Kirjeenvaihtajan kommentti: Trump sai ensimmäisen vakavasti otettavan haastajan presidenttikilpaan – Floridan kuvernööri Ron DeSantis näkee itsensä kulttuurisodan soturina

Ron DeSantisin odotetaan ilmoittavan tänään presidenttiehdokkuudestaan – tällainen Trumpin ykköshaastaja on 2:37
Tällainen Trumpin ykköshaastaja Ron DeSantis on

Vaikka Floridan kuvernööriä ihailevia tarroja näkee paikallisten autoissa, DeSantisin tukijat eivät voi olla varmoja voitostaan, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kommentissaan.

Floridan suosittu kuvernööri Ron DeSantis on noussut kansalliseen valokeilaan aloittamalla kulttuurisodan niin kutsuttua “wokea” vastaan.

Floridassa DeSantisin politiikan kohteena ovat muun muassa mustat, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ja naiset. Kannattajat toivovat, että presidenttikisa laajentaa DeSantisin politiikan osavaltion rajojen ulkopuolelle.

Reportaasimatkallani Keski- ja Länsi-Floridassa ei jäänyt epäselväksi, että kuvernööri DeSantisilla on faneja.

Osa entisen presidentin Donald Trumpin uskollisista tukijoista aikoo kääntyä DeSantisin puoleen republikaanien esivaaleissa. Moni sanoo rakastavansa yhä Trumpia, mutta he uskovat kuvernöörillä olevan paremmat mahdollisuudet demokraattien Joe Bidenia vastaan.

DeSantisilla on ainakin paperilla kaikki kohdallaan – hän on nuori (44-vuotias), hänellä on rintasyövästä selvinnyt vaimo ja kolme lasta, DeSantis on käynyt armeijan ja mikä tärkeintä – hän osaa voittaa. DeSantis uudellenvalittiin Floridan kuvernööriksi historiallisella äänierolla.

DeSantis on julistanut Floridan wokesta vapaaksi vyöhykkeeksi ja lyönyt lakeja läpi republikaanienemmistöisen paikallishallinnon avulla.

Afroamerikkalaisten kansalaisoikeuksia ajava järjestö NAACP julkisti viikonvaihteessa varoituksen, että maan mustien kannattaa olla varuillaan matkustessaan Floridaan DeSantisin politiikan vuoksi. NAACP:n tiedotteen mukaan DeSantisin “Florida on avoimesti vihamielinen afroamerikkalaisia, värillisiä ja LGBTQ+ ihmisiä kohtaan”.

DeSantisin lakimuutokset ovat rajoittaneet Floridan koulujen opetusta afroamerikkalaisten historiasta ja sitä, mitä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä saa sanoa ja lukea. DeSantis on myös tiukentanut aborttioikeutta ja hänen kannattajat ylistävät muutoksia.

Erityisen tervetullut monelle tukijalle oli DeSantisin aserajoituksien höllentäminen: enää heinäkuun alun jälkeen floridalainen ei tarvitse aseenkantolupaa piilotetun aseen kantamiseen omassa osavaltiossaan.

Vaikka kuvernööriä ihannoivia tarroja näkee paikallisten autoissa, DeSantisin tukijat eivät voi olla varmoja voitostaan.

Ensinnäkin republikaanien kirkkain kärkiehdokas on yhä Trump, joka johtaa DeSantisia eri kannatuskyselyissä 30 prosenttiyksiköllä tai enemmän.

Toiseksi, jopa osa republikaanien tukijoista epäilee, onnistuuko paikallisten suosima kuvernööri lyömään läpi kansallisesti.

Sellaiset Trumpin tukijat, jotka ovat kääntymässä DeSantisin puoleen myöntävät, että Trump on karismaattisempi, heitä vain huolettaa Trumpin huono maine.

Osa republikaanien eliitistä myös kysyy, onko DeSantisin politiikka liian äärikonservatiivista valtaväestön tuen löytämiseksi, sillä esimerkiksi enemmistö amerikkalaisista kannattaa aborttioikeutta.

Vain aika näyttää, mutta joka tapauksessa DeSantisin ilmoitus ravistelee Trumpin johtamaa presidenttikisaa. Trump onkin hyökännyt DeSantisia vastaan jo kuukausien ajan ja iskujen voi odottaa vain voimistuvan.

Lue myös:

    Uusimmat