SM-liigan kokovisiirit saavat Ruotsissa täystyrmäyksen – "Ei mitään hajua, mihin tämä perustuu"

SM-liiga ottaa käyttöönsä kokovisiirikypärät, kun kausi jälleen pääsee jatkumaan. Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell tyrmää SM-liigan ratkaisun.

SM-liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kertoi torstaina, että liiga ottaa käyttöönsä kokovisiiripakon koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Uutinen on herättänyt keskustelua myös länsinaapurissamme Ruotsissa.

Rajuilla koronaviruskommenteillaan aiemminkin kohua aiheuttanut Ruotsin kansanterveysviraston epidemiologi Anders Tegnell ei ymmärrä kokovisiirien ideaa.

– Minulla ei ole mitään hajua, mihin tämä perustuu. Meidän analyysiemme mukaan, ei näytä todennäköiseltä, että suuri osa tartunnoista tapahtuisi jäällä, Tegnell kummastelee Aftonbladetille.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi painottaa, että uuden visiirin päätarkoitus on suojata pelaajia altistumiselta, jos vastajoukkueessa pelaa oireeton taudinkantaja.

– Lähtökohta tietysti on se, ettei jäällä olisi yhtään pelaajaa, joka voi koronaa tartuttaa. Joskus tilanne on kuitenkin se, että oireet tulevat vasta vähän sen jälkeen, kun jäällä on oltu. Kyllä se (kokovisiiri) varmasti jonkin verran suojaa, mutta en tiedä yhtään tutkimustulosta, joka kertoisi, että kuinka paljon, Mäkijärvi sanoo MTV:lle.

Tällä ratkaisulla pyritään myös siihen, ettei joukkue joutuisi karanteeniin, jos vastustajan pelaajalla todetaankin olleen korona. Sitä Mäkijärvi ei uskaltanut arvioida, onko kokovisiiri riittävä suojakeino siihen.

– Tuollaisessa tapauksessa tehtäisiin tilannekohtainen arvio, Mäkijärvi toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat