Barack Obama tylytti Trumpin huuruisia väitteitä ja valeuutisten levittämistä – "Minä en ollut se mies, joka..."

1:34
Donald Trump ajoi lauantaina näyttävässä autosaattuessa tervehtimään kannattajiaan – näin fanit hullaantuivat presidentin läsnäolosta

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama on huolissaan valeuutiskulttuurista, jolla Trump on hallinnut miljoonia yhdysvaltalaisia vaalikautensa aikana. Hän kertoo näkemyksistään BBC:n ja CBS:n haastatteluissa.

Yhdysvaltain presidenttinä kahden kauden ajan vuosina 2009–2017 istunut Obama on kertonut taannoisissa mediahaastatteluissa näkemyksiään Yhdysvaltain tulevaisuudesta ja vallanvaihdoksesta.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa hän toteaa, että Yhdysvallat on tällä hetkellä jopa pahemmin jakaantunut kuin neljä vuotta sitten Donald Trumpin noustessa valtaan. Joe Bidenin vaalivoitto on hänen mukaansa vasta alkua maaseudun asukkaiden ja urbaanimman väen välisten erimielisyyksien ja sosioekonomisten ongelmien. korjaamiseksi.

– Vaatii enemmän kuin yhdet vaalit, että tämä kehityskulku saadaan käännettyä, Obama sanoo BBC:lle.

Valheet Trumpin politiikan tukena 

Trump on valtakautensa aikana viljellyt lukuisia salaliittoteorioita, välittänyt disinformaatiota ja ollut aggressiivisesti esillä sosiaalisessa mediassa jakamassa väitteitään. Obaman mukaan monet tiedotusvälineet ovat viime vuosina vaalineet faktantarkistusta, mutta sekään ei ole aina riittänyt.

Entinen presidentti toteaa, että Trumpin pyrkimys kansan jakaantuneisuuteen onkin palvellut Trumpin poliittisia päämääriä.

– Tuolla on miljoonia ihmisiä, jotka allekirjoittavat väitteen, jonka mukaan Hillary Clinton oli pedofiliaan kytkeytyvän salaseuran jäsen, Obama antaa esimerkin.

Äänestäjille tarjottiin vaihtoehtoista maailmankuvaa

Yhdysvaltalaisen televisiokanava CBS:n haastattelussa Obama jatkoi samoilla linjoilla Trumpin tekaistuja faktoja moittien sekä tuoden ilmi huoltaan kansakunnan jakaantuneisuudesta. 

– Minä en ollut se henkilö, joka kertoi Valkoisen talon tiedotushuoneessa, että "onko valkaisuaine ratkaisu covidiin".

Samassa haastattelussa Obamalta kysyttiin, mitä hän ajattelee yli 70 miljoonasta ihmisestä, jotka antoivat äänensä Donald Trumpille.

Ex-presidentin mukaan äänet kielivät "vaihtoehtoisen maailmankuvan voimasta, jota media on tehnyt näkyväksi ja jota äänestäjät kuluttavat". Hänen mielestään kyseessä on suuri asia.

Oletko huolissasi tästä, Obamalta kysyttiin.

– Kyllä. Demokratian on hankala toimia kunnolla tilanteessa, jossa operoimme täysin vastakkaisista fakta-asetelmista käsin.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja