Mainos

Rakennustarkastaja tuomittiin sakkoihin virkarikoksesta – kymmenenvuotias tyttö kuoli maneesin sorruttua

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut Laukaan kunnan johtavan rakennustarkastajan sakkoihin ratsastusmaneesiturmasta. Nainen sai tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 30 päiväsakkoa.

Rakennustarkastaja oli saanut ely-keskuksen välittämänä ympäristöministeriöltä sähköpostin suurten hallien riskeistä. Viestissä oli liitteenä kaksi Onnettomuustutkintakeskuksen uhkailmoitusta aiemmin sortuneista urheilu- ja ratsastushalleista. Nainen ei kuitenkaan ryhtynyt toimiin.

Runsaat kaksi ja puoli vuotta myöhemmin Laukaassa sortui yksityisomistuksessa ollut maneesi kesken ratsastustunnin. Maneesi oli samanlainen kuin toinen sähköpostiliitteessä mainituista halleista. Turmassa helmikuussa 2013 kuoli kymmenvuotias tyttö ja neljä muuta ihmistä loukkaantui.

KKO katsoi, että rakennustarkastaja laiminlöi huolimattomuudesta velvollisuutensa valvoa maneesin kunnossapitoa. Naisen olisi pitänyt välittää tieto turvallisuusuhasta rakennuksen omistajalle.

Korkeimman oikeuden tiedotteessa todetaan, että tarkastajan johtamalla rakennusvalvonnalla oli reilusti aikaa, ammattitaitoa ja muutenkin mahdollisuudet etsiä uhkailmoituksen kaltaisia halleja alueella.

Käräjillä syytteet kaatuivat

Vaasan hovioikeus oli niin ikään tuominnut rakennustarkastajan 30 päiväsakkoon tuottamuksellisesta virkarikoksesta, mikä tarkoitti 1 140 euroa maksettavaa. Syytteet kuolemantuottamuksesta ja neljästä vammantuottamuksesta hylättiin hovissa.

Keski-Suomen käräjäoikeus oli hylännyt rakennustarkastajan syytteet kokonaan. Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana, etteikö tieto turvallisuusriskeistä olisi mennyt Laukaan turmamaneesin omistajalle muita reittejä. Esimerkiksi Liedon onnettomuudesta oli uutisoitu laajasti.

KKO puolestaan piti hovituomion muuten ennallaan mutta vapautti rakennustarkastajan velvollisuudesta korvata valtiolle asianomistajien asiamiehille hovissa maksetut palkkiot. Rakennustarkastaja vaati KKO:ssa hovituomion kumoamista.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan Laukaan maneesin suunnittelussa ja valmistuksessa oli vakavia puutteita. Turma johti lakiin, joka velvoittaa arvioimaan laajarunkoisten hallien turvallisuutta. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja