Kirjailija Jari Tervo teki Marinin hallituksen avulla testin, miten helposti ihmiset loukkaantuvat sosiaalisessa mediassa – "Minulla on samanlainen oikeus sanoa vastaan"

Menestyskirjailija Jari Tervo koittaa vaikuttaa twiiteillään maailmanpolitiikkaan 16:47
Video: Menestyskirjailija Jari Tervo koittaa vaikuttaa tviiteillään maailmanpolitiikkaan

Kirjailija Jari Tervo käyttää sosiaalisen median palveluista ainoastaan Twitteriä, ja sinnekin hän päätyi vaimonsa kautta pitkän viivyttelyn jälkeen. Lopulta hän innostui tviittailusta, mutta myös sosiaalisen median huonot puolet tulivat esiin nopeasti.

Tervo päätti jokin aika sitten kirjoittaa testimielessä tviitin, jonka muotoilua hän harkitsi pitkään.

Hän kirjoitti, että 1970-luvun alussa oli demarihallitus, johon kuului paljon nuoria miehiä. Sitä ryhdyttiin kutsumaan nimellä nappulaliiga, viitaten juniorijalkapalloon.

Tviitin lopuksi Tervo kysyi, voisiko tuoreelle pääministerille Sanna Marinille keksiä tällaista lempinimeä. Reaktiot olivat suoranaisesti pöyristyneitä, mikä huvittaa Tervoa. Hän kun ei ollut ketään nimitellyt, vaan avannut keskustelua lempinimistä.

Tervon mielestä sosiaalisessa mediassa loukkaannutaan liian herkästi, mutta sillä ei ole tekemistä sen kanssa, että jotain ei saisi sanoa.

– Sen sijaan pitää muistaa, että minulla on samanlainen oikeus sanoa vastaan.

Viittaisi virolaisministeriin idioottina

Tervon tviitit ovat saaneet myös kansainvälistä huomiota, sillä hänen sivalluksensa Sanna Marinia tölvineelle Viron sisäministerille Mart Helmeelle herätti huomiota lahden toisella puolella asti. Hän päätyi viittaamaan mieheen idioottina.

– Se annettiin minulle ylhäältä. Se on niin ilmiselvä, se on niin totta kun olla ja voi, hän nauraa.

Tervo on pyrkinyt Twitterin välityksellä yhteyteen myös Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin kanssa. Hän uskoo, että juuri kyseinen mies tullaan muistamaan tämänhetkisestä maailman politiikasta.

– Ikinä aikaisemmin ei Yhdysvaltain presidentti ole löytänyt ainoiksi kavereikseen maailman ilkeimpiä miehiä, hän toteaa viitaten Pohjois-Korean, Venäjän, Turkin ja Kiinan johtajiin.

Älypuhelin hakkaa ihmisen mennen tullen

Tuorehkona sosiaalisen median käyttäjänä Tervo uskoo ymmärtävänsä sen lumouksen, joka koukuttaa ihmiset älypuhelimiin.

– Se on laite, joka parhaassa tapauksessa sanoo sata kertaa päivässä tykkäävänsä sinusta. Sehän hakkaa ihmisen mennen tullen, hän nauraa.

Tervo tietää, miten tviitin saama huomio imartelee. Ensimmäisen kerran kun hänelle kävi niin noin kaksi vuotta sitten, kun hän katsoi Suomen jalkapallon maajoukkueen ottelua, joka hävittiin.

– Silloin vaikutti, että tämä on niin toivotonta. Olen viisikymmentä vuotta tätä katsonut ja perkele, tähän loppu. Laitoin tviitin ja lätkäsin puhelimen pöydälle, Tervo kertoo. 

Neljän minuutin päästä tviitti oli saanut jo yli 120 tykkäystä, ja Tervo ymmärsi, miten nopeasti sosiaalinen media voi yhdistää ihmisiä, jotka ajattelevat sillä hetkellä samankaltaisia ajatuksia.

Katso kirjailija Jari Tervon haastattelu Huomenta Suomessa kokonaisuudessaan tämän artikkelin alussa olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat