Kiuru: Kiinalaismatkustajien satunnaistesteissä löydetty Euroopassa paljon koronaa – Kiina ei luovuta tietoja virusvariantista

Näin Suomi aikoo reagoida Kiinasta saapuviin turisteihin – ministeri Kiuru kommentoi koronatilannetta 5:12
Näin Suomi aikoo reagoida Kiinasta saapuviin turisteihin – ministeri Kiuru vastaa kysymyksiin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi MTV Uutisille, että Kiina ei ole vielä suostunut luovuttamaan EU:lle tietoja maassa leviävästä virusvariantista.

– Emme osaa arvioida vielä, mikä kevään koronatilanne tulee olemaan, koska meillä ei ole tietoa Kiinan koronavariantista. Matkustusrajoitukset poistuvat Kiinassa loppiaisen jälkeen, toteaa Kiuru MTV:lle.

Kiuru lisää, että Kiinassa käytetyt rokotteet ovat huomattavasti heikompia teholtaan, kun EU:n alueella hyväksytyt rokotteet.

– Huolestuttavaa on myös se, että rokotekattavuus on Kiinassa matala. Näiden seikkojen vuoksi koronarokotepassi ei tullut kiinalaisten kohdalla kysymykseen, kun EU-maat tästä asiasta päättivät. Tämän vuoksi ainut vaihtoehto oli ennakkotestivaatimus.

Kiurun mukaan on mahdollista, että Kiinasta tulee sellaisia koronavariantteja, joiden vaikutuksia emme osaa vielä arvioida.

– Kiinassa on merkittävää alitilastointia koronatartuntojen ja sairaalakuormittavuus ei ole tiedossa. Siksi EU laukaisi kriisihallintamekanismin, hän sanoo.

Suomi tekee myös satunnaistestausta

Kiurun mukaan EU edellyttää Suomelta myös jätevesiseurantaa lentokentillä ja lentokoneissa.

– Ensi viikolla tehdään ensimmäisiä mallinnoksia ja näemme, miten tämä tullaan toteuttamaan Suomessa.

Kiuru on erityisen huolestunut kiinalaisten runsaista koronatartunnoista ennakkotestauksesta huolimatta.

– Pahimmillaan jopa 30–50 prosentilla EU:ssa uudelleen testatuista kiinalaismatkustajista on ollut satunnaistestatuissa koneissa koronapositiivisia. Suomessa tullaan myös tekemään kiinalaiskoneiden satunnaistestausta.

Kiurun mukaan Ruotsissakin ennakkotestaus on jo otettu käyttöön.

– Toivon, että kiinalaisten ennakkotestivaatimus saadaan käyttöön Suomessa pikemmin päivissä kuin viikoissa.

Lue myös:

    Uusimmat