Mainos

KKO piti Jippii-johtajan vankeuskorvauksen ennallaan – 24 000 euroa 61 vankeuspäivästä

Korkein oikeus on pitänyt ennallaan Jippii-yhtiön toimitusjohtajana toimineelle Harri Johannesdahlille hovioikeudessa määrätyn korvauksen.

Johannesdahl todettiin vuonna 2013 syyttömäksi talousrikosjutussa, jonka käsittely kesti yli kymmenen vuotta. Hän oli pidätettynä neljä päivää ja istui lisäksi syyttömänä vankilassa 57 päivää.

Alun perin Johannesdahl sai vapaudenmenetyksestä valtiolta noin 15  000 euron korvauksen. Hän ei tyytynyt korvaukseen, vaan vei asian oikeuteen. Käräjäoikeus korotti summan 73 000 euroon vuonna 2015, minkä jälkeen juttu meni hoviin. Viime vuonna hovioikeus laski korvauksen 24 400 euroon.

Tavanomainen korvaus syyttömänä vangituille on noin 100 euroa yhdeltä vankeuspäivältä. Johannesdahlin tapauksessa päiväkohtainen korvaus nousee 393 euroon.

Julkisuus vaikutti maineeseen ja ammatilliseen asemaan

Talousrikosjutussa oli kyse muun muassa epäillystä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä. Syytteet hylättiin sen jälkeen, kun korkein oikeus oli palauttanut jutun hovioikeuden käsiteltäväksi.

Johannesdahl vaati korkeimmassa oikeudessa, että vankeuskorvaus korotetaan käräjäoikeuden tuomitsemaan määrään. Hänen mukaansa vapaudenmenetykseen liittynyt suuri julkisuus vaikutti poikkeuksellisen leimaavasti ja kielteisesti hänen arvostukseensa ja sosiaaliseen asemaansa.

Johannesdahl vaati, että korvausta korottavana seikkana tuli ottaa huomioon myös huoli vapaudenmenetyksen vaikutuksista ammatinharjoittamismahdollisuuksiin ja hänen läheisiinsä.

KKO katsoi hovioikeuden tavoin, että vankeusrangaistuksen täytäntöönpanoon kohdistunut julkisuus oli niin suurta ja sen vaikutukset Johannesdahlin ammatilliseen asemaan ja maineeseen niin merkittäviä, että korvauksen tulee olla tuntuvasti tavanomaista korkeampi.

–  Julkisuuden voidaan katsoa lisänneen vapaudenmenetyksen Johannesdahlille aiheuttamaa kärsimystä tavanomaiseen vankeusrangaistukseen tuomittuun henkilöön verrattuna, mikä puoltaa tavanomaista korkeampaa kärsimyskorvausta, oikeus katsoi.

Jippii on sittemmin vaihtanut nimekseen Saunalahti. Se kuuluu nykyään Elisa-konserniin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.