Kissanpennun ensimmäiset elinviikot – lue huimaavat faktat

Vastasyntynyt kissanpentu on täysin avuton luontokappale, joka ei näe eikä kuule. Ei mene kuitenkaan kauaa, kun pentu kehittyy päätähuimaavaa vauhtia: se kasvaa jopa viisitoista kertaa nopeammin, kuin ihmisvauva! Vastuu kissanpennun hyvinvoinnista on huolehtivaisen kissaemon lisäksi myös ihmisen käsissä – kirjaimellisesti.

Tiesitkö, että kissanpentu kasvaa 15 kertaa nopeammin kuin ihmisvauva? Tai että kaikki kissat syntyvät sinisilmäisinä? Lue, mitä kaikkea kiehtovaa kissanpennun ensimmäisten elinviikkojen taipaleeseen oikein kuuluu!

Ikää 0–6 vuorokautta: Vain sata grammaa

Vastasyntyneenä kissanpentu painaa ainoastaan noin 100 grammaa. Vaikka kyseessä onkin lähes hiirenkokoinen pentu, tulee kissanpentuja käsitellä päivittäin hellästi ja monipuolisesti heti syntymästä saakka, jotta ne tottuvat ihmiseen.

Vastasyntynyt kissanpentu on täysin avuton; sen silmät ja korvat ovat vielä kiinni, eikä se kykene edes säätelemään omaa ruumiinlämpöään. Mutta jo neljän vuorokauden ikäisenä se tunnistaa oikopäätä emonsa ja ryömii rohkeasti etujaloillaan sen luo jopa puolen metrin päästä. Kissanpennun etujalat kantavat sen painon kolmen, neljän vuorokauden ikäisenä, tuntoaisti on heti hyvin voimakas ja raapimisrefleksi alkaa toimia jo 2–4 vuorokauden ikäisenä.

Vastasyntyneet kissanpennut nukkuvat lähes koko ajan, mutta ne ovat motorisesti aktiivisia nukkuessaan. Nukkuessaan ne pysyvät lähellä emoaan sekä toisiaan, jotta ne eivät joutuisi "petojen suihin" tai muille hukkateille.

Kissanpennuilla on voimakas imemisrefleksi: emänmaito antaa suojan kuuden viikonikään saakka. Kaksi päivää vanhana pentu tietää, mistä emon nisästä saa eniten maitoa.

Jos kissojen emo ei syystä tai toisesta kykene hoitamaan pentuja tai maitoa ei riitä, on lisäruokinta äärimmäisen tärkeää kissanpentujen ensimmäisinä elinpäivinä. Siksi pentujen säännöllinen punnitus kaksi kertaa päivässä onkin tärkeää, jotta niiden painoa voidaan tarkkailla.

Hyvät perusohjeet ovat, että syntymäpainon tulee kaksinkertaistua ensimmäisen viikon aikana, ja päivittäisen painon lisäyksen tulee olla noin 10–15 grammaa, tai viikoittaisen noin 100 grammaa.

Ikää 7–13 vuorokautta: Siniset silmäni avautuvat

Kissanpennun silmät avautuvat ensi kerran suunnilleen 7–14 vuorokauden ikäisenä: kaikilla kissanpennuilla on siniset tai siniharmaat silmät aivan kuten ihmisvauvoilla.

Lopullinen silmienväri määräytyy kolmessa kuukaudessa, mutta joillakin kissoilla lopullinen väri voi olla valmis vasta kahden vuoden ikäisenä!

Viikon ikäisenä pentu tuntee pesänsä hajun ja osaa palata sinne. Liikekoordinaatio on myös kehittynyt: kymmenen päivän ikäisenä kissanpennun häntä on pystyssä tasapainottelun vuoksi, mutta vatsa vielä hilautuu pitkin maata.

Ikää 14–20 vuorokautta: Osaan käyttää etutassujani ihan itse!

Kissanpennun aivot ovat kehittyneet pariviikkoisena niin paljon, että se pystyy koordinoimaan etujalkojaan ja takajalat kantavat myös kissanpennun painon: liikkuminen alkaa pikku hiljaa kehittyä sulavaksi ja kissanpentujen keskuudessa alkaa tapahtua entistä enemmän tohinaa ja liikehdintää ryömien.

Myös kehon lämmönsäätely toimii ja hajuaisti on kehittynyt. Kissanpentu oppii mikä on "normaalia" ja "turvallista", joten on tärkeää olla niiden kanssa paljon tekemisissä, että ne tottuvat ihmisiin, ääniin, hajuihin ja niin edelleen.

Ikää 21–27 vuorokautta: Ei enää pelkkää maitoa minulle

Pentu alkaa havainnoida ympäristöään uusin silmin: lopullinen silmien väri alkaa muuttua siniharmaasta omaan väriinsä. Kissanpentu kuulee, istuu, kykenee vetämään kynnet sisään ja imemisrefleksi heikkenee. Kävely sujuu mallikkaasti.

Kissanpentu vierottuu emon maidosta noin 3–4 viikon ikäisestä alkaen ja kykenee syömään kiinteä ruokaa: voit kokeilla muussata kissanpennuille tarkoitettua ruokaa ja vettä keskenään, ja sipaista sitä niiden suulle rohkaistaksesi niitä syömään. Tahdonalainen ulostaminen myös luonnistuu.

Kissojen sosiaaliset taidot kehittyvät 3–7 ensimmäisen elinviikon aikana, jolloin pentu kannattaa tutustuttaa esimerkiksi muiden lajien edustajiin, kuten koiriin tai tuntemattomiin ihmisiin: sille kehittyy hyvät niiden kanssa, eikä pidä niitä saaliina tai petoina.

Ikää 4 viikkoa: Osaan jo olla siisti katti hiekkalaatikolla

Kolmen ensimmäisen viikon ajan pennut nukkuvat lähes 90 prosenttia ajasta.

Kissanpentu alkaa opettelemaan hiekkalaatikolla käyntiä ja hiekan tärkeää haromista, sillä pitäähän kissanpennunkin olla siisti: emot opettavat poikasilleen, kuinka hiekka-astiaa käytetään ja miten siellä asioidaan.

Pentu kiipeilee ja sen kehonhallinta kehittyy: asennonkorjausrefleksit ovat kehittyneet niin, että se osaa pudotessaan kääntyä oikein päin. Häntä heiluu kuitenkin vielä korkealla pystyssä tasapainon vuoksi. Kissanpentu on leikkisä, kiinnostunut kaikesta – ja kaikista.

Ikää 5–6 viikkoa: Hampaani ovat neulanterävät!

Viisiviikkoisena pentu alkaa huolehtia omasta siisteydestään itse. Pennut ovat vilkkaita ja uteliaita, ja se matkii loisteliaasti aikuisen kissan asentoja. Kissanpentu on myös oppinut juoksemaan yleensä noin viiden viikon ikäisenä.

Viisiviikkoisena kissanpennun maitohampaat ovat neulanterävät: emo kantaakin pennuilleen ruokaa ja paloittelevat sen poikasilleen, sillä muutoin kissanpennun maitohampaat satuttavat imettävää emoa.

Mahdollinen perinnöllinen kuulovamma on tässä vaiheessa havaittavissa.

Ikää 6–12 viikkoa: Pieni maha, suuri ruokahalu – olenhan jo iso!

Kissanpennulla on pieni maha, mutta suuri ruokahalu: 8-viikkoisella sen koko on suunnilleen saksanpähkinän kokoinen! Kissanpennulle tulee antaa pieniä määriä ruokaa useita kertoja päivässä. Kahdeksanviikkoiselle kissalle on ilmestynyt kaikki maitohampaat.

Saalistamisen harjoittelu alkaa noin kuuden, kahdeksan viikon ikäisenä.

Seitsemän viikon ikäisenä pentu on kehittynyt lähes valmiiksi, ja kahdeksan viikon ikäisenä se päättää usein jättää pesänsä ja asettua taloksi. Se tekee tutkimusmatkoja ympäristössään ja totuttelee normaaliin elämään. Se rakastaa myös leikkimistä, mutta varo; kynnet ovat jo aikuisen kissan kynnet. Raapimapuu onkin erittäin tärkeä osa kissaihmisen sisustusta. 12 viikon ikäisenä kissa on aika viedä eläinlääkärille rokotettavaksi.

Lue myös:


AVA / Katri Koskinen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat