Klassikkotuoli uudistuu – kierrätysmateriaalit käyttöön

Eero Aarnion Juttu-jakkara saa uuden ilmeen. 

Eero Aarnion ensimmäinen design-tuote, Juttu-jakkara, saa uuden valmistusmateriaalin muovirottingista. Uusi muovirottinki on kierrätetystä rouheesta valmistettua joustavaa tankoa, jonka pinta jäljittelee mahdollisimman hyvin rottingin elävää rakennetta.

Raaka-aineen voi värjätä minkä väriseksi tahansa. Musta muovirottinki valmistetaan kokonaan kierrätetystä rouheesta.
Muut värit sisältävät mustaa enemmän synteettistä materiaalia.

Juttu-jakkaraa tullaan valmistamaan mattapintaisesta tangosta
sekä mustana että valkoisena. Muovirottingin on kehittänyt yhteistyössä Sokeva-Käsityö ja espoolainen perheyritys Toppi Oy.

– Toki jatkamme myös Juttu-jakkaran valmistusta myös luonnonmateriaalista. Mutta muiden maiden linjauksien edessä täytyy etsiä uusia vaihtoehtoja vähenevän raaka-aineen korvaamiseksi. Sekä näkövammaisten käsityöläisten että kalusteiden käyttäjien kannalta huonoin ratkaisu olisi ollut lopettaa Juttu-jakkaran valmistus kokonaan. Nyt saamme suunnittelijan hyväksynnällä jatkettua arvostetun designin historiallista tarinaa, Sokeva-Käsityön johtaja Juha Vuorio sanoo.

Näkövammaiselle uusi materiaali on lukuystävällisempi

Näkövammaiset ovat valmistaneet tuhansia Juttu-jakkaroita.
Rottingissa on monta hyvää puolta, mutta myös haittapuolia löytyy.
Rottinki on kova ja rosoinen materiaali.

Yhden Juttujakkaran valmistaminen käsin vaatii monen tunnin työn. Tarkassa työssä on hankala käyttää suojakäsineitä ja näin erityisesti sormien päät ovat kovilla. Näkövammainen lukee sormenpäillään, joten uusi, pehmeämpi ja taipuisampi materiaali otetaan iloisena vastaan.

– Uusi materiaali vaatii aina opettelua. Muovirottinki on hieman liukkaampaa, mutta muutoin olemme saaneet käsityöläisiltä positiivista palautetta. Esimerkiksi hukkamateriaalin määrä on erittäin vähäistä, Juha Vuorio kertoo.

Ensimmäiset muovirottingista valmistetut Juttujakkarat ja uudet Sokeva-Käsityön muovirottinkiset huonekalut ovat nähtävillä Habitaressa 10.–14.9.2014

Lue myös:

    Uusimmat