollaan muuten lähekkäin. Kun turvavälit eivät toteudu, mutta ei olla fyysisessä kontaktissa, eikä harrasteta hengästyttävää liikuntaa, Raasakka sanoo.

– Kun mennään sen rajan yli, maskin suojaavuus on selvästi vähäisempi. Siihen ei voi siinä mitassa luottaa, että otettaisiin riskiä, että karanteeni jätettäisiin määräämättä tällaisessa tilanteessa.

Raasakka sanoo suoraan, ettei kokovisiiristä ole SM-liigapelaajille hyötyä, jos tavoitteena on ainoastaan välttää karanteeni.

– Silloin se on turha.

Sen sijaan tartuntariskin vähentämisessä kokovisiiristä on hyötyä.

– Todennäköisesti ilman sitä olisi selvää, että tartuntoja tässäkin tulisi. Toivottavasti visiirin käytön ansiosta niitä ei tule. Sitä riskiä ei kuitenkaan voida ottaa.

Visiiristä ei luovuta

Kilpailutoimenjohtaja Järvelä puolustaa yhä kokovisiiriä käyttökelpoisena välineenä. Järvelän mukaan SaiPan karanteenipäätös voi olla vielä harkinnan alla. Hänen mukaansa kokovisiiri voi tuossa harkinnassa vielä nousta ratkaisevaan asemaan.

– Nyt kun ei tiedetä tarkkaan tartunnan määrää, mikä IFK:ssa on, sen vuoksi meillä on SaiPa karanteenissa. Kkun saadaan tietää tarkalleen, tartuntatautilääkärit analysoivat uudelleen. Varmasti tämä kokovisiiri voi vaikuttaa siinä vaiheessa.

Kokovisiiristä ei Järvelän mukaan olla luopumassa.

– En näe tilannetta nyt sellaisena.

Raasakan mukaan SaiPan karanteeni kestää 14 päivää. Karanteenia ei voi lyhentää negatiivisella koronavirustestillä. Joukkue kyllä testaaan ennen karanteenin päättymistä.

– Varmistetaan, että tartuntoja ei oireettomanakaan ole.

Vielä testejä ei lappeenrantalaisryhmälle ole tehty. Altistumisesta on niin lyhyt aika, ettei testaamisesta luultavasti vielä olisi hyötyä.

Lue myös:

    Uusimmat