Kirsi Piha kertoo HS:lle päätöksestään vetäytyä pormestarikisasta – kokoomuksen raju sisäinen peli yllätti: ”Se on vähän niin kuin se eno, joka tulee sukujuhliin aina kännissä”

Kirsi Piha ei olekaan käytettävissä kokoomuksen ehdokkaana pormestarikisassa 1:02

Helsingin pormestariehdokkuudesta talvella yllättäen luopunut Kirsi Piha on avannut päätöksensä taustoja Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Vetäytymiseen vaikutti voimakas vastakkainasettelu kokoomuksen sisällä sekä tuen puute.

Jutussa käydään läpi Pihan koko ura europarlamentissa, eduskunnassa, kaupunginvaltuustossa sekä yrityselämässä. Politiikasta pitkään sivussa ollut Piha nousi esiin mahdollisena kokoomuksen pormestariehdokkaana viime vuoden lopussa, kun entinen pääministeri Alexander Stubb mainitsi hänet Ylen haastattelussa.

Piha ilmoitti tavoittelevansa pormestariehdokkuutta. Hän sai myös vastaehdokkaan, konservatiivisiipeä edustaneen kansanedustaja Wille Rydmanin. Puolueen sisäinen kamppailu oli Pihan mukaan repivämpää kuin hän oli odottanut. Valtaosa puolueväestä on hänen mielestään asiallista.

– Sitten on iso fraktio, joka pitää kokoomuksen päätöksentekoa panttivankina, ja se on ruman näköistä, sanoo Piha HS:lle.

Kokoomuksen "ruma salaisuus"

Piha puhuu haastattelussa kokoomuksen ”rumasta salaisuudesta”, jolla hän viittaa puolueen oikeistolaiseen ja maahanmuuttokriittiseen siipeen. Hän käyttää sukulaisvertausta.

– Se on vähän niin kuin se eno, joka tulee sukujuhliin aina kännissä. Se on kiusallista, mutta annetaan sille pullo ja annetaan sen kato olla tuolla nurkassa, kun tuo meidän eno nyt on vähän tuommoinen, hän sanoo.

Valituksi tultuaan Piha piti voimakkaan puheen, jossa korosti liberaaleja arvojaan. Hän kritisoi perussuomalaisia myötäilevää linjaa myös haastatteluissa. Tämän jälkeen hänen kohdistui voimakas hyökkäys varsinkin sosiaalisessa mediassa. Pihan mukaan myös oman puolueen väki osallistui hyökkäykseen.

– Viikon aikana mä mykistin 468 Twitter-tiliä. Kama oli niin hirveetä, että oli pakko mykistää, Piha sanoo lehdelle.

Pormestariehdokkaan löytäminen Helsingissä meni vaikeaksi, mutta vaalien lopputulos oli kokoomuksen kannalta erittäin hyvä. Puolue säilytti ykköspaikkansa selvällä erolla vihreisiin pääkaupungissa ja Juhana Vartiainen tullaan valitsemaan pormestariksi.

Lue myös:

    Uusimmat