Norjalaiset harkitsevat valitusta hiihtotähtensä hylkäämisestä – suomalaisasiantuntija kertoo miten tästä edetään: "Poikkeuksellista"

6:11
Katso kohutilanne tästä: näin Aleksandr Bolshunovin ja Johannes Hösflot Kläbon törmäys loppusuoralla tapahtui.

Obertdorfin 50 kilometrin hiihdon lopputapahtumien jälkipuinti jatkuu Kansainvälisen hiihtoliiton tuomarineuvostossa. Suomalaisasiantuntija kertoi oman arvionsa siitä, mikä mahdollisuus norjalaisten valituksella on mennä läpi. 

Hiihdossa tapahtuu törmäyksiä yleensä lähinnä sprintissä, mutta niin vain 50 kilometrin perinteisen ratkaisuvaiheessa alkoi kolista. 

Niin vain tapahtui, että Johannes Hösflot Kläbo hylättiin, kun tuomaristo katsoi hänen häirinneen venäläishiihtäjä Aleksandr Bolshunovia. Maailmanmestariksi julkistettiin näin Emil Iversen, joka tuli alun perin maaliin toisena. 

Norjan hiihtoliiton kilpailun jälkeen tekemä protesti hylättiin. Norjalaismedia NRK kuitenkin kertoi, että maan hiiihtoliitto saattaa valittaa Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:in tuomarineuvostoon. 

"Joskus tehdään koviakin ratkaisuja"

Tuomarineuvostoa vetää saksalainen Karl-Heinz Likert, joka valitsee kaksi muuta jäsentä. Heillä ei saa olla mitään sidettä käsiteltävänä olevaan tapaukseen. 

Hiihtoliiton lakiasiantuntija Juha Kolu on ollut itsekin mukana aiemmin komitean toiminnassa. Hän kertoi MTV Urheilulle, että ratkaisu pitää tehdä aineiston perusteella 72 tunnin kuluessa. 

– Vastaavia valituksia tehdään yleensä muutamia vuodessa. On kuitenkin tosi poikkeuksellista, että valitus tehdään tilanteesta, joka ratkaisee maailmanmestaruuden, Kolu sanoi. 

– Joskus sanotaan, ettei tuomarineuvostolla ole kanttia hylätä voittajaa. Se ei pidä paikkaansa, sillä joskus tehdään koviakin ratkaisuja. 

"Ei mustavalkoinen tilanne"

Kolu pitää itse tapausta hyvinkin vaikeasti ratkottavana. Hän muistuttaa, että tuomarineuvostolla on käytettävissä materiaalia monesta eri kuvakulmasta. 

– Edestäpäin kuvaaminen latistaa usein tilannetta. Ylhäältä otetussa kuvassa etäisyydet näkyvät hyvin. 

Kolu muistuttaa, ettei Bolshunov ei tullut aivan suoraan ladulle, vaan hän leikkasi hieman sivusta. Siksi Kläbön tila jäi pieneksi. 

– Toisaalta sääntö on, että ohitus on tehtävä häiritsemättä ohitettavaa. Ja ensimmäisenä paikalle tuleva saa valita käytettävän ladun. Ei tämä mikään mustavalkoinen tilanne ole. 

Korkea kynnys muuttaa

Venäläiset ovat vaatineet, että Bolshunovin olisi pitänyt julistaa mestariksi. Sen Kolu tyrmää nopesti. 

– Ei Iversen ollut tässä mitenkään osallisena. 

Vaikka kolarissa voidaan löytää perusteluja sekä Kläbon että Bolshunovin puolesta, Kolu uskoo, että sijoitukset jäävät voimaan. 

– Kynnys siihen, että tuomarineusto muuttaisi päätöstä, on aika korkea. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja