Mainos

Kohu Turun "kauhujen sairaalasta" paisuu: Tutkintapyynnöt kahdesta valehoitajasta

MTV uutisoi helmikuussa, että Turun kaupunginsairaalan psykiatrisilla suljetuilla osastoilla on tapahtunut vakavia väärinkäytöksiä. Nyt vyyhdin takaa on paljastunut myös kaksi uutta valehoitajaepäilyä. Molemmista on tehty tutkintapyynnöt.

Turun palvelualuejohtaja Katariina Korkeila kertoo MTV:lle, että tuoreet valehoitajaepäilykset nousivat esiin Kupittaan sairaalassa helmikuun lopussa alkaneissa laajemmissa viranomaisselvityksissä. Poliisi pyrkii selvittämään, onko sairaalan psykiatrisilla osastoilla pahoinpidelty ja kohdelty epäasiallisesti potilaita.

– Samassa yhteydessä on tehty tarkastuksia esimerkiksi henkilökunnan osalta. Epäily hoitajista ilmeni näissä tarkastuksissa. Molemmista on tehty tutkintapyyntö, Korkeila sanoo MTV Uutisille.

Ensimmäinen valehoitajaepäily ilmeni Turun Kupittaan sairaalassa. Valehoitaja ehti toimia pidemmän aikaa sairaanhoitajana mielenterveys- ja päihdepalvelujen yksikössä.

Korkeilan mukaan hoitajalla oli opiskelijan oikeudet työskennellä tehtävässään. Poliisin selvityksen alla on, onko hoitajan opiskeluoikeus ollut pätevä ja voimassa työsuhteen aikana.

Korkeila ei halua tässä vaiheessa eritellä, ehtikö kyseinen hoitaja aiheuttaa vaaratilanteita potilaille.

– Se on selvityksen alla, hän tyytyy sanomaan.

Selvityksissä paljastui toinenkin epäily

Korkeilan mukaan poliisi tutkii tällä hetkellä myös toista vastaavanlaista tapausta, jossa valehoitajan epäillään työskennelleen tavallisella osastolla Turun kaupungin sairaalassa.

Myös tämä epäily ilmeni laajempien selvitysten käynnistyttyä. Korkeila sanoo, että Kupittaan tapauksen jälkeen koko organisaatio päätettiin käydään läpi myös muiden terveydenhuollon ammattihenkilön oikeuksien osalta.

– Siinä yhteydessä ilmeni, että on toinenkin henkilö, jonka kohdalla on syytä epäillä, etteivät oikeudet ole kunnossa. Tausta on samankaltainen kuin ensimmäisessäkin. Myös tämä on tutkinnassa, Korkeila sanoo.

Alkuvuonna paljon mediahuomiota saaneet väärinkäytösepäilyt Turun Kupittaan sairaaalan psykiatrisella osastolla ovat edelleen viranomaisten selvityksessä. Maaliskuun loppupuolelle mennessä poliisi oli kuullut esitutkinnassa jo noin 60:tä ihmistä.

Korkeilan mukaan prosessi saattaa kestää vielä pitkään.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että Valvira on yhdessä aluehallintoviranomaisten kanssa tehnyt kahteen kertaan tarkastuksen. Niiden pohjalta Valvira on tehnyt ensimmäisen varsinaisen raportin asiasta Korkeila kuvailee.

Valehoitajaepäilyistä uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.