Kissan kimurantti vaiva: Virtsatieongelmat kiusana

Kissat kärsivät herkästi erilaisista virtsatievaivoista, koska ne juovat niukasti ja virtsaavat vähän: myös ylipaino ja liikkumattomuus voivat aiheuttaa ongelmia hiekkalaatikon puolella. Virtsateiden tukkeutuminen ja tulehtuminen ovatkin yleisimpiä syitä siihen, miksi kaupunkilaiskissa pitää viedä eläinlääkärille.

Kissojen alempien virtsateiden sairauksista (tukoksista tai tulehduksista virtsarakossa tai virtsaputkissa) käytetään nimitystä FLUTD (Feline Lower Urinary Track Disease). Tällöin kissalla on vaikeuksia virtsatessa tai se on kokonaan kykenemätön virtsaamaan. Virtsatiesairaudet ovat yksi yleisimmistä syistä kissojen eläinlääkärihoitoihin.

Tavallisimman virtsatievaivan eli virtsakivitaudin lisäksi kissoilla tavataan myös virtsatietulehdusta, virtsaputkentukosta, kasvaimia, anatomisia poikkeavuuksia ja neurologisia häiriöitä. Ongelmia virtsateissä esiintyy sekä uros- että narttukissoilla, mutta virtsakiteet ja -kivet ovat vakava ongelma etenkin kollikissoilla.

Liian vähän juomaa ja liikuntaa

Kissat ovat erityisen herkkiä virtsatieongelmille, koska niiden virtsa on väkevää ja ne virtsaavat harvoin. Kissa lihansyöjänä tuottaa pääsääntöisesti hapanta virtsaa (pH 5–6): jos ruoka ei sisällä riittävästi kosteutta tai kissa ei juo riittävästi, väkevöityy virtsa ja kissan ominaispaino nousee. Liian vähäinen juominen onkin yksi oleellisimpia syitä kissojen virtsatieongelmiin.

Koska etenkin kotikissat viettävät aikaansa sisätiloissa, ne liikkuvat liian vähän ja kärsivät herkemmin ylipainosta. Ylipaino lisää merkittävästi virtsakivien riskiä, johon saattaa liittyä myös virtsatietulehdus. Kaupunkilais- ja kotikissat kärsivätkin yleisimmin virtsateiden tukkeutumisesta ja tulehtumisesta.

Alempien virtsateiden sairauksien aiheuttajia on monenlaisia, kuten esimerkiksi virus- tai bakteeritulehdukset, stressi, nestehukka, liian suuri magnesiumin saanti ravinnosta, liikalihavuus, liikunnan puute tai ruokintavirheet kuuluvat niihin. On muistettava, että eri ikäisten ja "stressitasoilla" olevien kissojen aineenvaihdunta käsittelee samaa ruokaa eri tavoin: nuoremman ja stressatun kissan ruoan tulee sisältää kunnon pH-säätö. Oman kissan ruokinnasta kannattaa kysyä neuvoa eläinlääkäriltä.

Pinnistelyä ja verta – tunnista oireet

Kiinnitä huomiota oireisiin, jotka voivat olla hyvin samantyyppisiä ummetuksen kanssa: jännittäminen hiekkalaatikolla, surkea maukuminen kissan yrittäessä virtsata tai pinnistäessä, mutta virtsaa tule. Esimerkiksi virtsatietulehduksessa ja virtsakivitaudissa virtsaamistarve kasvaa ja kissa käy normaalia useammin hiekkalaatikolla: aikaansaannokset ovat kuitenkin pieniä.

Oireita voivat olla:

– Kissa virtsaa usein, mutta vain pieniä määriä kerralla.

– Kissa voi oireilla virtsaamalla epätavallisiin ja sopimattomiin paikkoihin.

– Kissa voi äännellä ja touhuilla tavallista enemmän laatikolla.

– Kissa menettää ruokahalunsa, on apaattinen ja levoton.

– Kissa saattaa jatkuvasti nuolla alapäätään ja sen vatsa voi näyttää turvonneelta.

– Kissan virtsassa tai hengityksessä voi piillä voimakas ammoniakin haju.

– Kissan virtsassa on verta.

Jos kissasi ei saa virtsattua vapaasti, syynä voi olla virtsateiden tukos. Veri virtsassa on aina hälytysmerkki ja taudin pitkittyessä siitä seuraa virtsamyrkytys. Ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, koska tämä tila on kiireellinen ja hoitamattomana hengenvaarallinen.

Miten ehkäistä kissan virtsatieongelmat?

Virtsatieongelmia voidaan ehkäistä jo ennalta pitämällä kissalla aina saatavilla raikasta juomavettä sekä pitämällä hiekka-astia puhtaana, jotta kissa vierailisi mieluusti siellä. Kissan vastahakoisuus hiekkalaatikolla käymiseen voi johtua esimerkiksi haluttomuudesta jakaa hiekkalaatikko muiden kissojen kanssa, hiekkalaatikon levoton sijainti tai likaisuus. Siksi on tärkeää pitää kissan saniteettitiloista huolta.

Kostean ruuan lisääminen päivittäin ruokavalioon pitää virtsan määrän sopivana ja suhteellisen laimeana. Tärkeintä on, että kissa alkaa juoda enemmän.

Tässä muutama vinkki ennaltaehkäisyyn:

– Lisää vettä kissan tölkki- ja annosruokiin.

– Jätä useampia vesikulhoja ympäri taloa.

– Käytä suurempia vesikulhoja: jotkut kissat eivät pidä juomisesta, jos niiden viikset osuvat kupin reunoihin. Voit kokeilla myös vapaana virtaavaa vesilähdettä.

– Täytä kupit täyteen, koska kissat nauttivat nähdessään oman kuvansa pinnasta.

– Pidä aina huolta, että vesi on puhdasta ja raikasta. Muista, että kissa tottuu juuri sen veden makuun, jota sille tarjoat, joten jos veden makuun tulee muutoksia esim. muuttaessanne toiselle alueelle, joutuu kissa totuttelemaan uuteen veden makuun.

– Huolehdi, että kissalla on vapaa pääsy hiekkalaatikolle.

– Huolehdi, ettei kissasi kärsi ylipainosta. Leiki kissan kanssa säännöllisesti.

– Vältä antamasta liikaa ruokia, joissa on suuri magnesiumpitoisuus, kuten sianlihaa, naudanlihaa, sydäntä ja rasvaista kalaa.

– Eläinlääkärisi saattaa suositella erityisruokavaliota, jotta virtsan pH palaa oikealle tasolle.


Jos epäilet kissallasi virtsatieongelmia, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Virtsatievaivoja hoidetaan antibiooteilla, nesteytyksellä, kipulääkkeillä ja ruokavalion muutoksilla. Eläinlääkäri päättää parhaimman hoitomuodon.


Lue myös:


Katri Koskinen

Lähteet: Purina.fi, Elainlaakari.fi, Orionvet.fi, Clinivet.fi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat