Kirkolliskokous päättää tällä viikolla, aloitetaanko keskustelu homoparien siunaamiseen

Kirkolliskokous saa huomenna yleisvaliokunnan mietinnön samaa sukupuolta olevien avioparien vihkimisestä.

Mietinnön pohjalta kirkolliskokous päättää tällä viikolla, aloitetaanko keskusteluprosessi siitä, voivatko papit siunata myös samaa sukupuolta olevia pareja. Tämä selvitystyö kestää läpi seuraavan kirkolliskokouskauden.

Keskusteluprosessissa käsitellään sitä, miten kirkon tulisi suhtautua eduskunnan tekemään päätökseen sukupuolineutraalista avioliittolaista. Sen osina kirkollisukokous pohtii erilaisia vaihtoehtoja ja kirkon avioliittoteologiaa.

Kirkolliskokouksella on oikeus ehdottaa kirkkolain uusistuksia, minkä jälkeen eduskunta joko hyväksyy tai jättää hyväksymättä lain. Eduskunta ei kuitenkaan voi muuttaa kirkolliskokouksen tekemään ehdotusta.

Avioliittolaki muuttuu - mitä tekee kirkko? 6:18

Mahdolliset päätökset samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä tai siunaamisesta tehdään vasta tulevina vuosina, samoin kuin sen edellyttämät mahdolliset muutokset kirkkolakiin.

Espoon kirkkoherra Kalervo Salo ei osaa ennustaa, mihin päätökseen kirkolliskokous tulee. Päätöksen on saatava kolmen neljäsosan enemmistö toteutuakseen.

– Kirkolliskokous on jakaantunut eduskunnan ja kansan tapaan, eli siellä on hyvin erilaisia kantoja. Asiassa ei ole yksimielisyyttä ja keskustelu jatkuu, hän kertoo.

Salon oma mielipide on se, että samaa sukupuolta olevan parin siunaaminen tulisi sallia papeille, jotka ovat toimituksen valmiita tekemään.

– Tällaisia pappeja on runsaasti tarpeeseen nähden. Vastaava käytäntö on Ruotsissa, Salo kertoo.

Salon mukaan tällä hetkellä solmitaan noin 300 rekisteröityä parisuhdetta vuodessa. Ruotsissa noin 25 prosenttia samaa sukupuolta olevista pareista solmii avioliittonsa kirkollisesti, joten mitään vyöryä Salo ei kirkkoon odota, vaikka siunausoikeus hyväksyttäisiinkin.

Vaikka uudistus ei tapahtuisi vielä, uskoo Salo kirkon jossain vaiheessa sallivan samaa sukupuolta olevien parien siunaamisen.

– Nuoremmat ikäluokat ovat vanhempia valmiimpia uudistukseen. Kun päättäjien sukupolvi vaihtuu, asia viimeistään ratkeaa, hän uskoo.

Korjaus 2.11.2015 kello 11.15: Kirkolliskokouksen edustaja-aloitteen pohjalta tullaan päättämään, aloitetaanko saman samaa sukupuolta olevien avioliiton siunaamisesta keskusteluprosessi. Asiasta ei siis päätetä huomenna, kuten jutussa aiemmin väitettiin.
Lisäksi määräenemmistö on kolme neljäsosaa, toisin kuin jutussa aiemmin luki. 
Korjaus 3.11.2015 kello 8.25: Korjattu tiedot myös kuvatekstiin ja tarkennettiin keskusteluprosessin laatua. Lisäksi mietinnön antaa yleisvaliokunta, ei lakivaliokunta, kuten aiemmin kirjoitettiin.

Lue myös:

    Uusimmat