Kohta esiteltävässä iPhonessa turhauttava rajoite? Yksi huomio saa "hälytyskellot soimaan"

Tällaiset ovat Apple Vision Pro -virtuaalilasit 1:23
Mikä ihmeen Vision Pro? Tällaiset ovat Applen virtuaalilasit, jotka saapuvat markkinoille ensi vuonna. Katso videolta, miten ne toimivat.

Uudet kuvat paljastavat väitetysti pian esiteltävän uuden iPhonen komponentteja. Ne ovat herättäneet pienen huolen siitä, miten Apple aikoo toteuttaa Euroopan unionin vaatiman USB-C-liitännän. Tähän asti Apple on käärinyt rahaa omilla Lightning-johdoilla, mutta luopuuko yhtiö rahasammostaan yleisen standardin myötä?

Apple valmistautuu parhaillaan esittelemään seuraavan sukupolven iPhonen. Virallista esittelypäivää ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, mutta tyypillisesti uudet lippulaiva-iPhonet on esitelty syyskuun alkupuolella.

Yksi varmimpina pidetyistä muutoksista iPhone 15 -mallistossa on USB-C-latausliitin, joka korvaa Applen oman Lightning-liittimen. Taustalla on Euroopan unionin vaatimus. Vaikka EU edellyttääkin Applen siirtyvän yleisen standardin mukaiseen liittimeen vasta ensi vuonna, odotetaan teknologiajätin ottavan sen käyttöön ainakin osassa malleista jo tänä syksynä julkistettavassa sukupolvessa.

Se, missä malleissa ja missä muodossa USB-C nähdään jo tänä syksynä, on vielä auki. Apple saattaa viivästyttää standardin laajempaa käyttöönottoa tuomalla USB-C:n ensimmäisenä esimerkiksi vain Pro-malliston puhelimiin. Tällöin perusmallin iPhone 15 olisi varustettu vielä Lightningilla, ja vasta ensi vuoden iPhone 16 vaihtaisi uuteen liittimeen.

Mahdollista – ja joidenkin arvioiden mukaan jopa todennäköistä – on se, että USB-C nähdään koko iPhone 15 -mallistossa, mutta Pro-versiossa liitin on USB-C:ksi naamioitu Thunderbolt tarjoten huomattavasti nopeampaa tiedonsiirtoa Pro-malleilla kuvattujen isojen videotiedostojen langallista siirtoa varten.

Viralliset latausjohdot kalliimpia

Moni iPhone-käyttäjä on saanut oppia kantapään kautta, etteivät kaikki Applen Lightning-latausjohdot ole samanarvoisia. 

Applen sekä tunnettujen tarvikevalmistajien laadukkaat ja kalliimmat johdot toimivat pääsääntöisesti luotettavasti, mutta monet halvat johdot eivät. Lataus saattaa toimia huonosti tai joskus ei lainkaan. Myös aiemmin hyvin toiminut johto saattaa yllättäen lopettaa yhteistyön.

Valistuneemmat käyttäjät tietävät, että Lightning-johdot, joiden myyntipakkauksessa on merkintä Made for iPhone / iPad (suom. tehty iPhonelle / iPadille), ovat niitä varmimmin toimivia letkuja.

Made for iPhone, MFi, on Applen ohjelma, johon kuuluvat valmistajat tuottavat sertifioituja, Applen hyväksymiä lisävarusteita. Aitojen ja virallisten latausjohtojen tunnistamiseen on myös muita menetelmiä, joista Apple kertoo verkkosivuillaan tarkemmin.

MFi-sertifioidussa lisävarusteessa on pieni siru, joka kertoo laitteelle, että kyseessä on virallinen lisävaruste. Epävirallisten johtojen toimivuus voi tästä syystä olla toisinaan arpapeliä, koska laite ja johto eivät välttämättä tee kaikissa tapauksissa yhteistyötä.

Apple ei tarjoa MFi-sertifiointia ilmaiseksi, mistä johtuen kyseisen sertifikaatin omaavat johdot ovat tyypillisesti tyyriimpiä ja joskus jopa lähes alkuperäisvarusteiden hinnoissa.

Mystinen siru "saa hälytyskellot soimaan"

Apple on voinut harrastaa MFi-kikkailuaan varsin vapaasti oman Lightning-liittimensä kanssa, joten siirtyminen yleiseen USB-C-standardiin on herättänyt ymmärrettävän kysymyksen siitä, ovatko kaikki USB-C-johdot tulevaisuudessa samanarvoisia Applen silmissä.

Majin Bu, aktiivinen Apple-vuotaja, on julkaissut Twitterinä aiemmin tunnetussa X-palvelussa kuvia iPhone 15:n väitetyistä sisuskaluista sekä erityisesti tuntemattomasta 3LD3:ksi nimetystä sirusta, jonka se kertoo olevan Applen omaa suunnittelua. Teknologiasivusto Tom's Guide on tulkinnut kuvia ja tehnyt varovaisen johtopäätöksen siitä, että Apple saattaa jatkossakin pyrkiä pitämään huolen siitä, että sen omilla sekä sertifioiduilla tarvikkeilla on jatkossakin etulyöntiasema halpisvalmistajiin nähden.

Artikkeli jatkuu julkaisun alla.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

– Bun kutina on se, että siru on tarkoitettu tiedonsiirron salaamiseen, mutta Apple-spesifi siru tällaisessa liittimessä saa kyllä hälytyskellot soimaan, Tom's Guide kirjoittaa.

Vaikka Apple ei voikaan estää käyttämästä yleisen standardin mukaista USB-C-johtoa puhelimen lataamiseen, voi se mahdollisesti pyrkiä hallitsemaan sitä, millaisella johdolla liittimestä saa täyden hyödyn irti.

Tom's Guide spekuloi, että MFi-ohjelma ei välttämättä tule katoamaan minnekään, ja Apple voi haluta rajoittaa lataamisen ja tiedonsiirron nopeutta epävirallisia johtoja käytettäessä. Tällöin valmistajien olisi jatkossakin sitouduttava MFi-ohjelmaan, jos ne haluavat liittimen tarjoaman tehon kokonaan käyttöönsä.

Tämän kaltainen keinotekoinen rajoitus ei kuitenkaan välttämättä kestä Euroopan unionin lähempää tarkastelua, sillä se käytännössä tarkoittaisi, että kuluttajan on maksettava kalliimpi hinta Applen hyväksymistä johdoista saadakseen kaikki puhelimen ominaisuudet käyttöönsä. Se taas tavallaan sotii yleisen standardin ideaa vastaan.

Toistaiseksi ei kuitenkaan ole vielä varmaa, millaisia rajoituksia Apple aikoo tehdä iPhoneen halvempia "epävirallisia" johtoja käytettäessä – jos mitään. Joka tapauksessa monilla iPhone-käyttäjillä on edessään ylimääräistä rahanmenoa, sillä vanhat Lightning-johdot eivät enää käy USB-C:llä varustettuun puhelimeen.

Lue myös:

    Uusimmat