Kläbo sittenkin maailmanmestariksi? Todisteita löydetty Bolshunovia vastaan – FIS-pomo lataa pöytään esimerkkitapauksen

6:11
Katso sunnuntain kohutilanne tästä: näin Aleksandr Bolshunovin ja Johannes Hösflot Kläbon törmäys loppusuoralla tapahtui.

Norja on valmistamassa kuumeisesti valitusta, kun ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt Johannes Hösftlot Kläbo hylättiin sunnuntaina 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailussa Oberstdorfin MM-kisoissa. Norjan sprinttimaajoukkueen valmentaja Arild Monsen uskoo Norjan olevan asiassa vahvoilla, ja jopa kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kilpailupäällikkö Pierre Mignerey antaa toivoa esimerkkitapauksella tammikuulta.

Puhuttanut tapaus nähtiin 50 kilometrin kilpailun loppusuoralla, jolle venäläistähti Aleksandr Bolshunov hiihti ensimmäisenä. Kläbo tuli takaa ohi, mutta osui rytäkässä Bolshunoviin. Venäläiseltä katkesi sauva, ja hänen ohitseen tuli myös Norjan Emil Iversen.

Venäjä teki protestin. Tuomaristo päätti hylätä ensimmäisenä maaliviivan ylittäneen Kläbon tulkittuaan tämän estäneen Bolshunovia. Näin maailmanmestariksi nousikin Iversen, Bolshunoville ojennettiin hopeaa ja Norjan Simen Hegstad Krügerille pronssia.

Asia ei ole kuitenkaan vielä loppuunkäsitelty. Norjan sprinttimaajoukkueen valmentaja Arild Monsen vahvistaa Aftenpostenille, että Norja on päättänyt tehdä valituksen FIS:n valituskomissioon.

– Teemme sen kanssa töitä läpi päivän ja illan, Monsen kertoi.

Norjalla on aikaa valituksen tekoon 72 tuntia, tiistai-iltapäivään saakka.

Bolshunov esti?

Monsen uskoo Norjan olevan vahvoilla.

– Meidän mielestämme Johannes ansaitsee sen (maailmanmestaruuden).

– Kun tarkastelemme tapahtumia lähemmin, uskomme olevamme vahvoilla. Se näyttää enemmän ja enemmän Bolshunovin tekemältä estämiseltä. Olemme nähneet useita videoklippejä hänen liikkeistään. Minusta hän menee pitkälle, Monsen paalutti.

Päätös voi venyä perjantaihin

Norjan hiihtoliitto kokoaa nyt heidän hallussaan olevaa informaatiota ja Kläbon lausuntoja sekä nojaa ymmärrykseensä säännöistä. Kläbo-päätös on sen jälkeen FIS:n valituskomission käsissä.

Valituskomissiossa tapausta on tutkimassa FIS:n sääntökomitean johtaja, saksalainen Karl-Heinz Likert, joka valitsee tapausta tutkimaan myös kaksi muuta jäsentä FIS:n sääntökomiteasta. Nuo jäsenet Lickert pitää salassa, mutta heillä ei saa olla mitään sidettä käsiteltävänä olevaan tapaukseen, eivätkä he ole Norjasta tai Venäjältä. 

Kun valitus on valmis, päätös asiassa täytyy tehdä 72 tunnin aikana. Lopullinen päätös voi venyä perjantai-iltapäivään.

Lampicin ja Fähndrichin tapaus pohjalla

FIS:n kilpailupäällikkö Pierre Mignerey vahvistaa, että on mahdollista, että Kläbo saisi vielä MM-kultaa. Hän muistuttaa, että valituskomissiossa ovat päättämässä eri ihmistet kuin Oberstdorfin tuomaristossa.

– He analysoivat argumentit ja todistusaineiston, jonka Norja tarjoaa, ja arvioivat tapauksen uusin silmin. On aina mahdollista, että he päätyvät johonkin erilaiseen kuin tuomaristo.

Mignerey toteaa, että valituskomissio päätyi vasta tammikuussa eri ratkaisuun kuin kilpailun tuomaristo. Tuolloin tulkittiin Slovenian Anamarija Lampicin ja Sveitsin Nadine Fähndrichin välistä tilannetta.

Lampic osui Tour de Skillä Val Müstairin osakilpailun sprinttifinaalissa ohitustilanteessa Fähndrichiin, joka kaatui ja menetti pelin. Lampic ylitti maaliviivan toisena, mutta hänen finaalisuorituksensa ensin mitätöitiin ja hänet pudotettiin näin kuudennelle sijalle. Slovenia teki kuitenkin valituksen, ja valituskomissio palautti Lampicin kisan kakkoseksi.

– Niinpä tämä ei ole mahdotonta, Mignerey viittasi mahdollisuuteen, että Norjan valitus menisi läpi.

Mignerey kertoi kilpailun tuomariston katsoneen Kläbon olleen vastuussa Bolshunov-tilanteesta, koska hän teki takaa ohituksen. Tuomaristo katsoi myös, että Bolshunovin sauva rikkoutui Kläbo-kontaktin myötä.

0:55
50 kilometrin MM-päätöskilpailusta ei draamaa puuttunut: Iivo Niskanen paiskoi suksiaan MM-pettymyksen jälkeen – huoltomiehestä voimasanoilla ryyditetty purkaus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja