Joulun aikaan kirkot täyttyvät kuuntelevasta ja laulavasta kansasta. Kuuma kysymys onkin, saako kirkkoon periä pääsymaksun. Vastaus on lyhyesti sanottuna: saa ja ei saa.
Pääperiaate on se, että seurakunta ei peri pääsymaksua kirkkoon. Jos seurakunta järjestää konsertin, siellä voidaan kerätä kolehti tai sinne voidaan myydä ohjelmia. Ohjelmalehtisen osto on yhtä vapaaehtoinen kuin kolehtimaksukin. Esimerkiksi Kauneimmat joululaulut -tapahtumissa kerätään kolehti Suomen Lähetysseuralle.
Mutta voi kirkkokonsertissa olla pakollinenkin pääsymaksu. Moni artisti vuokraa tilan seurakunnalta ja kattaa sitten kulunsa pääsylipputuloilla. Kirkkohallituksessa arvellaan, että seurakunnat vuokraavat tilojaan melko nimellisilläkin summilla. Onhan se kirkonkin etu, että tupa on täysi kansaa.
Laaja hintahaarukka
Helsingin tuomiokirkkoseurakunta perii kirkoistaan enimmillään 2040 euroa (veroton hinta), jos pääsymaksu on pakollinen. Hinta halpenee, jos pääsymaksu on vapaaehtoinen tai esiintyjä on julkisen talouden rahoittama, esimerkiksi kuoro.
Joensuussa kirkko maksaa tuhannen euron verran ellei kyseessä ole läheinen yhteistyökumppani, heille se on halvempaa. Pohjois-Pohjanmaalla Nivalassa seurakuntaneuvosto on päättänyt, että kirkon vuokra on 300 euroa konsertilta, jos pääsylippu pitää ostaa.
Nivalassa pohdittiin viime joulun Juha Tapion konsertin aikaan sitäkin, mitä tehdä, jos joku vaatii päästä konserttiin vetoamalla maksamaansa kirkollisveroon. Kukaan ei vaatinut, ja jokainen osti pääsylipun. Niillä seuduilla pääsyliput, pakolliset tai vapaaehtoiset ovat pari, kolme kymppiä.
Haitaria ja muuta syntistä?
Suorastaan ikuisuuskysymys on, kuka saa konsertoida kirkossa. Kirkkohallituksella ei ole listaa, kuka saa esiintyä ja minkälaisella ohjelmistolla, mutta esiintyjän ja ohjelman edellytetään sopivan kirkkoon.
Loppujen lopuksi päätöksen tekee aina kunkin seurakunnan kirkkoherra ja seurakuntaneuvosto. Esimerkiksi haitaria on jossain pidetty niin syntisenä pirunpalkeena, ettei sillä ole asiaa kirkkoon. Kirkkohallituksessa ei olla näin jyrkkiä, että tuomittaisiin joku soitin kirkon ulkopuolelle.
Joensuun kirkkoherra Petri Karttunen luottaa konserttijärjestäjien makuun ja sanoo, että he ovat olleet luottamuksen arvoisia. Joensuussakin joulunalus on kysyttyä konsertointiaikaa, ja osalle artisteista on jouduttu myymään eioota. – Ulkopuolisia konsertteja on nyt joulun alla puolen tusinaa ja omia ja yhteistyökumppanien tilaisuuksia tusinan verran, hän laskeskelee.
Myös jonkun persoona voi olla liikaa. Yleisradiosta eläkkeelle jäänyt toimittaja ja urkumusiikin tuntija Hannu Taanila poleemisine mielipiteineen on ollut punainen vaate joillekin kirkkoherroille.
Helsingin tuomiokirkkoseurakunta vaatii artistilta konserttiohjelman annakkoon, kertoo seurakuntasihteeri Miia Tilli. Ongelmia ei ole ollut, ohjelmat ovat kelvanneet.
Nivalan vs. kirkkoherra Sanna Jukkola sanoo, että kirkkoon täytyy mahtua monenlaista musiikkia: klassista ja urkumusiikkia mutta myös kevyempää. – Jumalan lämpö voi löytyä kevyemmästäkin musiikista, hän uskoo.