Mainos

Kirkas auringonpaiste voi sokaista kuljettajan – putsaa ikkunat ajoissa

Keväinen aurinko on tervetullut näky, mutta liikenteessä kirkas paiste voi sokaista. Vastavalon haitta korostuu, jos tuulilasi on likainen.

Liikenneturva muistuttaa kuljettajia, että tuulilasin sisäpinta kannattaa putsata kevätkuntoon viimeistään nyt.

Kevään kirkas auringonpaiste hellii ulkoilijoita, mutta liikenteessä häikäisevä vastavalo voi heikentää näkyvyyttä merkittävästi.

Toimiva keino häikäisyriskin pienentämiseen on huolehtia tuulilasin ja muiden auton ikkunoiden sisäpintojen puhtaudesta.

– Auton ikkunoiden säännöllinen putsaus sisä- ja ulkopuolelta on pieni, mutta merkittävä liikenneturvallisuusteko. Se muuttaa myös maisemia huomattavasti. Talven jäljiltä ikkunoiden sisäpintaan on pinttynyt rasva- ja likakerros, joka taittaa valoa ja aiheuttaa häikäisyä. Mitä likaisempi tuulilasi, sitä suurempi on häikäisyhaitta, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen summaa tiedotteessa.

Näe, minne menet

Ikkunapintojen puhdistuksen yhteydessä on hyvä tarkistaa myös tuulilasin pyyhkimien kunto. Huonokuntoiset pyyhkijänkumit voivat naarmuttaa tuulilasia ja naarmuuntunut lasi aiheuttaa häikäisyä enemmän kuin puhdas ja hyväkuntoinen lasi. Jos sulat jättävät pyyhkiessä lasiin raitoja, on se usein sen merkki, että pyyhkijät on laitettava vaihtoon.

– Häikäistymisriskiä voi lisäksi torjua varautumalla ajoon aurinkolasein. Auton omaa aurinkolippaa kannattaa myös käyttää. Jos häikäisy yllättää tien päällä, on hyvä vähentää nopeutta. Alemmalla nopeudella havaintoja ehtii tehdä, lisäksi pysähtymismatka ja -aika lyhenevät, Heiskanen vinkkaa.

Entä ne renkaat?

Etenevä kevät tekee myös renkaiden vaihdon vähitellen ajankohtaiseksi. Ajoympäristöstä riippuen öisin voi kuitenkin olla pakkasta ja aamuisin liukasta, mikä kannattaa ottaa vaihtohetkessä huomioon. Nyt voi kuitenkin olla hyvä aika kaivaa renkaat varastosta ja tutkia niiden kulutuspinnat, kudosten kunto tai onko joku renkaista tyhjentynyt. 

Lähde: Liikenneturva

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.