Seitsemän vinkkiä tunnelmalliseen joulunalusaikaan Virossa

Virossa joulunodotusaika täyttyy eri kaupunkien joulumarkkinoista, tunnelmallisista joulutapahtumista ja piparintuoksusta.

Tallinnan lisäksi joulutunnelmaan voi virittäytyä ympäri Viroa – ja varsinkin suurimmissa kaupungeissa Pärnussa, Tartossa ja Narvassa. Visit Estonia listasi seitsemän vinkkiä joulumielen herättämiseen Virossa.

Tallinna

Ihaile suurta kuusta Tallinnan joulumarkkinoilla

Joka vuosi Tallinnan keskustaan, Raatihuoneentorille pystytetään suuri joulukuusi perinteisten joulumarkkinoiden keskipisteeksi. Tänä vuonna jouluisesta markkinatunnelmasta on voinut nauttia 21. marraskuuta alkaen – ja paikan päälle ehtii vielä joulun jälkeenkin aina 10. tammikuuta 2015 asti.

Kauniisti valaistun joulukuusen ympärillä on keskieurooppalaista tunnelmaa henkiviä joulumökkejä, joista käsityöläiset ja kauppiaat myyvät virolaisia käsitöitä sekä paikallisia jouluruokia ja -juomia. Voit siis hankkia pukinkonttiin pehmoisia paketteja tai vain nauttia joulutunnelmasta kuumaa glögiä siemaillen.

Olennaisena osana Tallinnan joulumarkkinoihin kuuluvat myös joulupukki ja porot, jotka ilahduttavat niin lapsia kuin aikuisia läsnäolollaan tapahtuman päättymiseen asti. Lisäksi markkinalavalla on tarjolla monipuolista kulttuuriohjelmaa: tunnettuja virolaisia esiintyjiä, kansantanssijoita, kuoroja ja tietenkin joulupukki.

Joulutori on avoinna joka päivä klo 10–19. 

Nauti piparintuoksusta hulluttelevassa PiparkakkuManiassa

Aina joulukuun puolivälin jälkeen Tallinnan Design- ja Arkkitehtuurigalleriassa (Pärnu mnt 6) järjestetään herkullinen näyttely, PiparkakkuMania, joka nimensä mukaisesti täyttää näyttelytilan erilaisilla piparitaikinasta muotoilluilla taideteoksilla. Tänä vuonna näyttely on vielä tavallistakin leikkisämpi, sillä näyttelyn teema on lelumuseo.

PiparkakkuMania on virolaisten taitelijoiden joululahja katsojille: muutaman jouluisen viikon ajan galleriassa pistäytyvät pääsevät nauttimaan paikallisten taiteilijoiden, suunnittelijoiden ja kuvittajien luomuksista. Sukella siis herkullisen tuoksuvaan satumaailmaan!

Näyttely aukeaa 18. joulukuuta ja jatkuu aina 8. tammikuuta 2015 saakka. 

Puoli tuntia Tallinnasta

Osallistu joulupuuhiin Viimsin ulkoilmamuseossa

Joulun tunnelmasta pääset nauttimaan myös Tallinnan ulkopuolella – vain kivenheiton päässä pääkaupungista sijaitsee Viimsin ulkoilmamuseo, joka muuntautuu joulun tiedoilla Joulukyläksi. Marraskuun lopusta aina ensi vuoden tammikuun 6. päivään asti ulkoilmamuseo on täynnä joulun tuoksuja, makuja ja ääniä.

Museon Kingu-maatilan isäntäväki tervehtii vieraita viihtyisässä piparintuoksuisessa kodissaan. Talossa on vilkasta joulupuuhaa, johon vieraatkin voivat osallistua. Tänä vuonna Viimsin ulkoilmamuseossa lomittuvat uudet ja vanhat jouluperinteet, jotka tarjoavat sekä yllätyksiä että tuttua joulutunnelmaa. Joulukylässä pääset myös askartelemaan perinteisiä joulukoristeita, valamaan tinoja, paistamaan joulumakkaraa nuotiolla sekä lähettämään kylän postikonttorista joulutoivotukset ystäville ja sukulaisille.

Lisäksi museon pihapiirissä järjestetään lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10–18 joulumarkkinat, joilla on tarjolla virolaista ruokaa ja käsitöitä.

Pari tuntia Tallinnasta

Tapaa Lottemaan joulupukki

Kesällä Pärnun seudulle avattu virolaisen suosikkipiirroshahmo Loten teemapuisto Lottemaa muuntautuu joulun alla Joulumaaksi, joka tarjoaa monenlaista ohjelmaa koko perheelle. Jouluiseksi koristellussa Keksijäkylässä voit osallistua talvisiin askarteluihin, rakentaa lumesta, vierailla joulutorilla – ja tavata Lottemaan näköisen joulupukin. Keksijäkylän jouluohjelmaan kuuluu myös vironkielinen joulunäytelmä, jonka iloiset hahmot hauskuuttavat niitäkin, joille etelänaapurimme kieli ei ole tuttu.

Loten Joulumaa on avoinna 13.–21. joulukuuta ma–pe kello 10–15 ja la–su kello 12–17. 

Kaksi ja puoli tuntia Tallinnasta

Hanki persoonalliset joululahjat Põhjaõuen talvimarkkinoilta

Tallinnan perinteisten joulumarkkinoiden lisäksi markkinatunnelmaan pääsee lukuisissa Viron kaupungeissa, eikä Narva ole tässä poikkeus. Lauantaina 13. joulukuuta Narvan linnan pohjoispihalla järjestetään Põhjaõuen talvimarkkinat, joissa voit nauttia lämpöisestä joulutunnelmasta historiallisissa puitteissa. Lisäksi markkinoilta voi hankkia myös joululahjat perheelle ja ystäville: myynnissä on muun muassa makeisia, lihatuotteita, kodintarvikkeita ja koruja. Talvimarkkinoilla voit osallistua myös ammattilaisten työpajoihin, joissa esitellään vanhan ajan käsityötapoja. Myös lapsiperheille on ohjelmaa hevosajelusta musiikkiesityksiin.

Põhjaõuen talvimarkkinat järjestetään lauantaina 13.12. klo 10 alkaen. 

Sytytä adventtikynttilä joulukaupunki Tartossa

Vuosittain ensimmäisestä adventista alkaen joulun tunnelma valtaa koko Tarton kaupungin. Raatihuoneen aukiolle pystytetään jouluinen kaupunki, jossa tunnelmaa luovat jouluiseksi valaistu Jõmmu-proomu, suuri joulukuusi ja taikametsä. Joulukaupungin torilla voit kuunnella joululauluja ja ihastella kynttiläseremonioita adventtisunnuntaisin. Lisäksi eri puolilla kaupunkia järjestetään jouluisia tapahtumia ja työpajoja.

Tapahtuma huipentuu lauantaina 13. joulukuuta, jolloin torilla järjestetään joulumarkkinat ja talvinen tanssijuhla. Joulukaupunki Tarton ohjelma päättyy joulurauhan julistamiseen 24. joulukuuta. Vene ja taikametsä jäävät torille 30. joulukuuta asti.

Eri puolilla Viroa

Suuntaa jouluiseen jazzkonserttiin

Joulun tunnelmaa ympäri Viroa levittää vuotuinen Joulujazz: tunteikkaita ja lämminhenkisiä konsertteja kuullaan Tallinnan lisäksi myös Pärnussa, Tartossa, Viljandissa, Haapsalussa, Rakveressa ja Raplassa. Festivaalin pääesiintyjiä ovat tänä vuonna Grammy-palkittu yhdysvaltalais-kamerunilainen Richard Bona ja brasilialainen bossa nova -kuningatar Paula Morelenbaum. Lisäksi ensimmäistä kertaa Joulujazzin historiassa tänä vuonna kuullaan myös aitoa gospelia suoraan Harlemista, kun Harlem Spirit of Gospel saapuu ensimmäistä kertaa Viroon.

Joulujazz levittää joulun tunnelmaa ympäri Viroa 23.11.–15.12. 

Lähde: Visit Estonia Finland

Kuvat: All Over Press, Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat