Suomalainen Jorma neuvottelee miljoonan dollarin diiliä Trumpin kampanjan kanssa – moni amerikansuomalainen tukee presidenttiä virkasyytteen keskellä

3:51
Video: Yhdysvalloissa asuva Jorma on innokas Trumpin kannattaja, kuten moni muukin amerikansuomalainen – "Eihän Trump ole ketään vastaan"

Yhdysvalloissa edustajainhuoneen odotetaan äänestävän huomenna presidentti Donald Trumpin virkasyytteestä. Demokraatit syyttävät Trumpia vallan väärinkäytöstä ja kongressin lainkäytön estämisestä. Floridan suomalaisyhteisöstä Trumpille riittää kuitenkin tukea.

Amerikansuomalainen yrittäjä Jorma Puranen on asunut Floridassa lähes viisikymmentä vuotta. Purasen yrityksen erikoisvalmisteisille huonekaluille riittää yhä kysyntää, mutta presidentti Trumpin virkasyyte mietityttää.

– Demokraatit pyrkivät koko ajan luomaan kapuloita rattaisiin Trumpille. Siinä ei ole mitään muuta käynnissä kuin poliittinen ajojahti, Puranen sanoo Lantanassa sijaitsevassa työhuoneessaan.

Kokeeko Puranen, että Trump toimi oikein Ukraina-asiassa?

– Minä en sano, että hän toimi oikein, mutta pitäisi ajatella, kuinka hän hoitaa virkaansa. On myös huomioitava, että vastapeluri on tehnyt virheitä poikansa kanssa, Puranen sanoo.

Vastapelurilla Puranen viittaa demokraattien kilpakumppaniin, entiseen varapresidentti Joe Bideniin ja hänen poikaansa Hunter Bideniin. Trump ja republikaanit ovat arvostelleet Bideneita muun muassa siitä, että poika oli ukrainalaisen kaasuyhtiön Burisman hallituksessa.

“En tiedä montakaan suomalaista, joka sanoisi Trumpista huonoja uutisia”

Amerikkalaiset ovat voimakkasti jakautuneita mihin faktoihin tai lähteisiin he uskovat. Trumpin tukijat eivät luota siihen, mitä demokraatit, liberaalit tai valtamedia sanoo.

1970-luvulta saakka Floridassa viihtynyt Lauri Kanervikkoaho tuntee paikallisen suomalaisyhteisön hyvin.

– En tiedä montakaan suomalaista, joka sanoisi Trumpista huonoja uutisia. Suurin osa, varmasti 90 prosenttia, keitä minä olen tavannut, on Trumpin kannattajia. He ymmärtävät liberaalien ja demokraattien touhut, Kanervikkoaho kertoo.

Floridan suomalaisten joukosta löytyy myös Trumpin vastustajia. Demokraattien harmiksi puolue ei ole onnistunut vakuuttamaan maan sitoutumattomia sillä voimalla, mitä puolue virkarikossyytetutkinnan alussa toivoi.

Kannatuskyselyjä analysoivan sivuston FiveThirtyEightin mukaan alle 48 prosenttia amerikkalaisista kannattaa virkasyytettä ja reilu 46 prosenttia ei. Puolueväen kesken erot ovat jyrkemmät. Demokraattien puolueväestä yli 80 prosenttia on virkasyytteen kannalla, republikaaneista vain alle 10 prosenttia.

Ensi vuoden presidentinvaaleissa tärkeässä asemassa olevista sitoutumattomista alle puolet, noin 44 prosenttia, sanoo kannattavansa virkasyytettä.

“Luulen, että Amerikan kansa valitsee hänet”

Puranen kampanjoi vapaaehtoisena Trumpin puolesta jo viime vaaleissa näyttävällä Trump-autolla. Ensi vuoden presidentinvaaleissa Puranen toivoo saavansa kampanjoinnista korvausta. Menossa on neuvottelut Trumpin kampanjaväen kanssa kiertueesta eri puolella maata.

– Tätä ei ole vielä päätetty, mutta se on suunnitteilla. Mielenkiintoa autolle riittää, Puranen sanoo.

Minkälainen budjetti on tulossa?

– Se on noin miljoona [dollaria]. Se on rankkaa hommaa. Luulen myöskin, että Amerikan kansa valitsee hänet, Puranen sanoo.

Virkasyytteestä huolimatta Trumpin uskotaan pitävän virkansa. Asiasta päättää republikaanienemmistöinen senaatti, jonka oikeudenkäynti on tammikuussa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja