Iivo Niskanen kävi rajun MM-taistelun – sekaannus väritti suomalaistähden kisaa: ”Sanokaa nyt v*ttu”

0:55
Iivo Niskanen paiskoi suksiaan MM-pettymyksen jälkeen – huoltomiehestä voimasanoilla ryyditetty purkaus.

Iivo Niskanen hiihti maaliin seitsemäntenä mutta sijoittui dramaattisten vaiheiden jälkeen kuudenneksi miesten 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailussa Oberstdorfin MM-kisojen päätösmatkalla. Norjan Johannes Hösflot Kläbo hylättiin ykköspaikalta, ja maailmanmestariksi julistettiin hänen maanmiehensä Emil Iversen.

Iivo Niskanen hiiltyi Suomen huollolle ennen 30:tä kilometriä. Viestinvaihto ei ollut toiminut, ja kärkipaikalla joukkoa vetäneelle Niskaselle oli epäselvää, mitkä sukset hän vaihtaisi pian jalkaansa.

– Sanokaa nyt v*ttu numero, ykkönen vai kakkonen? Niskanen karjui kovaan ääneen.

Niskanen antoi Suomen huollolle vielä suksienvaihdon jälkeen tiukkaa palautetta. Hän huusi, ettei ollut kuullut mitään.

Niskanen putosi suksienvaihdon myötä 15 sekunnin päähän kärjestä, mutta kuroi eron kiinni ja nousi jälleen kärkeen 34 kilometrin kohdilla.

Seuraavaksi keulille iskivät vuoroin Norjan Johannes Hösflot Kläbo ja Emil Iversen. 40 kilometrin jälkeen kasassa oli muulta joukolta irtaantunut kuuden miehen kärkiryhmä, jossa olivat mukana Kläbo, Iversen, heidän maanmiehensä Hans Christer Holund, Ruotsin Jens Burman, venäläinen Aleksandr Bolshunov ja Suomen Niskanen. 

Niskasella alkoi tehdä tiukkaa, ja hän jäi paikka paikoin ryhmästä jälkeen etenkin alamäissä, mutta kuroi joukon eri otteisiin taas kiinni.

Norjan Simen Hegstad Krüger ja Iso-Britannian Andrew Musgrave kuroivat vielä kovalla vauhdinpidolla ryhmän kiinni, ja mitalitaistelusta muodostui kahdeksan miehen välinen otatus.

Norjalaiset Holund, Iversen, Kläbo ja Krüger sekä Venäjän Bolshunov iskivät karkuun muusta porukasta kolmisen kilometriä ennen maalia, ja Niskanen jäi siinä kohtaa lopullisesti mitalitaistelun kelkasta.

Bolshunov laskeutui stadionille ensimmäisenä ennen Kläboa ja Iverseniä. Bolshunov peitti loppusuoralla Kläbolta linjaa, kun norjalainen puristi häntä päin ja painoi ohi ykköseksi. Bolshunovin sauva katkesi, ja hän jäi myös Iversenin taakse.

Kläbo lopulta hylättiin, ja maailmanmestariksi nousi näin toisena maalin ylittänyt Iversen. Bolshunoville tuli hopeaa, ja kolmannen sijan sai neljäntenä maaliin tullut Krüger.

Niskasen sija koheni pykälällä kuudenneksi. Hänen edelleen ennättivät myös Holund ja Burman.

Perttu Hyvärisen loppusijoitus oli 32:nen, alkukilometreillä kaatunut Lauri Lepistö sijoittui 36:nneksi ja Juho Mikkonen 43:nneksi.

Kilpailu oli Oberstdorfin MM-kisojen viimeinen. Suomi saavutti mitalin kolmesta kilpailusta: Ilkka Herolan henkilökohtaisen hopean, Ristomatti Hakolan ja Joni Mäen hopean parisprintistä ja Suomen naisten pronssin 4x5 kilometrin hiihtoviestistä.

Juttua päivitetty kello 17.21 Kläbon hylkäämisen jäljiltä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja