Kohujuoksija Caster Semenya tylyttää rajusti Kansainvälistä yleisurheiluliittoa – "He käyttivät minua ihmiskoekaniinina"

2:22
Caster Semenya juoksi hirmuajan Timanttiliigakauden avauskisassa.

Kohujuoksija Caster Semenya kritisoi rajusti Kansainvälisen yleisurheiluliitto IAAF:n toimintaa.

Semenya on viime aikoina ollut suuressa valokeilassa, sillä IAAF:n uusien määräyksien mukaan naisurheilijoiden täytyisi alentaa lääkkeiden avulla testosteroniarvonsa tietylle tasolle, jos he haluavat kilpailla tietyissä kisoissa. Sveitsin ylin tuomioistuin kuitenkin hylkäsi tämän kohumääräyksen.

Urallaan kaksi kertaa olympiakultaa ja kolmesti maailmanmestaruuden naisten 800 metrillä voittanut Semenya on nyt avannut julkisuudessa, kuinka IAAF on käyttänyt häntä hormonaalisten lääkkeiden testaajana.

– En aio antaa IAAF:n käyttää minua tai minun vartaloani enää. IAAF käytti minua ennen ihmiskoekaniinina kokeillakseen, kuinka heidän minulle vaatimansa lääkkeet vaikuttaisivat testosteronitasoihin, Semenya toteaa BBC:n mukaan.

Semenyan sanojen mukaan lääkkeet aiheuttivat hänessä jatkuvaa pahoinvointia. Eteläafrikkalainen juoksutähti on huolissaan muiden korkeita testosteroniarvoja omaavien naisurheilijoiden tilanteesta. Semenya painottaakin, että IAAF:n lääketestaus menee liian pitkälle.

– Vaikka hormonaaliset lääkkeet saivat minut jatkuvasti voimaan pahoin, IAAF haluaa ottaa käyttöön jopa kovempia rajoja, joilla on tuntemattomia terveysvaikutuksia.

– Olen huolestunut muiden naisurheilijoiden puolesta, jotka ovat pakotettuja antamaan IAAF:n huumata heidät ja testata erilaisten hormonaalisten lääkkeiden tehokkuutta ja negatiivisia vaikutuksia. Tätä ei voi antaa tapahtu, Semenya painottaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja